mielone - 47549 przepisów (strona:1318/3170)

Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia 204

dojrzałe awokado 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku garść liści bazylii łosoś w plasterkach (ok. 4 duże plastry) szczypta ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz do ozdoby: szczypiorek, cząstki cytryny, kiełki Jajka gotujemy na twardo i obficie przelewamy zimną wodą. Obieramy. Kroimy na połówki (nie wzdłuż jajka – a wszerz). Białka odkładamy. Żółtka blendujemy

Poezja smaku
Schab faszerowany białą kiełbasą 179

wielkanocny stół. Schab faszerowany białą kiełbasą – Składniki: schab bez kości 1,5 kg 2 białe kiełbasy 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Zalewa: ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca czosnek   Wykonanie: Zalewa: Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej

Pasja Smaku
Pasztet z ciecierzycy 165

średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki oliwy 1/3 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól pieprz 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę obrać

Obiad gotowy
Klopsiki z ryżem czerwonym 167

czerwonym. PRZEPIS NA KLOPSIKI Z RYŻEM CZERWONYM Składniki na klopsiki z ryżem czerwonym: ryż: 1 szkl ryżu czerwonego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek klopsiki: 500g mięsa mielonego – użyłam zmielonej karkówki wieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy sos: 1 cebula

Dorota Smakuje
Paprykarz z tuńczykiem i kasza orkiszową 178

puszka tuńczyka w oleju 1 szkl kaszy orkiszowej (suchej) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki majonezu 1/2 szkl kukurydzy 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Jak zrobić paprykarz z tuńczykiem i kasza orkiszową: Kaszę gotujemy, studzimy. W misce mieszamy tuńczyka wraz z olejem (nie odsączamy), koncentrat pomidorowy, majonez. Dodajemy

Dorota Smakuje
Sałatka szynkowa 150

oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżki musztardy około 4 łyżki ostrego majonezu Do rondelka wykładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy olej, cukier, sól, ostrą mieloną papryką oraz musztardę. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki konserwowe

Smaki Na Talerzu
Puszysty sernik śmietankowy 303

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki cukru 120g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka 500ml śmietanki 30% 8 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 40g Dodatkowo: lukier lub polewa czekoladowa do polania ciasta     *** Przygotowujemy

Blog z Apetytem
Filet z kurczaka z beszamelem 186

Doskonałe danie obiadowe. Piersi z kurczaka soczyste,aromatyczne i bardzo smaczne. W sam raz na świąteczny obiad .Polecam. Składniki 4 filety z kurczaka 1/2 szklanki soku ananasowego zioła prowansalskie mielona słodka i ostra papryka gałka muszkatołowa sól,pieprz oliwa z oliwek Beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka sól,pieprz Filety skropić oliwą. Zmieszać … Czytaj

gotuj ze mną
Tort „Dziaduch” - baumkuchen 148

Maria Disslowa poleca polukrowanie ciasta, ja uważam że jest tak smaczne, że nie ma co go dosładzać glazurą. 180 g masła, 180 g cukru pudru, 10 jajek, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki cynamonu, skórka otarta z 1 cytryny, 250 g mąki (u mnie tortowa), sól, Masło ubić na śmietanę, dalej ucierając dodawać cukier, a następnie żółtka. Na koniec

królestwo garów
Mini tarty ze szpinakiem i szynką 157

ewentualnie schłodzona, kwaśna śmietana farsz: 4 plastry , chudej wędzonej szynki 2 – 3 szalotki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 4 łyżki słodkiej śmietany kremówki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła ser feta 2 jajka 1 łyżeczka cukru sól ,pieprz do smaku Składniki z listy ciasto , chłodzimy w lodówce , a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto

Ogrodnik w podróży
Kremowy sernik z ananasem 195

puszki. Oczywiście ze świeżym ananasem sernik wychodzi smaczniejszy. Sernik po upieczeniu jest delikatny i kremowy, ale dość zwarty i dobrze się kroi. Do przygotowania sernika najlepiej użyć dobrej jakości mielonego gęstego twarogu lub kupić w kawałku i zmielić samemu. Należy omijać sery w składzie, których są zagęstniki, konserwanty lub inne dziwne rzeczy. Ilość porcji: Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie

Kuchcik gotuje
Sałatka z makaronem, kabanosami i papryką 137

miski. Dodajemy do niego pokrojone w plasterki kabanosy i ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w półplasterki pora, odsączoną fasolę, poszatkowany koperek, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Sałatka smakuje zdecydowanie lepiej jak jest schłodzona

Kardamonovy
Tarta z ziemniakami i białą kiełbasą z sosem o smaku wielkanocnego żurku 241

pełnoziarnistej lub pszennej 2 łyżki masła (ok. 60 g) ¾ szklanki zakwasu na żurek 2 jajka i 1 białko jajka kurzego 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 12% sól, grubo mielony pieprz 1 łyżka suszonego majeranku opcjonalnie świeży majeranek lub tymianek do posypania tarty po upieczeniu   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz

Eat me! Fit me!
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i zielonymi szparagami 178

plastra i zwinąć ruloniki. Truskawki oczyść z szypułek, umyj i przekrój na połowę lub jeśli masz duże owoce to na ćwiartki. Wyłóż na talerz szparagi i truskawki. Posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce. Składniki SAŁATKA 150 g szpinaku baby pęczek zielonych szparagów 250 g truskawek 100 g szynki suszonej np. jamon serrano garść

Eat me! Fit me!
Omlet twarogowo – pietruszkowy z dodatkiem sera żółtego 170

które przypadanie do smaku wszystkim miłośnikom omletów i serów. Omlet ten smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam – 2 jajka – 40g twarogu półtłustego drobno mielonego – 30g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – garść drobno posiekanej pietruszki – przyprawy wg smaku (u mnie granulowany czosnek, papryka słodka wędzona, czubryca żółta, kurkuma, pieprz) Jajka

Smaki Armine