składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Masa budyniowa: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 15 g skrobi(...)mąki ziemniaczanej 15 g mąki pszennej 125 g masła Dodatkowo do obtoczenia: zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość
Świat CiastaKulebiak to specjał kuchni rosyjskiej, obecny i u nas np. na Lubelszczyźnie. W duecie z czerwonym barszczykiem ląduje na świątecznych stołach w wielu domach. To wielki pieróg wykonany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego z rozmaitym nadzieniem, ten tradycyjny z kaszą i borowikami. Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować(...)kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym stole. Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego jest łatwy i bardzo pyszny. Świetny na gorąco, równie smaczny na zimno, a nadmiary łatwo zamrozić. Polecam wypróbowanie przepisu! Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej (u mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najprostsze w wykonaniu jakie znam, bardzo wdzięczne ciasto do którego można do woli wrzucać ulubione owoce, nawet dżemy czy konfitury. Wszystkie składniki łączymy, wlewamy do natłuszczonej formy, chwila pieczenia a ile radości! Zatem bierzemy się za pieczenie Składniki: 5 dużych śliwek garść malin świeżych lub mrożonych 2 szklanki mąki szklanka cukru pudru opakowanie proszku do pieczenia kostka miękkiego masła(...)pianę dodajcie szklankę cukru pudru bez grudek, mieszajcie cały czas, następnie dodajcie żółtka i proszek do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła – będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową
Zasmakuj KuchniDelikatne ciasto o intensywnym maślanym smaku z sezonowymi, słodkimi truskawkami i chrupiącą, lekko kokosową kruszonką. Pyszne, rozpływające się w ustach, zniewalające zapachem, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealny dodatek do mrożonej kawy, herbaty lub lemoniady. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciast i kolejna obowiązkowa pozycja na liście moich letnich wypieków. A czy Wy już rozpoczęliście sezon truskawkowy(...)Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki 1,5 kostki (300 g) masła (tylko prawdziwe mało, które zawiera od 80 do 90 proc. tłuszczów mlecznych i żadnych roślinnych) 1 szklanka (200 g) cukru 1 opakaowaniu (60 g) budyniu waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 0,5 szklanki (70 g) mąki
Fitsweet.mePizzetki to jeden ze sposobów na wykorzystanie ciasta do pizzy. Takich sposobów jest oczywiście dużo więcej. Pizzetki z cukinią i żółtym serem Pizza jest jednym z tych szybkich dań, które w naszej kuchni zagościły na dobre. Nie ma chyba takiego domu gdzie się nie robi pizzy. Tak samo ma się ta kwestia jeśli chodzi o restauracje czy puby. Praktycznie wszędzie(...)można dzisiaj zjeść pizzę. U mnie dla odmiany, stwierdziłam iż wykorzystam ciasto na nią w mniej konwencjonalny sposób. Bardzo lubię cukinię i postanowiłam ją właśnie wykorzystać do przygotowania moich pizzetek. Całość podałam z pysznym ketchupem z cukinii. Totalny strzał w dziesiątkę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Pizzetki
mecooksdziesiątkę, bo tak oto powstał najlepszy makowiec pod słońcem. Bardziej delikatny i jeszcze smaczniejszy niż tradycyjny. Jeszcze dodam, że sekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta. * SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka(...)olejkiem migdałowym, rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem oraz miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Przed samym pieczeniem makowców ubij białka i połącz je z masą makową. Ciasto drożdżowe Przygotuj raczyn, rozprowadzając drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki w letnim mleku. Odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól, wbij żółtka
Food SquareCiasta marchewkowego nigdy mi dość! Pierwszy raz upiekłam je kilkanaście lat temu, dziwiąc się przy tym oczywiście, że jakim cudem ciasto z marchewką może się udać i na dodatek jeszcze smakować ? Obydwie kwestie okazały się bardzo nad wyraz prawdziwe i od owego czasu ciacho marchewkowe stało się moim ulubionym. Urozmaicam je na różne sposoby, czego dowody znajdziecie na blogu: ciasto(...)marchewkowe z polewą ciasto marchewkowe z polewą czekoladową ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladą tort marchewkowo-piernikowy z kremem babeczki marchewkowe Natomiast dziś zapraszam Was na jego kolejną wersję, tym razem w nieco świątecznej odsłonie. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. I co ważne zawsze wychodzi! Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu 😍. Ciasto marchewkowe z białą
Kulinarne przygody Gatitywersji wegańskiej, ja dodałam jajko, zwiększyłam także ilość mąki. Z przepisu wychodzi dość spora ilość bułeczek, proponuję przygotować z połowy składników, z całej porcji mnie wyszły 24 sztuki... Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej dałam 380g mąki orkiszowej typ700 - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej dałam 120g mąki orkiszowej typ2000 - 1 szklanka mleka(...)ciepłe mleko (nie gorące) wymieszane z drożdżami, stopione masło klarowane z olejem kokosowym. Przy pomocy haka miksera wymieszałam wszystko razem. Następnie dosypywałam stopniowo pozostałą część mąki typ700 tak, by ciasto nie było zbyt klejące ale, by nie było też być zbyt zbite. Ja dosypałam dodatkowo jeszcze 40g mąki orkiszowej dunst (odpowiednik krupczatki), zamiast niej można dosypać typ700, gdy jest taka
