pączki. Dziś chcę Wam pokazać przepis na bardzo dobre pączki, które są niezwykle puszyste i leciutkie. Robi się je w zasadzie tak samo jak wszystkie pączki, ale ciasto zawiera jeden nietypowy składnik-jest nim jogurt naturalny. Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi około(...)pączków CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -6 żółtek -65g drożdży świeżych -55g masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego -cukier waniliowy -5 łyżek cukru -pół łyżeczki soli -3 łyżki spirytusu DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia Jajka, drożdże oraz jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki by były
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuFaworki według przepisu z 1825 roku, spisanego przez Marcjannę Oborską z domu Jawornicką . Faworki są bardzo słodkie, ale chyba w tamtym okresie delektowano się słodkimi słodyczami ;) Ciasto jest bardzo delikatne, z patelni zdejmuje się je miękkie! lekko przyrumienione. Ponieważ ciasto zawiera dużo cukru, bardzo łatwo je przypalić. Usmażone faworki należy układać na ręczniku papierowym. Gdy wystygną przekładać na półmisek. Gotowe(...)faworki są kruche i bardzo słodkie :) „ Wziąć 1 łut mąki, 8 żółtków, ¼ masła, ½ cukru y filiżanka wina francuskiego. zrobić z tego ciasto. Wyrobiwszy go, rozwałkować na tylec noża grubości, krajać go potem kółkiem od pirogów w kawałki na palec długie, a na trzy palce szerokie, w tey szerokości ciasta trzy razy naderżnąć, y w maśle lub tłustości smażyć, aby tylko
królestwo garówZnacie to pyszne ciasto? ja jadłam je kilkukrotnie, ale swoją wersję upiekłam dopiero całkiem niedawno i zupełnie nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam, bo ciasto jest pyszne. Zresztą z połączenia miodowych blatów, kremu budyniowego, kajmaku i orzechów nie może wyjść nic pysznego jak tylko pyszne ciasto. Ciasto: 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl. cukru(...)jajka 2 żółtka 200 g masła lub margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja ma 23x33 cm). 2 placki pieczemy w 170 st. C przez ok 15- 20 minut - na złoty kolor
Cynamonowe szczęścieLubię przygotowywać tarty wytrawne na obiad, ponieważ dają one mnóstwo możliwości jeśli chodzi o smaki farszu. Cały czas eksperymentuję z kruchym ciastem na spód tarty zrobionym na bazie mąk pełnoziarnistych. W tym przepisie wykorzystałam mąkę z ciecierzycy, która wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Ciasto wychodzi elastyczne, łatwe do wyrobienia, po upieczeniu fajnie kruche. Kruchy spód do tarty zrobiony(...)jest bez dodatku masła, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Łatwo go też rozwałkować, wyklejanie formy ciastem nie sprawia więc żadnego problemu. Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to tym razem rolę główną otrzymał zielony groszek. Chyba próbuję przywołać wiosnę kolorami na talerzu :D Farsz wyszedł kremowy, delikatny z fajnym aromatem mięty. Dla przełamania smaku dodałam paprykę konserwową, ale spokojnie
HealthyCreationsWspominałam już, że bardzo lubię ciasto francuskie i że prawie zawsze mam jedno opakowanie w lodówce. Dziś wymyśliłam sobie taki pyszny obiad w postaci tarty z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim. Zapiekłam ją z mieszanką z delikatnego twarogu z jajkami i mozarellą i wyszło przepysznie. Spróbujcie Składniki: – 1 op ciasta francuskiego – 400g mięsa mielonego (wołowo(...)będzie całkowicie gotowe, dodać pokrojone oliwki, przyprawić wg smaku, wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić. Jajka rozbełtać z twarogiem (u mnie naturalny twaróg delikatny firmy President) i przyprawić wg smaku. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, wyłożyć ciastem dno i boki formy, ponakłuwać. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wyłożyć na spód, następnie wyłożyć nadzienie mięsne, na mięsie równomiernie rozprowadzić
Smaki ArmineMini gniazdka hiszpańskie Mięciutkie, lekko chrupiące i długo zachowujące świeżość pączusie z ciasta parzonego. Idealne do kawki…mmm Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co prawda chwilkę trzeba poczekać aby ostygło, no i same wyciskanie też chwilkę zajmuje, ale pieczenie to już idzie raz dwa i zaraz możemy zajadać się przepysznymi gniazdkami. Polecam! Składniki(...)ogniu do momentu, aż masło się całkowicie roztopi *** *** Następnie do garnuszka wsypujemy całą mąkę (przesianą) i mieszamy energicznie cały czas gotując, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą a ciasto zacznie odchodzić od ścianek *** *** Wyrobione ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie ciasto miksujemy i dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając *** *** Na blacie wykładamy arkusz papieru do pieczenia i smarujemy
Blog z ApetytemKostka Szwarcwaldzka Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych(...)cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( moja ma wymiary 26/21 cm) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka
