mielone - 47549 przepisów (strona:1309/3170)

ZUPA POMIDOROWA DLA DIABETYKA 454

pomidorami i w kilka minut mam zupę. Składniki na 4 porcje : ok. 1200 kg pomidorów (najlepiej mięsistych, np. malinowych) 1 łyżka oliwy suszone bazylia i oregano sól, świeżo mielony pieprz do smaku 100 ml wody (lub niedzielnego rosołu) 1 kulka mozarelli light z zalewy (125g) listki bazylii do dekoracji talerzy (opcjonalnie) Pomidory nakroić na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać

Dietolog
Rogaliki z powidłami śliwkowymi 198

dodajemy w tych samych ilościach. Rogaliki rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z powidłami śliwkowymi. Kto uwielbia takie szybkie, nieskomplikowane przepisy? Składniki na 2 blachy rogalików : 300 g twarogu mielonego chudego lub półtłustego 300 g mąki pszennej 300 g masła 1 żółtko  30 g cukru pudru słoik domowych powideł śliwkowych, albo Śliwka w syropie Manufaktura Wielkopolska cukier puder

Ze smakiem i z pasją
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów 132

tarce na największych oczkach, cebulę kroimy w małą kostkę - wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki migdały, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy

Kardamonovy
Risotto z krewetkami 200

pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Płatki chili lub piri piri  do smaku Sposób przygotowania: Krewetki rozmrozić w lodówce, osuszyć, oderwać ogonki. Posypać solą pieprzem i odrobiną płatków chili. Cebulę

Wanilia i Kardamon
Muffiny cytrynowo-makowe 191

wymieszać łyżką wszystkie składniki i do pieca. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL skórka otarta z małej cytryny Przygotowanie: Mąkę

Ze smakiem i z pasją
Zupa z młodej kapusty 176

kapusty 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka 3 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ewentualnie łyżeczka kminku mielonego Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy przygotować wywar.  Kawałek dowolnego mięsa włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim

talerz przyjemności
Wegańskie leczo z cukinią 189

peperoncino 1 cukinia 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ajwaru 1/2 łyżeczki chili sól  świeżo mielony pieprz Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w grube półplastry. Pół cebuli kroimy w piórka. Pokrojone składniki

My Chcemy Jeść
ŻEBERKA WIEPRZOWE Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 275

wolnowaru CrockPot już Wam pisałam . Składniki – żeberka wieprzowe z wolnowaru: 1500 g żeberek wieprzowych 20 g smalcu (u mnie gęsi ) lub masła klarowanego 100 g cebuli pieprz czarny mielony sól himalajska lub kłodawska 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 150 ml wody lub bulionu Żeberka pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości

Ola la LCHF
Tortilla z warzywami i wędzonym łososiem 204

MOWI 1/2 główki sałaty masłowej 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 średnia czerwona cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć i obrać liście. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić

Passions hobbies life
Cykoria zapiekana pod beszamelem 176

minuty. Osączyłem, ostudziłem. W rondelku roztopiłem masło, dodałem mąkę , mieszając zasmażyłem na jasny kolor. Sos rozprowadziłem wlewając wolno zimnym mlekiem. Doprowadziłem do wrzenia. Dodałem ekologiczną kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki i pieprzu. Sos gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut. Do naczynia do zapiekania wlałem część sosu. Cykorie zawinąłem w plasterki sera i szynki. Ułożyłem w naczyniu. Polałem resztą

R'n'G Kitchen
Kapusta z majową pokrzywą 167

cebulą, startą marchewką, liściem i pieprzem - wlać wody i gotować prawie do miękkości, jeśli mamy suszone warzywa można wsypać ze 2 łyżki, dodać masło Kapustę doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem, koncentratem pomidorowym i wsypać pokrojoną pokrzywę, wymieszać i chwilę gotować. Jeśli lubimy dodatek mięsa to wystarczy przesmażyć kilka plasterków kiełbasy i wmieszać do kapusty. Może wtedy kotlet

Proste Potrawy
Krucha tarta z jabłkami i musem 194

formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie do kruchej tarty z jabłkami i musem 6-7 Jabłek Grójeckich 2 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu lub do smaku szczypta mielonych goździków 1 łyżka masła W rondelku rozpuszczam masło. Cztery lub pięć jabłek obieram, wycinam gniazda nasienne, kroję na małe kawałki, wkładam do rondla i smażę około 20-30 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa-krem z białych szparagów na zakwasie 186

nadają wyjątkowy smak. Można także użyć kromki razowego chleba. Koniecznie na zakwasie. 2 porcje: 1 pęczek białych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 2 kromki żytniego chleba na zakwasie (ok. 60 g) opcjonalnie: chorizo lub boczek Szparagi oczyszczamy, obieramy, kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy

Kucharzyca
Makaron ze szparagami i pieczarkami 221

śmietanki 30% 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka tartego, dojrzewającego sera skórka otarta z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól morska, świeżo mielony pieprz Makaron kokardki (farfalle) gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, gdy się gotuje, pieczarki bardzo dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Nieobrane kroimy w plasterki

Poezja smaku
Omlet z łososiem i szparagami 157

orkiszowej pełnoziarnistej 1 pęczek koperku 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 150 g łososia wędzonego MOWI 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka cytryny sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy kiełki słonecznika do dekoracji WYKONANIE Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć

Passions hobbies life