przykryciem około 20 minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
NA MOIM TALERZUmasła 8 łyżeczek cukru 8 łyżeczek cynamonu 1 żółtko Lukier: 1 białko Kilka kropel soku z cytryny Cukier puder (do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- ok 120g) Odrobina mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy cukier, drożdże i łączymy z łyżką mąki. Pozostawiamy na 10 minut. Masło stapiamy i studzimy. Stapiamy również masło, które będzie nam potrzebne
Kuchnia w czekoladzieprzykryciem około 20 minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
Na moim talerzulepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery w chlebku Pita
gotuj ze mnąłyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, nadzienie : 3 jajka ugotowane na twardo, 600 g ugotowanego mięsa bez kości, 1 jajko, 2 cebule, 100 – 150 ml bulionu, sól, pieprz świeżo mielony, jajko do smarowania pierogów, bułka tarta do posypania pierogów, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce
królestwo garówniuansów smakowych, które wprawią nas w lepszy nastrój pod koniec chłodnego przedwiośnia, w oczekiwaniu na ciepłą wiosnę. Pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym Składniki na 8 pulpetów: 300 g mięsa mielonego (np. mięso wieprzowe) 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę i przesmażona na łyżce oleju 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej (20 g) ¾ łyżeczki soli (5 g) ¾ łyżeczki
KulinarneImpresje.plkonserwowej ciecierzycy (pół puszki) 100 g ziarna kamut lub kaszy lub ryżu 100 g mleka kokosowego ok. 4-6 brukselek opcjonalnie: kilka różyczek brokuła przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kolendra mielona Dynię obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Pietruszkę obieramy, kroimy w grube talarki, a następnie talarki na ćwiartki. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Brukselkę kroimy na ćwiartki. Gotujemy kamut
Kucharzycacebulka dymka 1 duży ząbek czosnku 1/2 – 1 łyżeczka papryki chilli w proszku (według uznania) szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (lub według uznania) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta cukru (lub do smaku) Wykonanie: Do niewielkiej miski wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pieprz czarny, cukier, sezam i siemię lniane
Lamarida.plpołówki garść oliwek, pokrojonych w plasterki olej roślinny 100 ml płynnego miodu 100 ml octu z czerwonego wina 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sos sojowy, sól, pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu 2-3 łyżki oleju, włóż podudzia i obsmaż
karmelowyszpinaku baby 1 cebula szalotka 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (można zastąpić słodką śmietanką) sól morska, świeżo mielony pieprz Soczewica: ok. 250 g ugotowanej soczewicy (dowolnej) lub soczewicy na parze z puszki 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Poezja smakukotlety z kapustą pekińską i ryżem ( klik ) . Składniki: pół kapusty pekińskiej 1 jabłko około 2 cm pora 1 marchewka 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku szczypta słodkiej czerwonej papryki do smaku Przygotowanie: Surówkę warto przygotować wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć. Kapustę szatkujemy. Jabłko obieramy i trzemy na tarce
Słodkie okruszkitutaj znajdziecie przepis na żołądki w sosie musztardowo-chrzanowym . Podroby kocham od dziecka, uważam, że to pyszna alternatywa dla wszechobecnych grillowanych kurczaków czy już znudzonych kotletów schabowych czy mielonych. Żołądki zawierają bardzo dużo białka, co będzie istotne na pewno dla osób aktywnych. Jeżeli nigdy nie próbowaliście, szczerze Was zachęcam, w tej wersji, z kaszą smakują wyśmienicie. Podaje je zazwyczaj
Kuchnia Bazyliimasła i margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 jajko Składniki na masę: 800 ml. mleka 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 1 paczka maku 200 g. mielonego lub suchego 50 g. płatków migdałów Wykonanie: Najpierw przygotować masę. Zimne mleko wlać do garnka, wsypać cukier i budynie. Wymieszać. Wsypać mak i na koniec, pokruszone płatki migdałowe. Zagotować, cały
Agusiowe smakołykikilka suszonych grzybów 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki – do zagęszczenia sosu Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie (2 kulki), 1 liść laurowy, majeranek, papryka mielona – słodka i ostra olej do smażenia *** Suszone grzyby zalewamy 300ml gorącej wody i odkładamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy przyprawami
Blog z Apetytemciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej wody 3 dag świeżych drożdży dodatki: 8 łyżek oliwy 2 łyżeczki mielonego kuminu sól himalajska Jak zrobić podpłomyki z sola i kuminem: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz zaczyn drożdżowy
Dorota Smakuje