mielone - 47549 przepisów (strona:1318/3170)

Kotlety jaglane z czosnkiem niedźwiedzim 159

następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Kaszę studzimy. Czosnek niedźwiedzi siekamy drobno i minutkę podsmażamy na oleju. Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia. Kaszę mieszamy

Dorota Smakuje
Rolada makowa 127

przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Składniki Ciasto 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek przesianej mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 500 g niebieskiego maku mielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy … Czytaj dalej Rolada makowa

gotuj ze mną
Fit sałatka z młodymi listkami szpinaku, botwinki i rukoli 158

miski przekładamy mix młodych listków szpinaku, botwinki i rukoli. Dodajemy kilka przekrojonych na pół pomidorków, kukurydzę z puszki, 2 miarki Mikstury Olei Travico i posiekany koperek. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, niedużą ilością soli i kilkoma kroplami soku z cytryny (najpierw dodajcie małą ilość). Mieszamy składniki sałatki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub/i dodajemy odrobinę soku z cytryny

Słodkie okruszki
Szybka sałatka obiadowa z sałaty rzymskiej 255

około 3 cm zielonego ogórka 1/4 czerwonej papryki 2-3 rzodkiewki 2 pełne łyżki posiekanego koperku (dałam dziś nawet ciut więcej) 180 g naturalnego jogurtu 1 ząbek czosnku czarny mielony pieprz do smaku sól do smaku – u mnie himalajska 0,5 łyżki cebuli suszone płatki Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę

Słodkie okruszki
Brownie z cukinii bez mąki 160

pieczenia 3 jajka rozm. L 3 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu, u mnie miód 80 g orzechów włoskich drobno posiekanych lub 200 g migdałów lub orzechów mielonych olej do formy i papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Banana siekam na mniejsze kawałki, cukinie ścieram na tarce o dużych oczkach. Do misy blendera wrzucam banana, masło, kakao, proszek, syrop

Zasmakuj Kuchni
Surówka z sałatą lodową i świeżymi pomidorami 152

Składniki : duży świeży pomidor połowa główki sałaty lodowej szczypiorek olej z suszonych pomidorów pieprz mielony Przygotowanie: Umytą sałatę pokroić w paski, pomidory w kostkę Składniki połączyć, polać olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać obficie pokrojonym szczypiorkiem- wymieszać.                           Taka surówka pasuje świetnie do dań grillowanych

Proste Potrawy
Zupa cebulowa z serowymi grzankami. 162

grzankami jest również sycąca. Polecam. Zróbcie koniecznie. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na zupę: 2 duże cebule 2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku pół łyżeczki tymianku suszonego pół łyżeczki bazylii suszonej 5 dag sera żółtego Na grzanki: 1 bułka lub pół bagietki 5 dag sera żółtego Wykonanie pysznej zupy cebulowej

Izabelawkuchni
SERNIK Z ORZECHOWĄ NIESPODZIANKĄ. 201

CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 250 g masła 2-4 łyżki zimnej wody 0,5 szklanki cukru pudru SER: 1 kg mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek (białka odkładamy) 250 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny BEZA: 8 pozostałych białek 0,5 szklanki cukru

Pani na deser
Zupa krem z pieczonego ziemniaka 185

Chrupiące obierki – zaskakująco smaczne! Składniki: 2 duże ziemniaki + 1 ziemniak na dekorację 5 cm kawałek pora garść włoszczyzny pokrojonej w paski (marchew, pietruszka, seler) sól,  świeżo mielony pieprz 1- 1,5 l wody 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego rozmaryn olej rzepakowy 2 Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę. 1 ziemniaka pokroić w półksiężyce Obierki ułożyć

Mój pomysł na
Obiad w 30 minut: Zupa pieczarkowa – ekspresowa! 137

zupa! Jeśli pieczarki zamienicie na leśne grzyby wyjdzie równie wspaniała jesienna grzybowa! Składniki (4 talerze): 250 g pieczarek 3 cm kawałek pora 1 marchewka 1 pietruszka korzeń sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l wrzątku szklanka makaronu 2 łyżeczki mąki pół szklanki śmietanki 18% pietruszka zielona do posypania Wodę zagotować. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić

Mój pomysł na
Obiad w 30 minut: Makaron z tuńczykiem i zielonym groszkiem 181

śmietanowo musztardowym sosie! Ekstra szybkie i ekstra smaczne Składniki: 200 g makaronu spaghetti pół szklanki mrożonego zielonego groszku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku polskiego sól, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka musztardy papryka konserwowa 2 łyżeczki kaparów puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 125 ml śmietanki 18% 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu Makaron gotować

Mój pomysł na
Barszcz zabielany z wkładką 149

wersję barszczu lubisz najbardziej? Składniki: 400 g buraków 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 2 l wody 0,5 szklanki zakwasu burakowego 0,5 szklanki śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku polskiego dodatkowo: 2 średnie ziemniaki, puszka fasoli czerwonej, świeży koperek, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Wersja bez warzyw i dodatków

Mój pomysł na
Klopsiki: sos koperkowy vs sos pomidorowy 161

spełniam obie gotując w dwóch garach Ja jestem fanką sosu koperkowego a mąż pomidorowego – a jak jest u Was, która wersja bliższa sercu? KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz papryka słodka w proszku olej do smażenia Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę , czosnek, jajko, namoczoną dobrze

Mój pomysł na
TWARÓG ZE ŚMIETANĄ, CZYLI POZNAŃSKI GZIK 160

solą i mieszamy. Do miski z cebulą dodajemy twaróg i dokładnie dusimy go widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojony szczypior oraz kilka pokrojonych w kostkę rzodkiewek. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt zbita (może się zdarzyć ser bardziej suchy) wówczas dolewamy trochę kefiru lub śmietany. Takie proporcje stosuję od dawna i tak naprawdę

Smaczne Zdrowe
Fioletowe purre rozmarynowe ze szparagami na zielono owinięte szynką 148

wędzonej na zimno  z udźców wieprzowych , 3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem, ½ płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju rzepakowego, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła, ok. 50 ml mleka. Przygotowanie: Purre: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki dodajemy

Moniki Smakołyki