mielone - 47549 przepisów (strona:1304/3170)

” Domowa ” surówka z młodej kapusty 475

smaczne składniki : 1 mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej 1 duża ,młoda marchewka sos : 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego pieprzu 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól do smaku Kapustę szatkujemy drobno , przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem . Po upływie dwóch minut odcedzamy

Ogrodnik w podróży
Młode pieczone ziemniaki po teksańsku 176

schłodzonej maślanki składniki : 7-8 niezbyt dużych , równych wielkością , młodych ziemniaków 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka chilli ( można zastąpić ostrą papryką jeśli wolicie łagodniejszą wersję ) 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól do smaku 4 duże łyżki smalcu kaczego lub gęsiego ( jeśli nie macie morze być olej rzepakowy , ale wyjdą mniej chrupiące ) Ziemniaki obieramy

Ogrodnik w podróży
Klopsiki w sosie koperkowym 177

klopsiki w sosie koperkowym: sos: 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szkl mleka 1 szkl wody mały kawałek pora 1 mały pęczek koperku sól pieprz klopsiki: 500g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka ulubionych ziół 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 3 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych Jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym: Wszystkie składniki

Dorota Smakuje
Majonez 220

kilka sekund i majonez gotowy. 250 g oleju słonecznikowego 1 jajko, o temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 2 łyżeczki musztardy (niekoniecznie] 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego (niekoniecznie) ½ łyżeczki soli Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek lub inny pojemnik, wlać olej i odważyć 250 g, odstawić. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę

Moje domowe kucharzenie
Curry z kalafiorem 266

dodatkiem pieczywa. Tak jak lubicie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: Pasta: papryczka chilli – 1 sztuka świeży imbir – kawałek wielkości kciuka kurkuma mielona – 1 łyżeczka kmin rzymski – 1 łyżeczka nasiona kolendry – 2 łyżeczki Curry: kalafior – 1 główka pomidory krojone – 1 puszka marchewka – 130 g (2 sztuki) cebula

wiecejwarzyw.pl
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 198

mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć i pokroić kilka razy Cebulę i pieczarki obrać, następnie pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić

Moja Książka Kucharska
Kalafior z piekarnika 231

Proponowany przez nas kalafior może być wykorzystany do obiadu np. z kotletem mielonym, schabowym lub kurczakiem. Można też podać go jedynie z sosem czosnkowym i też smakuje rewelacyjnie.     Składniki: -kalafior -2 łyżki płynnego masła -przyprawy harissa, do mięs l ub inne ulubione -sól Kalafiora kroimy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie i tylko z jednej

Maminek kulinarny
Risotto ze szpinakiem 169

się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente.  3. Pod koniec gotowania dodać szpinak, masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, a danie nabierze kremowej konsystencji.  4. Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera. Smacznego

Obiad gotowy
Kotleciki z kaszy jaglanej i fety 243

pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma, aby jak wyrobić spójną masę i rozdrobnić fetę. Masa powinna być zwarta. Dodajemy jeszcze posiekany koperek (lub inne wybrane zioła) i świeżo mielony pieprz (soli już nie dodajemy, bo feta jest słona). Całość odstawiamy na chwilkę, aby bułka tarta wciągnęła ewentualną wilgoć i masa jeszcze bardziej się scaliła. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik

Analiza Smaku
Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym 265

pokruszonego) 1 nieduży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny ok. pół szklanki oliwy z oliwek olej do ziemniaków (może być smakowy np. czosnkowy lub ziołowy) sól morska, świeżo mielony pieprz Młode ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Dokładnie wycieramy i przekrajamy na połówki (większe na ćwiartki). Układamy przekrojeniem do góry w blaszce. Spryskujemy olejem (jeśli nie mamy spreju, dodajemy

Poezja smaku
Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami 214

ziołami i włożyć w nie coś sezonowego. Składniki (na 15 sztuk): główka kapusty 100 ml kaszy jaglanej 150 dag pieczarek 200 g zielonych szparagów cebula łyżeczka czosnku niedźwiedziego** łyżeczka mielonej kozieradki* gałązka rozmarynu*** sól pieprz olej do smażenia przecier pomidorowy lub inny sos warzywny koperek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z kaszą gryczaną 162

zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 jajko sól

Cookery.pl
Coś dobrego dla jednego: sałatka z buraczkowa z jabłkiem... 198

połowę dużej), pokrojona w kostkę;  dodasz 2 łyżki jogurtu naturalnego (dobry, gęsty, np. grecki będzie w sam raz) i doprawisz do smaku - sól i biały pieprz, maluńka szczypta mielonego kuminu. Jeśli lubisz i masz ochotę posyp sałatkę pokruszonym ulubionym serem w rodzaju feta

Lejdi of the house