Blog z Apetytemskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 40 g cukru pudru 200 g masła, schłodzonego 2 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. 2/3 części ciasta wykładamy foremkę (ok. 22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno) i podpiekamy w 180 st. C. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka spożywczego(...)miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Gotowy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Domowy Smak Jedzeniaupieczenia tego optymistycznego, wiosennie wyglądającego ciasta zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji. Trochę w nim zmieniłam, głównie w masie makowej, bo taka surowa z puszki nam nie smakuje. Z braku czasu biszkopt zamieniłam na biszkopty- nie straciło ono na smaku a ja zaoszczędziłam kilka chwil. Na wierzchu galaretką zalałam mango, co dodało nutkę egzotyczności ale brzoskwinie czy ananas także sprawdzą się(...)świetnie. Pomimo wielu warstw i smaków to ciasto było bardzo lekkie i delikatne a najlepiej smakowało zimne, prosto z lodówki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 250 g mąki pszennej 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 70 g masła 1/2 łyżeczki sody na masę makową: puszka masy makowej 3 jajka 2 łyżki mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialuty to dzień Ciasta marchewkowego Prawda, że przyjemne święto? Ciasto marchewkowe to jedno z nielicznych ciast na bazie warzyw, które z przyjemnością zjadają mali, wybredni smakosze i także Ci więksi. Mało tego, nikt nie podchodzi do niego podejrzanie, choć warzywa w ciastkach czy ciastach mogą brzmieć podejrzanie Tutaj na blogu znajdziecie kilka przepisów na marchewkowe ciasta (zainteresowanych odsyłam do wpisu(...)najlepszych przepisów na ciasto marchewkowe). Dziś mam dla Was przepis na ciasteczka z marchewką w roli głównej. Kruche ciasteczka marchewkowe to propozycja dla miłośników kruchych ciasteczek, ale także dla osób, które nie mogą jeść jajek. Idealnie kruche, słodkie i mega szybkie w przygotowaniu Czego chcieć więcej :)? Kruche ciasteczka marchewkowe przepis na 30 ciasteczek 250 g mąki orkiszowej lub pszennej płaska
365 dni dookoła kuchnijabłkami, natomiast tym razem mam dla Was przepis na równie pyszne racuchy drożdżowe...z bananami :). Są obłędne! Grubaśne, puchate, bardzo sycące. Dzięki słodkim bananom nie musimy dodawać do ciasta zbyt wiele cukru. Najlepsze prosto z patelni, gdy kawałki bananów w środku są jeszcze gorące ;). Możecie podać je z ulubionymi dodatkami: z jogurtem, polane miodem/syropem klonowym, roztopioną czekoladą ( choć dla mnie(...)wymieszać. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z resztą cukru, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać mleko, jajko, oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko razem drewnianą łyżką do połączenia składników. Dodać masło
Opowieści z piekarnikaDelikatne ciasto biszkoptowe, z masą budyniowo-ananasową, przykryte chrupiącą bezą kokosową. Całość tworzy pyszne, wręcz genialne połączenie, to wprost poezja smaku. Ciasto z gatunku tych wciągających..., tzn. na jednym kawałku trudno poprzestać, hmmm... bajeczny smak... Za inspirację dziękuje Anecie ;-) Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm Biszkopt: - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek cukru lub ksylitolu(...)niesmarowane), wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.20-25 minut na programie góra-dół (do lekkiego przyrumienia). Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kokosowe: - 4 białka - 1 szklanka (250ml) cukru lub ksylitolu - 200g wiórków kokosowych Białka ubijamy na półsztywną masę dodajemy po łyżce cukier i cały czas ubijamy, do uzyskania sztywnej masy bezowej
Smaczne Zdrowebierze domowe pizzerinki do pracy. Pizzerinki można przygotować z dowolnymi dodatkami. Ja dziś polecam Wam wersję z plasterkiem kiełbasy, kiszonym ogórkiem, pieczarkami i cebulką. Do tego oczywiście ser Do ciasta na pizzerinki dodatkowo dodałam łyżeczkę suszonej bazylii, to wspaniale wzbogaciło ich smak. Tak przygotowane pizzerniki warto podać w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. U nas znikają w mgnieniu(...)Spróbujcie, polecam. Pyszne pizzerinki (mini pizze) z plasterkami kiełbasy czernichowskiej wędzonej Duda Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 10 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju + odrobina do posmarowania papieru do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka suszonej bazylii Pozostałe składniki: 6 plasterków kiełbasy czernichowskiej wędzonej Duda mozzarella wiórki lub starty żółty
Słodkie okruszkijest za słodki a wszystkie smaku doskonale się równoważą. W wersji dla dorosłych blaty można nasączyć rumem lub wódką. Smak będzie jeszcze wyraźniejszy. *tortownica 24 cm Składniki na ciasto: 8 jajek 250 g orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 200 g cukru pudru 15 g proszku do pieczenia krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 100 g deserowej czekolady krem(...)łyżeczki żelatyny na masę wiśniową: 2 opakowania galaretki wiśniowej szklanka wiśni (mrożonych lub z kompotu) na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki orzechy do dekoracji Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia