się objadamy, to nasz organizm na pewno z tym nie poradzi. Równowaga powinna być również zachowana w odstępach między posiłkami. Nie głodzimy się i nie wychodzimy z domu bez śniadania, a przerwy pomiędzy posiłkami to co najmniej 3 - 4 godziny. Woda, woda i jeszcze raz woda Nikt nie zaprzeczy, że woda to życie i tak powinniśmy ją traktować
Kuchcik gotujemięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo smaczne Składniki: 6 buraków dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość – w zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie
Zasmakuj KuchniBezglutenowe, puszyste i wilgotne, intensywnie morelowe placuszki. Sprawdzą się na śniadanie na słodko oraz deser lub podwieczorek. Robiłam je trochę na oko, ale dania z takich prostych przepisów zawsze się udają :) 2 szklanki moreli (moje były malutkie, użyłam około 18 sztuk) łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki naturalnego twarożku 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1/4 szklanki płatków owsianych jajko
Mienta blogszum miasta dawał poczucie życia. Wychodzę spod prysznica, otulona miękkim puchatym ręcznikiem, pozostawiając mokre ślady stóp na podłodze… W takie dni pozwalam sobie też na coś ekstra na śniadanie. Dziś tradycyjna owsianka ustąpiła miejsca delikatnym jogurtowym placuszkom z czekoladowymi kuleczkami w środku. Podałam je z owocami, których przecież o tej porze nie może zabraknąć na talerzu. Jeden klik guzika
Obiad gotowyKocham rabarbar. Uwielbiam to że jest kwaskowaty. Bardzo często wykorzystuję go do przygotowania śniadania np. dodaje do owsianki lub pudding chia, zrobiłam również lody z dodatkiem rabarbaru. Mus rabarbarowy jest troszkę trudniejszy do wykonania ale może zachwycić Twoich gości. Składniki na 2 porcje: 100g rabarbaru 25ml łyżka miodu 3 białka łyżeczka żelatyny łyżka stewii lub ksylitolu Sposób przygotowania: Rabarbar
wysmienitysałatka z delikatną wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy. Składniki: 100g rukoli 150g truskawek 125g łososia wędzonego z pieprzem 20 czarnych oliwek 150g sera mini mozzarelli 90g orzechów nerkowca Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek
Szalona Kuchnia EwelinyMaliny to zdecydowany faworyt tego tygodnia. Towarzyszą mi w każdym posiłku – stanowią dodatek do porannej jaglanki, wpadają do koktajlu, który piję w ramach drugiego śniadania. Pojawiają się także w obiadowych naleśnikach, czy tez jaglanych knedlach, które lubię zjeść na kolację. Choć tak naprawdę maliny najlepiej sprawdzają się w deserach I tak dziś maliny wpadły do ciasta, tak aby poprawić
365 dni dookoła kuchniwyjątkowe, ale te bułeczki są wyjątkowo wyjątkowe ;) Zresztą po mojej minie na zdjęciu widać, że jestem bardzo zadowolona z wypieku;) Gdy byłam dzieckiem po takie bułeczki na śniadanie chodził mój Tata do piekarni pana Szafrańca. Mają cieniutką, chrupiącą skórkę, puszysty, mięciutki środek i lekko maślany zapach. Uuummm! Dla tych, którzy chcą nauczyć się formowania bułeczek, zamieściłam
Codziennik Kuchennysałatka to moja kolejna propozycja na lekką kolację, przekąskę czy drugie śniadanie, które śmiało można zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy na letni piknik. Użyłam dosłownie kilku warzyw, sera oraz oleju lnianego (który jest na tyle dobry i wyrazisty w smaku, że nie użyłam żadnych przypraw) i wyszło bardzo smaczne, szybkie danie, więc polecam je z czystym
Simply FoodZapraszam na smaczną owsiankę w formie ciasta. Z dodatkiem świeżych owoców oraz słodzona miodem jest sycącym i słodkim śniadaniem jednocześnie. Jeśli lubicie owsianki a klasyczna już Wam się znudziła, to owsianka pieczona będzie smaczna odmianą. Robi się ją w 5 minut i pozostaje tylko poczekanie aż się upiecze. Ja do mojej owsianki dodałam pyszny i aromatyczny miód spadziowy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację - sałatka z roszponką, ogórkiem, czerwoną cebulką, awokado i jajkiem w koszulce. Całość polana sosem musztardowo-miodowym. Sałatka smaczna i szybka do przygotowania. Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 mały ogórek 1/2 miękkiego awokado 1/4 małej, czerwonej cebuli sól, pieprz sos musztardowo-miodowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka oleju
Ugotowaćwzmocnienia smaku i dodatkowej porcji błonnika. Awokado sprawia, że lody są sycące – taki deser jest nie tylko pyszny, ale dostarczy nam wyłącznie dobrych kalorii. Pasuje też jako drugie śniadanie w upał – nie tylko dla Lodarian Lody o smaku awokado i limonki: 2 dojrzałe awokado 2 limonki pół niedużego banana 250-300 g jogurtu greckiego 3 łyżki miodu
Poezja smakuChlebek cukiniowy jest świetną propozycją na śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę. Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jest delikatnie słodki i odrobinę wilgotny, a chrupiąca skórka niesamowicie kusi. Przyznam, że cukinia nie jest wyczuwalna i moi znajomi zawsze myślą, że to zwykle, mniej słodkie ciasto. Taki
Di gotujeJestem absolutną fanką jogurtu naturalnego! Jego uniwersalność powoduje że jest niezastąpiony w mojej kuchni, począwszy od śniadania z musli, lub owocami a skończywszy na oparzeniach słonecznych- Moja babcia zawsze smarowała nas jogurtem naturalnym, lub maślanką- Z wielkim smutkiem odkryłam jakiś czas temu, że popularne jogurty są nafaszerowane zagęszczaczami i polepszaczami. Co tu polepszać? Jogurt
Piekarz-Kucharz-Garkotłukborówek, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na sernik na zimo z borówkami , pyszne bezy czekoladowe lub ciasto leśny mech lub tort lawendowy . A borówki na śniadanie wspaniale nadadzą się jako dodatek do bananowych placuszków i zdrowego budyniu jaglanego . Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciastkozercy