ciasto - 163312 przepisów (strona:1289/10888)

Ciasto makowo-jabłkowe 226

Pyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt długo ;-) Ciasto makowo-jabłkowe CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE Składniki na blachę 25 x 35 1 puszka maku (850 g) 6 jaj 1/2 szklanki cukru (115 g) 1 cukier wanilinowy 1 kg jabłek 8 łyżeczek kaszy(...)cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto musi pozostać lekko wilgotne). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wiórkami kokosowymi. Studzimy. Ciasto makowo

peggiwkuchni
Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką czyli Słodki Czwartek odc. 240

się czas bez szarlotki. Zniknął ze straganów zimowe jabłka i będziemy czekać na tegoroczne, pachnące i kwaśne. Póki jednak ten czas nie nadejdzie korzystam ile mogę! szarlotki, jabłeczniki i ciasta ucierane gdzie główne skrzypce grają boikeny i renety. Przepis na ciasto poniżej znalazłam w książce Lidla "Kuchnia Polski. Na słodko." Ciasto jest pełne smaku, wilgotne i pachnące. Zniknęło w tempie(...)danie wegańskie   i wezmą udział w programie Marty Dymek.  Nagranie już w kwietniu a o tym kiedy odcinek znajdzie się na antenie na pewno Was poinformuję. Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką ciasto: 250 g miękkiego masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 180 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mazurek orzechowo-kajmakowy 153

Wielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco zmienił formę(...)mazurek w kształcie zająca albo baranka. Jak szaleć to szaleć;) Jak stwierdził mąż, dżem robi mazurka ale to najlepszy mazurek jaki jadł:) Tata też nie marudził, na suchość ciasta. Myślę, że obie opinie najlepiej puentują cały przepis. Drukuj Mazurek kajmakowo-orzechowy Składniki Ciasto 300 g mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 75 g cukru pudru 3 żółtka

Mieszam w Garnku
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 161

najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam(...)kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki (8 bułek) Ciasto 200 ml mleka 50 g masła 400 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 60 g cukru płaska łyżka cukru waniliowego szczypta soli jajko, średniej wielkości Nadzienie 300 g wiśni, wydrylowanych (użyłam mrożonych, wcześniej rozmrożonych) 3 łyżki cukru 3 łyżki budyniu waniliowego Kruszonka

Słodkie inspiracje
Plum pie (kruche ze śliwkami) 149

Integralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta na wierzchu. Pyszne, mocno owocowe (nie żałowałam śliwek), dzięki sprytnemu zabiegowi, polegającemu na układaniu owoców miejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując(...)zakalec. Każdy kawałek można podawać z gałką śmietankowych lodów, choć wybornie smakuje też z łyżeczką kwaśnej śmietany. Składniki Ciasto 200 g zimnego masła 3 szklanki mąki szczypta soli 7 łyżek drobnego cukru duże jajko, roztrzepane 1 łyżka zimnej wody ok. 1 kg śliwek + cukier do posypania Śliwki umyć, wypestkować. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i schłodzić

Słodkie inspiracje
Rewelacyjny tort piernikowy 162

Tort-rewelacja, najlepszy wypiek tego roku, który na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem mincemeat i prostym kremem na bazie mascarpone, który świetnie się nakłada i nie spływa. Mój tort wyszedł w kształcie igloo, bo tak urosło mi ciasto ;) Składniki Ciasto 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki(...)dodać mleko i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą, cynamonem i kakao. Dodać do mokrych składników i dokładnie zmiksować. Tortownicę o śr. 20 cm wysmarować masłem, przelać ciasto. Piec ok. 30-35 min., aż do 'suchego patyczka'. Wystudzić. Poncz 100 ml ciepłej wody 3 łyżki cukru 50 ml whisky Wszystkie składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Nadzienie kilka

Słodkie inspiracje
Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży 118

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży Składniki – ciasto kruche: Mąka – 175g Cukier puder – 25g Masło – 100g Śmietana 18% - 1 łyżka Żółtko – 1 sztuka Składniki – kruszonka kokosowa: Mąka – 50g Masło – 50g Cukier drobny kryształ – 50g Wiórki kokosowe – 50g Dodatkowo(...)Konfitura z płatków róży Dżem z czarnej porzeczki - 4 łyżki Skórka z 1 cytryny Wykonanie – ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Do ciasta dodać zimne masło i ciasto zagnieść. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blasze i podpiec przez 15 minut. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży

Kuchnia Bon Appetit
Sernik z tartym, ciemnym ciastem. 135

Serniki to nasze ulubione ciasta, w związku z tym goszczą bardzo często na naszym stole. Pierwszym sernikiem jaki zrobiłam był właśnie sernik z tartym, ciemnym ciastem. Było to dość dawno i sama się zastanawiam, dlaczego przepisu nie umieściłam jeszcze na blogu.  Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szkl. cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao(...)Wszystkie składniki wymieszać, ciasto podzielić na dwie części. Ja robię dwie kulki, które zamrażam - o wiele lepiej jest tarkować takie ciasto. Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kartoflanki (ewentualnie 1 cały budyń) aromat do ciasta Wszystkie składniki wymieszać.  Jedną część ciasta zetrzeć na dno blachy, następnie wylać masę

My World by Dagmara Rek
J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE 176

składniki wymieszaj ze sobą  i przykryj folią, odstaw na minimum 12 godzin. Ja zaczyn zawsze robię wieczorem przed pójściem spać i rano mogę dalej z nim działać.  ciasto na chleb: - 730 g mąki pszennej chlebowej - 500 g wody - 40 g maki żytniej chlebowej - 20 g soli - 230 g zaczynu wykonanie: Mąkę pszenną chlebową, żytnią i wodę połącz(...)sobą, albo w misie robota, albo po prostu łyżką drewnianą. Odstaw na 20 - 60 minut. Ja odstawiam na 20 minut. Po tym czasie ciasto należy posolić i ułożyć na nim zaczyn. Wymieszać i pozostawić w misie na 2,5 godziny. W ciepłym miejscu bez przeciągów. W trakcie tego czasu ciasto należy dwukrotnie odgazować, przekładając je. Ciasto składamy po upływie

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni razowy 186

oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo to postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty(...)cukier. Mąkę (oba rodzaje) przesiać przez sitko do miski. Dodać olej, sól oraz rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera używając widełek do ucierania ciast (tych spiralek). Trwa to około 10 minut. Można wyrobić ciasto ręcznie co trwa 20 – 25 minut, jednak odradzam tę metodę ponieważ ciasto jest dość rzadkie i klei się

KuchniaWeDwoje.pl
M jak MĄKA 242

MĄKI, czyli zawartość minerałów. Im więcej popiołu pozostanie ze spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej substancji wartościowych dla naszego organizmu. TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka(...)luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika. TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk. Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego. GLUTEN

Gotuję Testuję
Ciasto cytrynowe 330

Ciasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich wyrobów, polecam dodać nieco więcej cukru lub zwieńczyć wierzch wypieku lukrem. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto cytrynowe Składniki: 400g mąki(...)skórka otarta z 2-3 cytryn (u mnie 3 małe) 60ml soku z cytryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - jajka roztrzepać z cukrem i olejem - dodać skórkę i sok z cytryny

Smakołyki Bereniki
Serowe krakersy z pieprzem 206

proszku; 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 szklanka startego sera Mimolette; 2 i 1/2 łyżki zimnego, niesolonego masła; 3/4 szklanki maślanki. Dodatkowo: Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Ser Mimolette zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Zimne masło pokroić(...)mąka z kaszką, serem, masłem i przyprawami wyglądem będzie przypominać  sklejone bryłki piasku. Następnie dodać 3/4 szklanki maślanki i dalej razem miksować, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zagniecione. Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy

Gospodyni Miejska
Cycki murzynki 761

ciasto gościło w moim domu od lat, na kilka lat o nim zapomniałam, pochłonięta wymyślaniem nowych przepisów, przypomniał mi o nim mąż kiedy rzekł do mnie  „zjadłbym cycuszków „-jakkolwiek to brzmi J   takie dobre robiłaś dawno temu,  przepisu nie było na blogu więc pomyślałam, że to dobra okazja podzielić się z Wami tym sprawdzonym i  jakże(...)przepysznym ciastem. Nie ma opcji żeby nie wyszło, tego ciasta nie da się sknocić. A może uda Wam się upiec chociażby na święta ? Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto makowo-kokosowe: 6 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru

Wanilia i Kardamon
Pierogi z ricottą i czekoladą w zielonym cieście Matcha 142

Przepyszna i łatwa propozycja na pierogi na słodko, które, za sprawą nadzienia z delikatnego serka ricotta i nadziewanej czekolady, wprost rozpływają się w ustach :) zielony kolor ciasta (w rzeczywistości bardziej, niż to widać na zdjęciu) bardzo spodobał się Zuzi i jak zwykle lepiła ze mną ;) Dawno nie robiłam żadnych pierogów, dlatego jak tylko o nich pomyślałam od razu zabrałam się(...)wykonanie. Gotując wodę do zaparzenia mąki przyszło mi do głowy, by ciasto zabarwić na zielono herbatą Matcha (podobny efekt byłby z proszku zielonego jęczmienia). Tak zrobiłam, na zdjęciach kolor nie jest oddany w 100%, ale wyszły naprawdę zielone. Choć gdyby proszku Matcha dodać więcej, to byłby zdecydowanie bardziej intensywny. Te pierogi robi się bardzo, ale to bardzo szybko. Nawet

Kolorowy Przepisownik