Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem // Sweet plum and pear soup 146zupa będzie słodsza). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę imbiru i całość miksujemy na gładką masę. Nakładamy zupę na talerz w proporcjach ¾ śliwek i ¼ gruszkowej. Posypujemy grzankami np. z chleba żytniego - u mnie uprażone na 1 łyżce masła (którą dodaję po chwili, by kilka grzanek całego masła na raz nie wchłonęło). Każda z tych zup może też być podawana oddzielnie
Bazując na smaku
SoS grzybowy 197czasu całkowitego odparowania. Następie dodajemy naszą śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Sos można zjadać z chlebem, ziemniakami, różnymi mięsami! Urozmaici smak każdego dania! Nasz poduszona cebulka. Ja kroję w średniej wielkości kostkę. Następnie dodajemy obgotowane grzybki. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. I dusimy. Po duszeniu
Sprawdzone przepisy kulinarne
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 273śliwkami i pak choi na kanapki Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzie
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 206sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu
Powiedz dietom nie
Cynamonowy chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym 238smaku cynamonowym nadziewany czekoladą, niezwykle smaczne i harmonijne połączenie smaków. Niesamowity kolor, puchate, mięciutkie wnętrze i to właśnie dzięki dodatkowi puree dyniowego zachowuje świeżość przez kilka dni. Z "prawdziwym" chlebem ma niewiele wspólnego, to raczej wypiek śniadaniowo - podwieczorkowy, stąd zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej na miejscu. Choćby dla samego koloru warto go upiec. Polecam! Składniki: 325 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak na kanapki 210Uwielbiam domowe wyroby mięsne. Lubię wiedzieć co zjada moja rodzina. Kanapka do szkoły czy do pracy z pieczonym kurczakiem to gwarancja smacznego i zdrowego posiłku. A
prawdziwe jedzenie
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 404górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem to najszybsza opcja – nie trzeba już niczego więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata
Karo in the Kitchen
Jak łatwiej rozsmarować twarde masło na kromce chleba. 140filmie poniżej dowiesz się co zrobić, aby łatwiej rozsmarować twarde masło na kromce chleba. Warto zapamiętać, czasem może się przydać podczas przegotowywania śniadania lub kolacji. :) Zapraszam na film. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarne
Carskie pierogi z okrasą 371misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące . Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko
Ogrodnik w podróży
Wytrawne drożdżówki pieczone w październikowej piekarni 168Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie, a wybrała go Ala nie-ład mAlutki. U mnie chyba bardziej pasowałaby nazwa bułki, ale nie będę jej zmieniałą. Wyszły smaczne, bardzo łatwo się je przygotowuje i powinny sie udac nawet tym mniej wprawionym w pieczeniu. U mnie przepis pojawia się z opóźnieniem, bo niestety pomyliły mi się
Polska Zupa
Pasta z czarnej fasoli, Jak prawidłowo nakryć do stołu? 277Dodatki do chleba staram się robić od podstaw (rzadko kupuję gotowe, przetworzone w sklepie). Z reguły przygotowuję 2 różne rodzaje past na kilka kolejnych dni . Poniżej prosty przepis na pastę z roślin strączkowych, tym razem z czarnej fasoli. Pomysł podpatrzony u Jadłonomii. Po więcej inspiracji, zajrzyj tutaj . Składniki: kilka łyżek oleju do smażenia 1 czerwona lub biała cebula
Qlinarnie i Qlinarnie
Krem brokułowy z grzankami 163brokuły 1 średnia cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 2 ząbki czosnku kawałek selera (korzeń) 1l wody łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego lub innego Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do garnka, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek. Zalać minimalną ilością wody, tylko tyle aby przykrywała warzywa. Przykryć
Codzienne Gotowanie
Chałka 208jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka w sosie koperkowym oraz
Codzienne Gotowanie
Rożki z domowego ciasta francuskiego z dżemem albo jabłkami 701rozwarstwia i zdecydowanie warto je upiec. Ja przygotowałam rożki w ramach wspólnej, cyklicznej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie" , podczas której polecamy sobie nawzajem ciekawe przepisy na bułeczki, chleb albo jakieś słodkości nadające się na pyszne śniadanie. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Francja na słodko" ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Mus z pieczonej dyni 206wspaniałego warzywa. Dynia i jej zastosowanie jest ogromne :) Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić jej większe zapasy. Wam również gorąco polecam. Taki mus świetnie komponuje się w chlebie, słodkich wypiekach, również niesamowity jest dżem z dyni :) No i dużą zaletą tego musu jest fakt że jest dziecinnie prosty do przygotowania. Jedynym składnikiem musu jest dynia Hokkaido
Delicious Titbits