Przepis na niesamowite ciasto czekoladowe z duża ilością jabłek i orzechów włoskich. Ciasto wyglądem przypomina czarny salceson, stąd taka sympatyczna nazwa. Bardzo podobne ciasto można też spotkać pod nazwą ciasto greckie a nawet ciasto wiewiórka. Do wiewiórki jednak dodaje się jeszcze suszone owoce - głównie rodzynki i żurawinę. Ciasto salceson jest niesamowicie wilgotne, nafaszerowane wręcz pysznymi jabłkami i orzechami włoskimi. Uwaga(...)ciasto mocno uzależniające. Znam to z autopsji :-) To ciasto kojarzy mi się jeszcze z równie pysznym ciastem kakaowym z gruszkami , które również gorąco polecam
AniaGotuje.plPrzepis na to pyszne ciasto dostałam w pracy przeszło 10 lat temu . Od tej pory piekłam go chyba z milion razy ;) Często go też modyfikowałam, w oryginale do sera były dodane wiórki kokosowe, tu z nich zrezygnowałam. Kakaowe ciasto wykorzystałam nawet do zrobienia mojego ulubionego ciasta USTA ADAMA . Wracając do sernika jest bardzo prosty i szybki do wykonania(...)więc jak najdzie nas ochota na ciasto do kawy ten przepis będzie idealny, a smak..... tego nie da się opisać. Po prostu trzeba spróbować :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 21/25 CM: SER: 0,5 kg zmielonego sera 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru pudru 10 dag masła 1 budyń waniliowy skórka i sok z połowy cytryny CIASTO: 2 całe jajka
Pani na deserSmak jesieni czyli pyszne ciasto ze śliwkami pod bezą i kruszonką Składniki: Ciasto 2 pełne szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy Beza: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Dodatkowo: cynamon 1 kg śliwek papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier waniliowy, żółtka i wszystko razem ugniatamy do jednolitej gładkiej masy, jeżeli ciasto się jeszcze nie co lepi można dodać trochę mąki. Ustawiamy piekarnik na 180*C Ciasto dzielimy na dwie kulki: 1/3 i 2/3 - mniejszą kulkę wkładamy do lodówki, drugą kulką wykładamy blaszkę, na której dno dajemy papier do pieczenia
W Moim Magicznym DomuCiasto cytrynowe Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze roku. Można upiec je w formie babki lub w tzw. keksówce. Składniki na babkę cytrynową 5 jajek jedna szklanka mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej jedna łyżeczka proszku do pieczenia jedna kostka masła jedna szklanka(...)cytryna - sok i skórka otarta z jednej cytryny Jajka ubić z cukrem. Wsypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia (pszenną i ziemniaczaną). Masło rozpuścić i przestudzić i wlać do ciasta. Ubijając masę mikserem dodać cytrynę ()sok i skórkę). Ciasto wlać do dwóch małych form wysmarowanych masłem lub do jednej dużej. Zamiast do foremek babkowych można ciasto upiec w formie płaskiej
Korniszonkidostatkiem i wygląda na to, że jeszcze przez kilkanaście dni będziemy się nimi cieszyć. Ravioli to włoska odmiana pierogów, którą od naszych polskich odróżnia nie tyle ile ciasto (różnica jest naprawdę minimalna), ale głównie forma sklejania i kształt. Podczas gdy my pierogi wycinamy i sklejamy, tworząc półksiężyce - Włosi nakładają na siebie ciasto poprzekładane farszem, przyciskają i dosłownie rozkrawają(...)świeżych borowików fenomenalnie komponuje się z sosem z suszonych borowików i dodatkiem odrobiny zielonej pietruszki, sprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak. Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym Ciasto: białko do smarowania ciasta 1 g soli 5 łyżek wody 4 jaja całe i żółtko 500 g mąki pszennej. Mąkę, sól, roztrzepane jaja i wodę zagniatamy na jednolite gęste ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnyMoże to zdjęcie nie jest za bardzo ujmujące ale musiałam cyknąć foteczkę dla tego ciasta. Właśnie przyjechałam do babci i do kawy dostałam takie cudeńko. Kolejny raz się powtórzę kuchnia i wypieki mojej mamy i babci są najlepsze i mimo prostoty przyznacie mi rację, że smaki dzieciństwa to coś najwspanialszego. Tarta ze śliwkami zerwanymi z własnego ogrodu(...)śmietaną od swojskiej krowy to czyste błogosławieństwo. Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 płaska łyżeczka cukru 1 jajko śliwkowe wypełnienie 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku 3 łyżki zimnej wody 1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich do dekoracji
