pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium
mojewypiekiinietylkomalin. Naleśniki składamy – kształt do wyboru – można zrolować, złożyć w chusteczkę, kopertę…. Podajemy przybrane owocami, miętą i oprószone cukrem pudrem. Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami – na śniadanie, obiad, deser, czy kolację. Puszyste oraz delikatne. Z takim, czy też innym nadzieniem – królewskie danie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam na: Tradycyjne naleśniki z serem Naleśniki biszkoptowe
mojewypiekiinietylkodrożdżowe robię sama. Może to brzmi nieskromnie, ale to akurat nie jest tylko moja opinia. Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku są puszyste, lekkie, wilgotne, długo zachowujące świeżość. Na śniadanie z kubkiem mleka, czy kolację z gorącym kakao. Kto raz upiecze z tego przepisu będzie do niego wracał. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepisy na blogu na domowe pieczywo
mojewypiekiinietylkoświata wykazują różnice w populacjach mikroflory. Skład mikroflory ziaren kefirowych jest zależny od regionu, z którego pochodzą. Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego idealnie się sprawdzą na śniadanie, obiad, czy kolację. Gorąco polecam, życzę smacznego i.. na zdrowie Polecam też inne przepisy z użyciem kefiru z grzybka tybetańskiego: Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka
mojewypiekiinietylkotowarzystwie chrupiącego brokułu i innych warzyw, jajek oraz aromatycznego sera, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Składniki: 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 brokuł 6 jajek 1 czerwona papryka 1/2 pęczku szczypiorku 140g żółtego wędzonego sera
Szalona Kuchnia EwelinySzparagi smakują zawsze i na każdy posiłek. Dziś przedstawiam szparagi dość szybkie w przygotowaniu i jakże pyszne. Szparagi tak podane to idealna przekąska czy śniadanie, polecam. Szparagi z prosciutto i jajem sadzonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieduże lepsze od hiszpańskich. Zdecydowałam się kupić polskie pomimo wyższej ceny. Zrobiłam pyszny truskawkowy koktajl na bazie kefiru, który rewelacyjnie sprawdził się w połączeniu. Koktajl truskawkowy możemy przygotować na śniadanie, podwieczorek, kolację i zabrać w formie lunchu do pracy. Idealny na lato Składniki 500g świeżych
Kulinarne pyszności MolkiKruche, wilgotne ciasteczka do kawy czy herbaty. Idealne też będą na śniadanie do szkoły czy pracy. Są sycące i bardzo smakowite, polecam upieczcie sobie. Ciastka z twarogu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMoje pierwsze, domowe batoniki musli. Genialne w smaku, bo zawierają to co najbardziej nam odpowiada, czyli płatki owsiane, suszone owoce i orzechy. Batoniki energetyczne, to proste i wartościowe II śniadanie. Idealne do szkoły, pracy lub po prostu do domowej kawki... :-) Moje batoniki są bezglutenowe, bezmleczne i bez dodatku cukru. Przepis z broszurki od foremek do batoników musli, z moimi
Smaczne Zdrowesmaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 100 g świeżych drożdży (1 kostka) 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu
Poezja smakugrillowaną gruszką, serem gorgonzola, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie to cudowne połączenie, które może być efektowną przekąską. Ja przygotowuję je również, gdy mam ochotę na kolorowe śniadanie z serem gorgonzola. Składniki: kilka kromek pieczywa oliwa rukola gruszka ser gorgonzola garść orzechów włoskich 2 łyżki miodu Kromki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut
wyzwania kuchenneBułki z kruszonką idealne na śniadanie, kolację czy dla dzieci do szkoły. Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Wspaniały smak, puszyste, delikatne i ten zapach pieczonego pieczywa.:) Aby jeszcze bardziej były smaczniejsze polecam domowe masło i dżem . Na blogu w zakładce BUŁKI znajdziecie inne pomysły na bułeczki, rogale itp. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów
O kuchni z uczuciemDzisiaj mam dla Was nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki
IzabelawkuchniTaki deser idealnie nada się też na drugie śniadanie, lekki, pyszny i słodki. Robi się w oka mgnieniu. Najlepiej smakuje z owocami sezonowymi. Składniki 400 g serka homogenizowanego granola (u nas truskawkowa) owoce (u nas borówka amerykańska) miód Przygotowanie Na dno pucharka przekładamy serek. ( 100 g ) Drugą warstwą jest ulubiona granola. (po 1 garści) Na koniec dodajemy owoce. Najlepiej
R'n'G KitchenLetnio, kolorowo i zdrowo na naszych porannych talerzach. Dziś na drugie śniadanie sałata masłowa, delikatna i lekko przyprawiona sałata z dodatkiem kolorowych pomidorków, ogórków małosolnych, pokruszonej fety oraz pestek dyni Helio . Sałatka na lunch, podwieczorek, zajadam w ciągu dnia z pieczywem lub samą, w towarzystwie kubka dobrej herbaty. Dziś u mnie lekko, kolorowo na talerzu, zdrowo, smacznie, pożywnie
Zasmakuj Kuchni