fety 250 g ricotty 125 g brie gruszka 200 g mrożonego zielonego groszku Hortex 2 ząbki czosnku pół chili pół łyżeczki soli łyżeczka suszonego oregano szczypta suszonego rozmarynu pieprz mielony Groszek zielony odmierzyć i przesypać do miski. Wstawić do lodówki, by wolno się rozmrażał. Do mąki wymieszanej z solą dodać pokrojone masło. Rozdrobnić nożem. Dodać żółtka i zacząć wyrabiać
Weekendy w domu i ogrodziekapustę zasmażaną: 1 kg kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 cebula natka pietruszki sól do smaku liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz ½ łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyża masła 2 łyżki mąki Wykonanie: Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy
Pomysłowa kuchniatwardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich ogórki pokrojone także w kostkę, pora pokrojonego w półplasterki, poszatkowany koperek, jogurt i majonez. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovygłówki kapusty pekińskiej (bez twardych części) 1 świeży długi ogórek zielony 8 pomidorów suszonych w oleju 4 łyżki oleju, w którym były pomidory suszone albo domowy majonez pieprz czarny mielony i sól do smaku świeży szczypiorek/pietruszka/koperek (według uznania) Wykonanie: Surową soczewicę dokładnie płuczemy na sitku, wsypujemy do garnka z grubym dnem, zalewamy 2 szklankami zimnej wody i gotujemy
Lamarida.plodpowiedzi - ciasto i tak się upiecze. I od tamtej pory nie czekam na schłodzenie, Ciasto jest cudowne w smaku i kruche. 2-3 duże gruszki lub jabłka kardamon+cynamon+ mielona wanilia ( jeśli masz) ( ja daję po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) 500 g mąki orkiszowej kostka zimnego posiekanego w kostkę masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
AZgotuj!łyżeczka cukru Sos: 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz Dodatki: 250 g sera mozzarella z zalewy 100 g szynki dojrzewającej, ja użyłem prosciutto crudo 2 garście rukoli kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
kuron.com.plmalin lub truskawek. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 200ml kefiru – 100g mąki (u mnie 50g mąki owsianej i 50g mąki orkiszowej) – 20g maku (u mnie niebieski mielony) – 1 łyżka aromatu migdałowego – szczypta soli – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku Jajko ubić ze szczyptą soli i słodzidłem, dodać kefir i aromat
Smaki Armineoryginalna ale zdecydowanie lepsza w przypadku tego przepisu od typowej mąki żytniej typ 720. Wystarczy mieć sito, ideałem byłoby mieć 2 o różnych oczkach. Mąkę żytnią razową grubo mieloną przesiewamy, najpierw na sitku o większych oczkach, potem na sicie o oczkach mniejszych. Przesiana mąka, będzie „udawać” pytlową oryginalną. Nic nie może się zmarnować, powstałe otręby, można zużyć, dodając
Proste Potrawyczubate łyżeczki musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżki sosu Worcestershire 5 łyżek rzadkiej śmietany 12%, jogurtu albo maślanki 2 czubate łyżeczki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz dowolny tłuszcz do smażenia – smalec, masło klarowane, olej rzepakowy lub olej ryżowy
Karo in the Kitchensuszone pomidory, mieszam, przyprawiam, dodaję cukier puder. Po kilku minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek
Zasmakuj KuchniTartaletki z mięsem mielonym z indyka, oliwkami, kukurydzą, dynią w sosie pomidorowym z dużą ilością przypraw. To propozycja na śniadanie, kolację, przekąskę, smakują na ciepło i zimno. Posypane cheddarem lub/i fetą, wytrawne, udekorowane świeżą natką lub rukolą – idealne do czerwonego wina! Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią SKŁADNIKI na 12 sztuk: ciasto francuskie 275 g kilka łyżek farszu
Zasmakuj KuchniSchab po węgiersku – wędlina na kanapki Składniki: ok 2 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 4 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka cukru sznurek lub siatka wędliniarska około 2 litry wody – z kranu 1 łyżka oleju *** Schab myjemy, osuszamy
Blog z Apetytemapetycznie wygląda. Nie wymaga dużo pracy dlatego też zachęcam do zapoznania się z przepisem i przygotowania na obiad lub ciepłą kolację. Składniki 4 kalarepki czerwona cebula 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki szczypta … Czytaj dalej Kalarepki nadziewane
gotuj ze mnąlepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery w chlebku Pita
gotuj ze mną