Witam Kochani dziś chcę Wam przedstawić przepis na jedno z moich ukochanych ciast. Wygląda i smakuje bajecznie. Jest to ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a efekt jest rozbrajający,ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Składa się z warstw masy czekoladowej oraz herbatników,a całość jest zwieńczona warstwą śmietanowej pianki posypanej czekoladą. Po prostu musicie zrobić(...)ciasto-będziecie zachwyceni-zaręczam :) SKŁADNIKI NA BLASZKĘ 24x24 MASA CZEKOLADOWA -150 g mąki pszennej -50 g kakao -100 cukru -1 litr mleka -100g czekolady mlecznej -250g masła lub margaryny PIANKA ŚMIETANKOWA -300 ml śmietanki 30% -2 łyżeczki żelatyny -1 łyżka cukru pudru -100ml gorącej wody DODATKOWO -450g herbatników -125 ml mleka -1 łyżka miodu Kwadratową
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupszennej 240 ml letniej wody 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych półtorej łyżki oliwy i dodatkowo kilka kropli do posmarowania ciasta 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 g mąki pszennej 190 ml letniej wody 7 g suchych drożdży(...)trzeba przygotować rozczyn. Określenie " letnia woda " oznacza wodę o temperaturze około 35 - do 38 stopni Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto lekko posmarować oliwą i pozostawić w ciepłym miejscu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapalcami i jakoś trzeba racjonalnie nim gospodarować, by być zadowolonym ze swojego życia. Oj, rozpisałam się - wracajmy do tematu :) Miało być pyszne i szybkie danie, które nazwałam: pieróg z ciasta francuskiego Pieróg z ciasta francuskiego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół piersi z kurczaka opakowanie mozzarelli pół opakowania mrożonego szpinaku jedna cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek(...)pieprzem i papryką słodką. 2. Kurczaka kroimy w plasterki i przyprawiamy tak, jak lubimy. Ja używam gotowej mieszanki "przyprawa do kurczaka" z Lidla. 3. Mozzarellę kroimy w plasterki. 4. Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Na jedną połowę nakładamy farsz zostawiając około 1,5 cm brzegów z każdej strony. Najpierw nakładamy szpinak, potem kurczaka, na to mozzarella. Przykrywamy drugą połową ciasta
dobra gospodyni dom wesołym czyniczasochłonne i zabiera jakieś 3-4h. W zimie, zapewne ten czas się wydłuży. Ja kolejny raz, zrobię chlebek z podwójnej porcji. Jeśli zwykle pieczesz chleby pszenne, to konsystencja ciasta może Cię zmylić. Ciasto jest bardzo gęste, trudno je wymieszać zwykłą łyżką, ale nie dolewaj wody. Za to nie wymaga wyrabiania i ładnie wyrasta. Ja dodaję ziemniaki utłuczone po ugotowaniu(...)/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/08\/chleb111.jpg","recipeIngredient":["Wiecz\u00f3r przed pieczeniem\r","\r","100 g zakwasu\r","100 g m\u0105ki \u017cytniej sitkowej\r","100 ml wody\r","\r"," Ciasto w\u0142a\u015bciwe\r","100 g ugotowanych ziemniak\u00f3w\r","275 ml letniej wody\r","300 g m\u0105ki pszennej chlebowej\r","100 g m\u0105ki \u017cytniej sitkowej
Mieszam w Garnkusię smakiem, gdyż w przepisie pojawia się twaróg. Jednak jak zwykle nie ma białej mąki ani tradycyjnego cukru. Spora dawka kokosa to ukłon w stronę mojej córki, która zamówiła ciasto mocno kokosowe. Jak tu odmówić dziecku kiedy słodkie wypieki goszczą u nas sporadycznie. Ciasto przyjemne w smaku, a najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Takie prosto z lodówki jest nieco twarde(...)dlatego radzę wyciągnąć je wcześniej aby się ogrzało. Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami składniki na spód: 250 g zmielonego twarogu 2 jajka 100 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki owsianej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli esencja waniliowa składniki na masę: 400 ml mleczka kokosowego - tylko gęsta część 2 jajka 4 łyżki ksylitolu 10 łyżek
Przysmaki KarolkiRewelacyjna tarta, która na publikację niestety czeka od czerwca. Kruche, maślane ciasto wypełnione rozpływającym się w ustach, kremowym nadzieniem na bazie serka i białej czekolady, z przełamującymi smak truskawkami, które pasują tu idealnie. Nawet jeśli nie uda się Wam dostać już owoców (choć lokalny ryneczek w moich rejonach wciąż je oferuje) polecam Wam wrócić do tego przepisu w przyszłym roku(...)zawiedziecie się :) Składniki (1 duża tarta) Ciasto 250 g mąki 125 g zimnego masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier, wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać
Słodkie inspiracjeKlasyczne i pyszne Obowiązkowe ciasto w sezonie śliwkowym w moim domu. Gdy zaczęłam je opracowywać w zeszłym roku, śliwki kładłam na wierzch ciasta drożdżowego, jak to się zwykle robi. Ale mój Mąż narzekał, że mało śliwek, mało śliwek. Wymyśliłam więc, że zrobię dwie warstwy śliwek i napakuje ich ile się da Po lekkim przekalibrowaniu składu piekę więc ciasto w dużej(...)tortownicy z dużą ilością śliwek. I Mąż z ciasta zadowolony, podobnie jak reszta rodziny Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 1 łyżeczka suchych drożdży 2 łyżki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mleka roślinnego 250 g śliwek (lub więcej) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy
