mielone - 47549 przepisów (strona:1333/3170)

Sos z kurczaka (trzyskładnikowy) 118

mięsa kurczaka, pieczarek i pora. Składniki: * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda) * 15-20 cm części pora * 25 dkg pieczarek * 150 ml śmietanki 30% * pieprz czarny mielony * sól ziołowa albo zwykła sól * 1-2 łyżki masła Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso

Pieprzyć z Fantazją
Drapane , pieczone ziemniaki 154

już nie przechodzi .. uf , a szkoda . Składniki na 3-4 osoby : 6 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka , mielonego pieprzu sól do smaku olej do wysmarowania blaszki Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm . Nie musicie ćwiczyć z miarką , trochę grubsze też będą smaczne

Ogrodnik w podróży
Delikatne pulpeciki z indyka z warzywami i koperkiem 127

lekki obiad. Dla mnie i córki smakują z mnóstwem warzyw, a mężowi dodatkowo przygotowuję do nich sos. Polecam! (około 10 sztuk w zależności od wielkości) Pulpeciki:   250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne) 1/2 suchej bułka namoczonej w mleku /wodzie   1 jajko 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1/4 pora (małego) 1/3 pęczka świeżego koperku

Di gotuje
Ryba zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką 159

szybki pomysł na obiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z miruny 4-5 pieczarek 1 cebula sok z cytryny tarty żółty ser (u mnie gouda i red cheddar) mielona słodka papryka curry granulowany czosnek sól, pieprz masło klarowane Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet z miruny dzielimy na mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem

Smaki Na Talerzu
Sałatka z bulgurem, mini klopsikami i fetą 138

roli głównej. Sałatka ta powinna przypaść do smaku wszystkim tym, którzy lubią w pracy zjeść lekki, ale pożywny posiłek bez konieczności podgrzewania jedzenia. Polecam Składniki: -200g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, ale najlepiej zrobić klopsiki z mięsa drobiowego) – 1 cebula – 100g kaszy bulgur – 6 rzodkiewek – 150g ogórka zielonego – 100g sera feta

Smaki Armine
Boczek z próżni wędzony 230

SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach WYKONANIE Boczek nacieramy wszystkimi przyprawami kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i układamy na boczku. Pakujemy próżniowo. Czas 4-5 miesięcy po 1-2 tygodniach w zależności kto jak lubi czosnek wyjmujemy boczek i zdejmujemy czosnek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu 147

zielonej soczewicy 300 g młodej cukinii 100 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku bulion 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka masła Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Wykonanie: Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym

Pomysłowa kuchnia
Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi 151

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 25 min Ingredients 2 filety z kurczaka 110 g sera halloumi * 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki mielonych otrąb 1 jajko M ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego pieprz czarny sól Instructions Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski

Wędrówki po kuchni
Podudzia kurczaka po pekińsku 176

SKŁADNIKI: 10-12 sztuk podudzi kurczaka Marynata: 2 łyżki ketchupu 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego ½ pomarańczy ½ łyżeczki słodkiej papryki Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.  Nacieramy solą pieprzem i papryką. W misce   mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy

Wanilia i Kardamon
JAJKA W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM 176

jajka pewnie leżały na podstawie i nie zsuwały się. Jajka oblać sosem ze śmietany i musztardy, posypać posiekanym szczypiorkiem i udekorować gałązkami koperku oraz sałatą. Jajka można posypać mieloną papryką. Smacznego :) Jajka w sosie. Jajka na twardo w sosie śmietanowo-musztardowym

Moja Książka Kucharska
JAJKA W SOSIE ZE ŚMIETANY Z MAJONEZEM 147

także na szybkie śniadanie. Wystarczy ugotować jajka i wymieszać składniki sosu, na koniec polać nim jajka, udekorować sałatą, rzodkiewką, szczypiorkiem, porem lub koperkiem i gotowe.  Sos można podprawić mieloną papryką albo musztardą np. Dijon. Zobacz jak szybko przygotować pyszne jajka w sosie ze śmietany z majonezem i chrzanem. Poniżej mój wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok

Moja Książka Kucharska
Zupa a la pizza. 177

Pomyślałam, że zupa o smaku pizzy, też może nam posmakować. Nie myliłam się :) Zupa jest na prawdę bardzo smaczna. Zrobiłam ją po swojemu. Zupa powinna być przygotowana z mięsa mielonego, ja zrobiłam z pokrojoną piersią kurczaka. Dzięki dodatkowi przyprawy do pizzy i oregano, możemy naprawdę poczuć smak, zbliżony do smaku pizzy. Spróbujcie i oceńcie. Składniki: 2 duże piersi kurczaka

Agusiowe smakołyki
Surówka z kiszonej kapusty 160

łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru  Kapustę kiszoną lekko posiekać. Posiekać również cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Dodać olej,przyprawić pieprzem i cukrem,wszystko dokładnie wymieszać.  Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę

Kolorowa kuchnia Elki
Jaglane rafaello 162

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych  3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu 20-25 szt całych migdałów Całe migdały kilka godzin wcześniej namoczyć w letniej wodzie

Kolorowa kuchnia Elki
Środa: Sałatka z soczewicy, ryżu, krewetek i chorizo 189

mała czerwona papryka 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Ryż 2/3 szklanki ryżu 1 żółta cebula Kawałek cynamonu – 2 cm 1 mała żółta papryka 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj czerwoną cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oleju w rondlu, wrzuć na niego cebulę. Smaż

Niedzielny kucharz