Chleb na żurku 228Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką. Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę
Maminek kulinarny
Sałatka z rukoli i pieczonej dyni 164dookoła układamy rukolę. Na niej układamy kawałki upieczonej dyni. Całość posypujemy siekanymi orzechami. Polewamy dressingiem przygotowanym z musztardy ziarnistej, miodu i oleju arganowego. Można podawać z bagietką lub chlebem. Jestem ciekawa czy Wy też przygotowujecie sałatki z dynią. Meldujcie się i życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznie
HUMMUS 179favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs
Martyna Cooks
Pasta z białej fasoli i pieczarek 167Dzisiaj kolejna pasta. Tym razem z białej fasoli i pieczarek. Smaczne smarowidło do chleba. Doskonale smakuje też z krakersami. 2 szkl ugotowanej białej fasoli 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 – 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, dodać pokrojone pieczarki
Polska Zupa
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 251przez pierwsze 30 minut bez przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio. Podawać gorące, np. z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać w bułce tartej
Gospodyni Miejska
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 241minut jeśli zrobiliście ich 8, lub 30-32 minuty jeśli jest to 6 większych bułek. Bułka puknięta dłonią od spodu powinna wydawać głuchy dźwięk, jak dobrze upieczony chleb. Idealne na śniadanie – robi się je szybko, nie wymagają wiele uwagi, jeszcze ciepłe smakują wyśmienicie. Góra jest apetycznie przypieczona i złota od żółtego sera, środek miękki, wilgotny i puszysty dzięki twarogowi. Jeśli
Karo in the Kitchen
Pasta z oleju kokosowego i miodu 230kokosowego, którego świetność teraz wszyscy znają? Jedni używają go jako kosmetyk, inni tak jak ja w kuchni, wart jest najlepszych dań. Tym razem będzie prosto i znakomita pasta do chleba powstanie. Uwaga, uwaga, zabieramy się do kręcenia. Pasta z oleju kokosowego i miodu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Łosoś w kozim serze z awokado 173papryki, kawałeczek awokado i listek radicchio. Następnie całość dosmaczamy cremem z octem balsamicznym. Zwijamy w rulonik. Po wierzchu ciemne zygzaki- niezastąpiony smak przy tego typu przekąskach ! Podane z włoskim chlebem...są przepyszne i nad wyraz lekkie! Mamie do pracy zaniosłam w lunch-boxie. Dołożyłam listki sałaty i kilka oliwek. Uwierzcie mi – z taką jesienną , smutną pogodą jaką mamy...możemy sobie
Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z pieczonej dyni i jabłek 168mleko roślinne i całość miksujemy do otrzymania jednolitej, jedwabistej konsystencji po czym przyprawiamy do smaku. Gotową, gorącą zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy siekanymi orzechami oraz kolendrą. Można podawać z chlebem (np w postaci grzanek) lub z kaszą jaglaną, dzikim ryżem czy też quinoa. Życzę Wam wszystkiego dyniowego
Szybko Tanio Smacznie
Coś na start... 237łyżeczek cukru. Prawda jest gorzka, pijemy wodę i zieloną herbatkę. Kawa - w ograniczonej ilości. 4) Urozmaicaj! Zadbaj, aby każdy Twój posiłek zawierał różnorodne produkty. Staraj się nie jeść chleba z szynką na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Przygotowuj różnego rodzaju pasty, twarożki i sałatki. Jedz surowe warzywa jak najczęściej, najlepiej 5 razy dziennie i pamiętaj, aby Twój talerz był
Fit & Healthy Life
Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 238białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko
Fit & Healthy Life
Śledzie po kaszubsku 219rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem do chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak
Trzeci talerz
Chlebek bananowy. 224powiecie na aromatyczny, pachnący, mięciutki chlebek bananowy? Ja go uwielbiam, ale niech nie zwiedzie Was nazwa, bowiem z chlebem nie ma on nic wspólnego. Chlebek bananowy to rodzaj babki, która swą soczystość, miękkość i smak zawdzięcza dodatkowi bananów. Lubię banany, a w takim pysznym cieście to już w ogóle, więc zawsze, gdy zostanie ich kilka to piekę ten właśnie chlebek
Rozpustne gotowanie
Pasztet drobiowy 255wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia minimum 2 godziny albo dłużej. Jeść na chlebie posmarowanym masłem z dodatkiem chrzanu czy musztardy. Mnie najbardziej pasuje tu jednak plaster pomidora na wierzch
Grunt to przepis!
Pasta z twarożku z pieczonym burakiem i kminkiem 177Pyszna pasta do ulubionego chleba. kostka sera białego 1 upieczony burak (mały) odrobina soli pół łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny Buraka blendujemy, dodajemy twarożek i razem miksujemy, sól i sok z cytryny. Do masy dodajemy kminek i mieszamy łyżką
AZgotuj!