zdrowie dbamy. Warzywa zjadajcie i po inspiracje kulinarne częściej tu wpadajcie. Składniki: 1 zielony kalafior, 2-3 duże młode, białe cebule, 1 młoda kapusta, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy czosnek, bazylia, olej rzepakowy chili, 250 g kaszy kuskus, pęczek zielonej pietruszki, listki świeżej bazylii, 1-2 garście orzeszków piniowych. Przygotowanie: Rada: jeśli będziecie
Moniki Smakołykipodczas warsztatów zorganizowanych przez Niemiecki Instytut Wina 750 g oczyszczonego rostbefu, marynata do mięsa : kilka gałązek rozmarynu, 1,5 główki młodego czosnku, pieprz młotkowany (może być grubo mielony) sól wędzona, 3 łyżki miodu, sałatka z buraków : 5 – 6 ugotowanych młodych buraków, 3 okrągłe szalotki, 6 truskawek, 500 ml soku jabłkowego, 150 ml octu jabłkowego, 2 liście laurowe
królestwo garówwyższemu pH) – w porównaniu ze zwykłą kawą, ponad to mają szerokie zastosowanie w terapii chorób cywilizacyjnych. Składniki: 50 g mąki orkiszowej 1 jajko 1 czubata łyżeczka kawy mielonej (Siła Roślin) + 50 ml wrzątku 50 ml mleka Twarożek: 75 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka erytrytolu Dodatki: truskawki syrop klonowy/mi
Zdrowie na języku :Ppieczenia Składniki umieszczamy w misce, mieszamy szybko, aby uzyskać jednolitą masę. Z gęstej masy formujemy placki. Smażymy na suchej patelni, z obu stron. Klopsiki: 200 g drobiowego mięsa mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 400 g pomidorów w puszce 1 kulka mozzarelli (125 g) Oliwę, czosnek, natkę i pestki miksujemy
Kucharzycapokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić szpinak i boćwinę, smażyć kilka minut, żeby sok odparował. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, wystudzić. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać
Obiad gotowymacie pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Przekonacie się, że wołowina wcale nie jest ciężka w obróbce. Składniki: Burgery: 500 g mielonej wołowiny 100 g sera provolone, mozzarella lub cheddar 2 pomidory, ja użyłem kolorowych 1/2 główki sałaty sos do steków i burgerów, ja użyłem tego od Roleskiego sól
kuron.com.plpaszteciki. Składniki: 700 g mięsa wołowego z kością 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i włączamy. Po zagotowaniu, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy gaz i na wolnym
Smak mojego domujest u Was? Składniki: pół główki sałaty lodowej 1 pomidor 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka płatków suszonej cebuli przyprawy: szczypta słodkiej czerwonej papryki , szczypta granulowanego czosnku , czarny mielony pieprz do smaku, sól do smaku (polecam przyprawy Organic Fabryka Smaku http://smaknamiare.pl ) Przygotowanie: Sałatę rwiemy w rękach lub kroimy na paseczki (nożem z tworzywa sztucznego). Pomidora kroimy
Słodkie okruszkiRobiliście w tym sezonie gołąbki? Ja właśnie zrobiłam takie na bazie kaszy jaglanej. Wyszły naprawdę pyszne. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty Farsz: 500 g mielonego mięsa (u mnie od łopatki) 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 duża cebula kilka suszonych grzybków sól, pieprz majeranek Sposób wykonania: 1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do szerokiego garnka z wrzątkiem
Kuchnia domowa AniPyszna, marynowana wcześniej i zgrillowana <3 Składniki: 800 g łopatki wieprzowej 330 ml soku pomidorowego 50 ml oleju rzepakowego 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek tymianku 1 łyżka mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Posiekane zioła wrzucamy do soku pomidorowego wymieszanego z olejem i przyprawami. Marynatą zalewamy mięso, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie, plastry mięsa grillujemy
R'n'G Kitchenśredniej wielkości białej cebuli, 1 niewielka, młoda cukinia, pęczek szczypiorku, 250 g kaszy kuskus, 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 1 l bulionu drobiowego – przygotowanego wg przepisu na bulionie drobiowym Winiary, 2 płaskie łyżki masła klarowanego, 50 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: sól do gotowania, cukru na czubek
Moniki Smakołykigałązek świeżego tymianku 5 listków mięty 2 łyżeczki musztardy ziarnistej 2 jaja cebula olej do smażenia sól i pieprz do smaku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej bułka tarta lub mielony len Bób ugotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Kiedy lekko ostygnie obrać ze skórek. Rozgnieść delikatnie tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę pociąć w kostkę i zeszklić na oleju
AZgotuj!kartoniku 1 łyżka do zamarynowania mięsa + 1 łyżeczka oliwy do smażenia (lub oleju rzepakowego) 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 45 g sól i świeżo mielony pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania Gulasz z indyka – ile ma kcal i wymienników węglowodanowych? Cały gulasz z piersi indyka ma ok. 1374 kcal
Kulinarne Przebojeg/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -woda 350 ml -jelita wieprzowe 24/26 mm WYKONANIE: Cały surowiec tniemy w kostkę 3,4 cm i peklujemy. Surowiec który będzie mielony na siatce 10 mm dajemy do jednego pojemnika, szynkę do drugiego. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy aby przyprawy równomiernie się rozłożyły. Chowamy do lodówki w temp
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: jajka 2 sztuki "L", mąka tortowa 4 szklanki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, mleko 3/4 litra, woda gazowana 1,5 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki twaróg śmietankowy 70 dag, śmietana gęsta 18% 200 gram, rodzynki 100 gram sparzone, cukier puder 3 łyżki, cukier puder do posypania - ile potrzeba Do wysokiego naczynia wsypać mąkę
W Mojej Kuchni Lubię