dosłownie, ale tylko pod warunkiem, że lubicie czekoladę no i banany. Gdyby nie fakt, że masa musi siedzieć całą noc w lodówce to byłoby to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Ale przy odrobinie organizacji można to bardzo fajnie połączyć. Ale przejdźmy do samego ciasta. Wyszło niesamowicie dobrze: mocno nasączony kakaowy biszkopt, masa czekoladowa z pomieszanej czekolady gorzkiej i mlecznej(...)już na talerzu. Nie wiem czy mam zbyt tępy nóż, czy jednak masa mogłaby być bardziej zwarta. Swoją drogą zastanawia mnie jak to robią niektóre blogerki, że ich ciasta na zdjęciach są zawsze takie idealne, a warstwy równiutkie. Mi się zdarza, że smakowo ciasto jest wręcz, jak dla mnie, idealne ale z krojeniem czy przenoszeniem mam już większe problemy
RelaxtimeDziś polecam Wam kolejne szybkie i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki niej(...)zupełnie innego orzeźwiającego smaku (nie jest za słodkie). Ciasto czekoladowe wg Nigelli wychodzi delikatne i co najważniejsze pyszne. Przepis podaję Wam z moimi zmianami. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę) 125 g masła 100 g czekolady* 220 g konfitury pomarańczowej Eterno (w oryginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli
Słodkie okruszkiCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szarlotka w kokilkach Składniki – ciasto: Mąka pszenna – 200g Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier puder – 50g Masło – 100g + do posmarowania formy Żółtko jaja 1 sztuka Sól – szczypta Jabłka – 1 kg Sok z 1 cytryny Kasza(...)manna – 1 łyżeczka Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać zimne masło i żółtko jaja. Ciasto szybko zagnieść i odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut, aby puściły sok. Następnie dokładnie odcisnąć
Kuchnia Bon AppetitSzarlotki, jabłeczniki... jest ich cała masa i wszystkie smaczne! Ten przepis znalazłam w pewnym magazynie, trochę go zmodyfikowałam i wyszło całkiem smaczne ciasto! To co, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat(...)Skworcu sok z połowy cytryny 10 dag cukru 1.5 łyżeczki cynamonu Skworcu 2 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie; Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy cukier i mleko. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godz. Morele a także kandyzowane pomarańcze moczymy w małej ilości wrzątku kilka minut, aby zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy
Radość kipiąca uśmiechem.zrobić je samemu. Zawsze wychodzą. Można je smażyć w głębszym tłuszczu, lub bardziej podprażać na patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub bez niego. Sposób smażenia wpływa też na konsystencję ciasta. Jeśli podprażymy je jedynie, to będą dość sztywne i cienkie. Jeśli usmażymy w głębszym tłuszczu, to ładnie nam napęcznieją i zezłocą się. Będą też miększe i bardziej mięsiste. Jeśli lubicie(...)wariant „puchaty”, to rozwałkujcie grubiej ciasto. Ja wałkuję je dość cienko, na ok 3 mm. Jeśli planujecie je zrobić na imprezę, gdzie jest więcej niż 3 panów, to proponuję podwoić porcję. Jeśli lubicie eksperymentować, to gotowe ciasto podzielcie na kilka części i do każdej dodajcie inny dodatek (zioła, przyprawy itp). Jedno bazowe ciasto, pozwoli nam na stworzenie wielu
Mieszam w Garnkuwięcej niż wody - ta tutaj ma sztywność około 167. Sztywna podmłoda szczególnie jest zalecana w produkcji pieczywa pszennego wyborowego i półcukierniczego. Jej cechą jest to, że wzmacnia gluten w cieście końcowym - dzięki temu właśnie bułki są tak sprężyste, jak wcześniej wspomniałem. Moje bułki wyszły trochę ciemniejsze, niż te na rosyjskich blogach. Chyba dlatego, że przed włożeniem do piekarnika delikatnie posmarowałem(...)najmniej godzinę od stać w temperaturze pokojowej. Kruszonka: 7,5 g miękkiego masła 10 g mąki pszennej typ 600 10 g cukru pudru Kruszonkę zacznij przygotowywać w czasie, gdy ciasto na bułki będzie w trakcie drugiej fermentacji. Proporcje składników w kruszonce wynoszą: 2 części cukru pudru, 1,5 części masła i 2 części mąki. Umieść składniki w małej misce
Grahamka, weka i kajzerkaMeluzyna to ciasto będące połączeniem biszkoptu makowego, masy jabłkowej i masy budyniowej. Jest lekkie i orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w mroźny zimowy poranek. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa(...)sztywną pianę. Stopniowo do piany dodaję cukier. Nie przerywając ubijania dodaję ocet oraz wymieszane razem mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Masę dzielę na dwie równe części. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję
