pomidorami i w kilka minut mam zupę. Składniki na 4 porcje : ok. 1200 kg pomidorów (najlepiej mięsistych, np. malinowych) 1 łyżka oliwy suszone bazylia i oregano sól, świeżo mielony pieprz do smaku 100 ml wody (lub niedzielnego rosołu) 1 kulka mozarelli light z zalewy (125g) listki bazylii do dekoracji talerzy (opcjonalnie) Pomidory nakroić na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać
Dietologdodajemy w tych samych ilościach. Rogaliki rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z powidłami śliwkowymi. Kto uwielbia takie szybkie, nieskomplikowane przepisy? Składniki na 2 blachy rogalików : 300 g twarogu mielonego chudego lub półtłustego 300 g mąki pszennej 300 g masła 1 żółtko 30 g cukru pudru słoik domowych powideł śliwkowych, albo Śliwka w syropie Manufaktura Wielkopolska cukier puder
Ze smakiem i z pasjątarce na największych oczkach, cebulę kroimy w małą kostkę - wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki migdały, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy
Kardamonovypęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Płatki chili lub piri piri do smaku Sposób przygotowania: Krewetki rozmrozić w lodówce, osuszyć, oderwać ogonki. Posypać solą pieprzem i odrobiną płatków chili. Cebulę
Wanilia i Kardamonwymieszać łyżką wszystkie składniki i do pieca. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL skórka otarta z małej cytryny Przygotowanie: Mąkę
Ze smakiem i z pasjąkapusty 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka 3 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ewentualnie łyżeczka kminku mielonego Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy przygotować wywar. Kawałek dowolnego mięsa włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim
talerz przyjemnościpeperoncino 1 cukinia 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ajwaru 1/2 łyżeczki chili sól świeżo mielony pieprz Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w grube półplastry. Pół cebuli kroimy w piórka. Pokrojone składniki
My Chcemy Jeśćwolnowaru CrockPot już Wam pisałam . Składniki – żeberka wieprzowe z wolnowaru: 1500 g żeberek wieprzowych 20 g smalcu (u mnie gęsi ) lub masła klarowanego 100 g cebuli pieprz czarny mielony sól himalajska lub kłodawska 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 150 ml wody lub bulionu Żeberka pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości
Ola la LCHFMOWI 1/2 główki sałaty masłowej 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 średnia czerwona cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć i obrać liście. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić
Passions hobbies lifeminuty. Osączyłem, ostudziłem. W rondelku roztopiłem masło, dodałem mąkę , mieszając zasmażyłem na jasny kolor. Sos rozprowadziłem wlewając wolno zimnym mlekiem. Doprowadziłem do wrzenia. Dodałem ekologiczną kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki i pieprzu. Sos gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut. Do naczynia do zapiekania wlałem część sosu. Cykorie zawinąłem w plasterki sera i szynki. Ułożyłem w naczyniu. Polałem resztą
R'n'G Kitchencebulą, startą marchewką, liściem i pieprzem - wlać wody i gotować prawie do miękkości, jeśli mamy suszone warzywa można wsypać ze 2 łyżki, dodać masło Kapustę doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem, koncentratem pomidorowym i wsypać pokrojoną pokrzywę, wymieszać i chwilę gotować. Jeśli lubimy dodatek mięsa to wystarczy przesmażyć kilka plasterków kiełbasy i wmieszać do kapusty. Może wtedy kotlet
Proste Potrawyformy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie do kruchej tarty z jabłkami i musem 6-7 Jabłek Grójeckich 2 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu lub do smaku szczypta mielonych goździków 1 łyżka masła W rondelku rozpuszczam masło. Cztery lub pięć jabłek obieram, wycinam gniazda nasienne, kroję na małe kawałki, wkładam do rondla i smażę około 20-30 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanadają wyjątkowy smak. Można także użyć kromki razowego chleba. Koniecznie na zakwasie. 2 porcje: 1 pęczek białych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 2 kromki żytniego chleba na zakwasie (ok. 60 g) opcjonalnie: chorizo lub boczek Szparagi oczyszczamy, obieramy, kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy
Kucharzycaśmietanki 30% 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka tartego, dojrzewającego sera skórka otarta z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól morska, świeżo mielony pieprz Makaron kokardki (farfalle) gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, gdy się gotuje, pieczarki bardzo dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Nieobrane kroimy w plasterki
Poezja smakuorkiszowej pełnoziarnistej 1 pęczek koperku 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 150 g łososia wędzonego MOWI 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka cytryny sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy kiełki słonecznika do dekoracji WYKONANIE Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć
Passions hobbies life