Niezły Młynekwiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny 1 bardzo duże jajko lub dwa małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli Uwaga: jeśli ciast jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody Do posmarowania kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1 Uwaga: Jeśli macie problemy(...)Wariant dla tradycjonalistów Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy , sól, jajko, ekstrakt waniliowy, cukier i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasto to pomysł mojej Mamy. Jest ona absolutną mistrzynią składanych serników. Ten wizualnie przypomina ciasto królewicz (klik) ale w środku ma lekko wyczuwalną nutkę banana. Prezentuje się bardzo dostojnie i jest podzielne więc na większe i bardziej eleganckie okazje polecam jak najbardziej. *foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1 kg sera z wiaderka 1 banan 1,5 łyżki kaszy(...)manny 1 opakowanie budyniu bananowego 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 jajka 125 g masła na ciasto kakaowe: 300 g mąki 1 jajko 3/4 szklanki cukru 150 g masła 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki ciepłego mleka 3 łyżeczki kakao na budyń: 3 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka 5 łyżek cukru 200 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz(...)wystudzenia. UWAGA: Jeżeli jabłka puszczą dużo soku, najlepiej zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody - dodać tę zawiesinę do jabłek jeszcze podczas smażenia i wymieszać. Ciasto: Drożdże rozetrzeć w miseczce wraz z 1 łyżką cukru, do momentu, aż staną się płynne. Jajko i żółtko wbić do kubka i roztrzepać widelcem. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z solą
Opowieści z piekarnikaSezon truskawkowy został już rozpoczęty, a ja oficjalnie rozpoczynam go truskawkowym ciastem. Co prawda cena tych owoców trochę powala, ale nie można im się oprzeć. Zapraszam Was na pyszne ucierane ciasto, mięciutkie i pysznie pachnące truskawkami i borówkami. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam :) Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki(...)Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 40 dag jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 25 dag świeżych truskawek 10 dag świeżych borówek amerykańskich Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy
IzabelawkuchniZapraszam na bardzo pyszne i lekko kwaśne ciasto, które powstało z tego co powstało po ręką, stwierdzam, że takie nieplanowane ciasta są najlepsze. Często planuję wypieki, robię listę i kupuję produkty, ale czasami zdarza mi się zrobić przegląd lodówki i kuchennych szafek i biorę się za pieczenie. A jak jest u Was? Zapraszam na ciasto:) Ciasto podałam na talerzyku, który(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem
Izabelawkuchniciasto może i jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić czas by je przygotować, bo jest bardzo pyszne. A jak się dobrze sprężmy i rozplanujemy czas to dwie godzinki będzie gotowe. Mięciutki biszkopty przełożyłam znanym wszystkim kremem budyniowym, do tego pyszna pianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy
Izabelawkuchnimakiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo na zakwasie wymaga czasu. Chlebowe ciasto musi porządnie wyrosnąć. Trzeba poświęcić minimum 3 godziny na wyrastanie i pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Idealna temperatura to między 26-28 stopni. Zawsze mam termometr wciśnięty w ciasto aby kontrolować(...)dyni 50 g nasion siemienia lnianego, całe 80 g suszonej żurawiny Dodatkowo 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 1 jajko Wyrabiam chleb przy pomocy miksera. Używam haka. Czas wyrabiania ciasta chlebowego należy nieco wydłużyć jeśli wyrabiamy je manualnie. Do misy wlej wodę, rozpuść w niej melasę i żytni zakwas. Wsyp obie mąkę, pszenne zarodki, nasiona i żurawinę, wyrób gładkie ciasto
codojedzeniaFuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone. Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam. Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam. Powiem(...)smakowały rewelacyjnie, wyśmienicie, genialnie, a przygotowuje się je prosto, naprawdę banalnie. Składniki o k 20 szt .: ciasto: · 200 g mąki pszennej, · 250 ml mleka 2%, · 1 jajko, · 1 żółtko
Moniki SmakołykiDanie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa... Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella(...)opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody. Jeśli zbyt mokre - podsyp je delikatnie mąką. Formę do tarty lub foremki
Garniec Magalie