Tradycyjna kuchnia KasiPuszyste, lekkie i delikatne. Myślałam, że oprócz mojego ciasta drożdżowego nie ma już lepszego. Okazuje się, że równie pyszne są słodkie bułki z Majorki. Tym bardziej, że z tego ciasta przetestowałam jeszcze błyskawiczny… makowiec, który udał się wspaniale. O makowcu będzie innym razem, teraz zajmiemy się bułkami. Składniki i sposób przygotowania podaję za autorem przepisu. Słodkie bułki z Majorki. Składniki(...)Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do misy robota dodajemy dokładnie rozgniecione ziemniaki, rozpuszczone drożdże, cukier, jajka, sól, smalec. Mieszamy na najniższych obrotach stopniowo dosypując mąkę. Wyrabiamy do chwili, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski. Pomimo, iż będzie kleiste nie dosypujemy więcej mąki niż podano w przepisie. Ciasto wykładamy na blat oprószony lekko mąką, kilka razy
mojewypiekiinietylkoszklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1,5 kg jabłek cynamon cukier puder do obsypania ciasta Wykonanie: z podanych składników: mąka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 250 masła, proszku do pieczenia, jajka - wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie kulki o rozmiarach 1/3 i 2/3. Zawijamy(...)łyżek wody. Po podsmażeniu odkładamy na bok i studzimy. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą kulkę i wykładamy nią blaszkę. Na ciasto dajemy przechłodzone jabłka, a na samą gorę robimy posypkę z mniejszej kulki. Ja posypkę robiłam z rozpłaszczonych placków z ciasta ale można zmrozić mocniej ciasto i zetrzeć na tarce. Ciasto
W Moim Magicznym DomuKochani, dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, które udaje się nawet początkującym w kuchni. Jest przepyszne, lekkie i bardzo dekoracyjne. Ciasto do popołudniowej kawy i na pogaduchy :-) Ciasto ze śliwkami: Składniki: 1 kg śliwek 180 g miękkiego masła 160 g cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 3 jajka 300 mąki 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dolcevitainmykitchenZamiast lodów- ciasto w rożkach. Edyta Guhl. Hej, to przecież nie są lody! Wafelki napełnione są ciastem i upieczone w piekarniku. Świetny pomysł na piknik oraz letnie przyjęcia dla dzieci. Zamiast czereśni można wziąć truskawki lub inne owoce, a banana pominąć. Przepis jest dość prosty, z podanych składników upieczemy 16 rożków, a jeśli nie mamy tyle wafelków i zostanie(...)ciasto
dolcevitainmykitchenSzybkie ciasto z porzeczką. Edyta Guhl. Najprostsze ciasto na świecie, bez wydziwiania, sztucznych dodatków, ciężkich kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na śniadanie. Upiekłam je z czerwoną porzeczką. Dobrze smakuje rownież z borówką, malinami lub śliwkami. Jeśli macie klęskę urodzaju i nie wiecie co zrobić z porzeczką, podawałam już dwa bardzo
dolcevitainmykitchenKrólewicz to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Zawsze robiła je moja mama, najczęściej na Święta lub większe uroczystości. Później trochę o nim zapomniałam a teraz po kilku latach postanowiłam odświeżyć przepis. Wielu z Was pewnie go zna, bo jest dość popularne a tych, którzy go jeszcze nie próbowali zachęcam- to takie uniwersalne ciasto, nie można go nie lubić. *foremka(...)Składniki: na ciasto miodowe: 300 g mąki 1 jajko 3/4 szklanki cukru 150 g masła 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki ciepłego mleka łyżeczka kakao na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem budyniowy: 1 litr mleka 4 łyżki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChleb domowy 🍞 , smaczny, zdrowy. 💟 💗 Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane. Z ciasta dwa chlebki 🍞 🍞 wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie. 😍 Składniki na 2 podłużne formy ok. 25 cm: 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g otrębów owsianych(...)Stopniowo dodajemy ok. 300 g mąki, całość mieszamy lub miksujemy za pomocą haka. Następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, mieszamy całość i stopniowo dodajemy pozostałą część mąki 200 g, zagniatamy ciasto, które będzie klejące. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Formę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby
Moniki Smakołykimoją babcią, są to jedne z moich najmilszych wspomnień o niej, dlatego postanowiłam spróbować swoich sił i zrobić tradycyjne pączki na drożdżach. Szczerze powiedziaszy obawiałam się, że ciasto wyląduje w koszu i nic z tego nie wyjdzie, ale udały się! Dlatego zachęcam każdego do samodzielnego wypieku pączków, jest to pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Składniki: Rozczyn 50g drożdży(...)łyżek mąki 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki Ciasto: 1 kg mąki 6 żółtek 1 jajko 80g mąki 100g rozpuszczonego masła pół litra mleka Lukier: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka szklanka cukru pudru pół ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa pół kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Do nadzienie użyłam dżemu
Delusional Trine