Lamarida.plkształcie serca, na którą dość długo polowałam, a której jakoś wcześniej nie miałam okazji wypróbować. Torcik jest intensywnie czekoladowy; to prawdziwa gratka dla wszystkich czekoholików :). Tradycyjny biszkopt zastąpiłam cięższym ciastem czekoladowym, a dolny blat posmarowałam cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki - aby nie było nudno i aby nadać torcikowi ciekawy charakter. Powiem szczerze - nie da się zjeść dużo(...)tego ciasta, jest bardzo sycące, ale na pewno zasmakuje każdemu kto kocha czekoladę. Polecam, nie tylko na Walentynki ;). Ciasto czekoladowe: 130 g mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 140 g cukru trzcinowego ( użyłam cukru Demerara ) 30 g cukru białego 120 g masła 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 50 g kakao 55 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Opowieści z piekarnikamleczne bułeczki, które zachwycą Was swoim smakiem już od pierwszego kęsa :) Ja się w nich zakochałam ;) Bułeczki te przygotowuje się tzw. metodą japońską, która polega na tym, że do ciasta właściwego dodaje się przygotowany wcześniej "starter" wyglądający jak kleik, a uzyskujemy go przez wymieszanie mąki z wodą i doprowadzenie tej mieszaniny do odpowiedniej temperatury. O tym wszystkim oczywiście niżej(...)wykonania użyłam suchych drożdży, zgodnie z przepisem, ale następnym razem użyję jak zwykle drożdży świeżych, bo jednak zwolenniczką suchych nie jestem, wydaje mi się, że na świeżych ciasto zdecydowanie szybciej rośnie :) Tak czy inaczej bułeczki na pewno do powtórzenia :) Z opisu ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, ale zapewniam, że są bajecznie proste. Przekonajcie się sami :) Przepis pochodzi STĄD . Dokonałam
Opowieści z piekarnikaciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego; wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki takim proporcjom składników(...)ciastem bardzo dobrze się pracuje - nie klei się ani do rąk, ani do stolnicy. Z poniższego przepisu wychodzi około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji ;) Część na pewno rozejdzie się od razu :) a resztę można zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół
Opowieści z piekarnikasans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto ze szpinakiem i malinami leśny mech zachwyca głównie ze względu na swój intensywny, zielony kolor, który jest uzyskiwany naturalnie (dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o słodkim wypieku(...)dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku do zielonego runa leśnego. Ciasto szpinakowe Ciasto: 2 szklka mąki krupczatki 3 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 szklanki oleju
Bon Appetit MałgorzatyZnaleziony w internecie pomysł na mega super ciasto-idealnie sprawdzi się na każdej imprezie,lub po prostu na obiad-bo kto nie lubi cheesburgerów???Dodatki możecie zmieniać dowolnie,ja swoje oczywiście również odrobinę zmodyfikowałam i wyszło przepyszne!W oryginalnym przepisie jest mięso wołowe ale u mnie sprawdziło się super również wieprzowe-dodałam również odrobinę musztardy i prażoną cebulkę-polecam wypróbujcie(...)meksykańskiego lub pomidorowego 5 ogórków konserwowych 250 g pieczarki 2 łyżki musztardy 300 gram startego sera żółtego 3 łyżki prażonej cebulki 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania ciasta sezam lub czarnuszka do posypania ciasta sól i pieprz Przygotowanie: W dużej misce łączymy pół kilo mąki, jedno jajko, cukier, sól oraz olej. Do tak przygotowanych składników dodajemy 250 mililitrów
Swojskie jedzonkogłębokim oleju. Taka bardzo popularna w Korei forma fast food-u sprzedawanego na ulicy lub na targu. Dzisiaj proponuję przepis na hotteok nadziewane warzywami i makaronem. Połączenie słodkawego drożdżowego ciasta ze słonym farszem jest przepyszne! Nasz Najstarszy, gdy pierwszy raz ich spróbował powiedział, że od tej pory to są jego ulubione “kotlety” . Polecam! Składniki: Ciasto: 1 szklanka ciepłej wody(...)łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!) 1 marchewka (około 100 g) 1 średnia cebula szczypiorek (około 100 g) olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W większym naczyniu mieszamy wodę z cukrem, solą i drożdżami aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy przez około minutę aż ciasto będzie
Lamarida.plUpiekłam w tym tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami. Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam. A jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto do filiżanki herbaty
dolcevitainmykitchenOstatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne, delikatny łosoś w rozpływającej się w ustach skorupce z ciasta francuskiego i dopełniające je lekkie „piure z kalafiore”. Gotowe ciasto francuskie jest dostępne w każdym niemal sklepie i dzięki temu danie jest(...)banalnie łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje wykwintnie. ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA Składniki na 4 porcje : 400g filetu z łososia 200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu teryiaki sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego light 1 żółtko łyżka czarnego sezamu kalafior 1 litr
Dietolog