Smaczne ZdroweTypowy przepis na ciasto na niedzielę , pochodzący z zapisków mojej mamy, został przerobiony przeze mnie na wersję bezglutenową. Murzynek ten jest leciutki jak puch, ale nie tak suchy jak w wersji pszennej, dodatek mąki z ziaren amarantusa czaruje ciasto i dzięki tej mące ciasto pozostaje wilgotne i też lekko chrupkie. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 26cm(...)czas miksując dodajemy szklankę mleka. 4. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei całe jajka. 5. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy np mąką z ziaren amarantusa, przekładamy do formy zmiksowane ciasto, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 6. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut (ja muszę jeszcze 10 minut dopiekać od spodu). Po upieczeniu ciasto jeszcze ciepłe
Kawa z mlekiemWybaczcie mi zdjęcie ale to ciasto było tak dobre, że musiałam Wam je pokazać. Kawa + wiśnie to jedno z lepszych połączeń, a jak doszedł do tego jeszcze krem z ricotty to już w ogóle był obłęd. Jeśli lubicie ciężkie, wilgotne ciasta to musicie koniecznie je zrobić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kawowe: 3 jajka 250 g cukru(...)likieru kawowego słoiczek dżemu wiśniowego Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów). Ciasto (będzie dość rzadkie) przelać do foremki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (nie przesuszyć). Wystudzić. Ciasto urośnie z "górką" więc należy ją ściąć i pokruszyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMocno czekoladowo-korzenne ciasto? W wersji keto, ktore zasmakuje nawet tym, którzy na diecie nie są? Jeżeli mam gości, to obowiązkowo muszę mieć w domu jakieś ciasto lub ciasteczka. Ponieważ mamy grudzień to do kawki idealnie komponuje się piernik! Ale ten jest nieco inny, bardziej wilgotny, lepki, po wyjęciu z lodówki w strukturze przypomina lekko krówkowy wytwór. Nada(...)świateczny stół, aby nawet młodsi mogli zjeść zdrowe ciasto nie zdajac sobie z tego sprawy. :D Ponieważ w weekend dostałam kilka dorodnych kabaczków z domowego ogródka, to aby się nie zmarnowały postanowiłam właśnie je wykorzystać do ciasta. Kiedyś moje rodzeństwo zachwyciło się ciastem cynamonowo marchewkowym więc dlaczego nie użyć innego warzywa? Testy wypadły pozytywnie, mimo braku dodatku cukru poziom słodyczy
Keto PrzepisyPizza. Któż z nas jej nie lubi My osobiście uwielbiamy, ale w domowej „swojskiej” wersji. Domowa pizza na grubym cieście z kolorowym farszem idealnie pasuje zarówno na obiad jak i przyjęcie. Cóż… warto od czasu do czasu „zaszaleć”. Spróbujcie i nie bójcie się eksperymentować z dodatkami – można zmieniać zarówno farsz, jak i dodatki(...)ciasta. Wszystko zależy od Waszych upodobań Skusicie się? Do przygotowania pizzy potrzebne Wam będzie zaledwie kilka składników i dobra forma. Ja polecam zajrzeć na stronę Betterware.pl Znajdziecie tam nie tylko niedrogą, dobrej jakości formę do pizzy 30 cm , ale również wiele innych przydatnych produktów. Składniki: (na pizze 30 cm) 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki stołowe prażonej cebuli pieprz
Słodkie okruszkiDanie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella(...)opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody. Jeśli zbyt mokre – podsyp je delikatnie mąką. Formę do tarty lub foremki do tartaletek
Garniec MagalieBomba galaretkowa Ciasto, tort, deser - ciężko określić do jakiego gatunku słodkości ten wytwór należy, jedno jest pewne wygląda na prawdę wyjątkowo. Szczególnie dzieci polubią ten smakołyk - pianka galaretkowa i kolorowe kosteczki galaretek, to coś co zawsze przykuwa wzrok milusińskich. Trochę czasochłonne, jednak czasami warto poświęcić trochę uwagi na takie cudeńka. Składniki: Na ciasto I: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)łyżek mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na ciasto II: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na piankę: 800 g jogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 300 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa) Przygotowanie: Ciasta: (Obydwa ciasta wykonujemy
My sweet a lifeJabłecznik z lukrem Skoro za oknem typowa jesień, więc na talerzach nie może zabraknąć deseru z jabłkami. Zastanawiałam się, co można by zrobić za ciasto, ale padło na to, które wiele razy zachwalała moja babcia. Jednak stwierdziłam, że pół kilograma cukru pudru na lukier, to odrobinę za dużo i chyba miałam rację, bo szklanka zdecydowanie wystarczyła(...)osłodzić i tak dość słodkie ciasto, które mimo iż jest na bazie smalcu, to po upieczeniu nikt w to nie uwierzy. Składniki: Na ciasto: 45 dag mąki tortowej 30 dag smalcu 2 jajka 1 żółtko 20 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1,5 kg jabłek 1 łyżka cukru (można pominąć
My sweet a life