filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą
królestwo garówrównież do wytrawnych babeczek. 6 jajek ugotowanych na twardo, 3 łyżki miękkiego masła, 1- 2 łyżki posiekanego koperku, 1 – 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka majonezu, sól, świeżo mielony pieprz, koreczki helskie lub anchois, Jajka zmiksować z masłem, majonezem, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Świetnym dodatkiem do pasty będą koreczki helskie lub anchois. Jeżeli
królestwo garówwieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule, 20 g masła, 1/2 suchej kajzerki, 1 jajko, pieprz świeżo mielony, 60 g tłuszczu (masło, smalec), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 2 – 3 łyżki mąki, sól, kilka ziaren pieprzu, 3 owoce ziela angielskiego, 100 ml mocnego bulionu, Grzyby zalać
królestwo garówszklanki oleju 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego twarogowego 200 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 1 budyń w proszku bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mleka 2 łyżeczki wanilii Masa
Kuchcik gotujełopatki wieprzowej 1 1/2 szklanki kaszy pęczak 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 marchewki duży korzeń selera 2 pietruszki 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonego kminku łyżeczka suszonego koperku 4 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki majeranku około 5 łyżeczek soli 3 szklanki gorącej wody tłuszcz do obsmażenia Jak zrobić mięso pieczone z kaszą pęczak
Kuchcik gotujebatatów Zupa krem z batatów Składniki: ½ l bulion jeden batat czerwona papryka łyżka masła mała posiekana cebula dwa ząbki czosnku ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta gałki muszkatołowej mielonej lub świeżo tartej sól, pieprz do smaku jogurt naturalny grzanki masło czosnkowe Zupa krem z batatów Wykonanie: Batata obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pól
Pomysłowa kuchniaczosnek obrać, następnie posiekać w miseczce wymieszać musztardę i curry w proszku Krok 2. udziec z indyka rozłożyć na desce, oprószyć z każdej strony solą (można także pieprzem mielonym i natrzeć mieszanką musztardy oraz curry. Na wierzchu położyć kilka kawałków schłodzonego masła, mięso zrolować i obwiązać np. bawełnianą nitką. Następnie obsmażyć udziec na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć
Moja Książka Kucharskapomidory z cebulą do obiadu. Prosta i smaczna surówka z pomidorów i cebulą. Klasyczny, szybki przepis na surówkę obiadową z pomidorów, z dodatkiem cebuli. Pomidory doprawione solą i mielonym, czarnym pieprzem. Przed podaniem, pomidory z cebulą można posypać posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Surówkę można też polać kwaśną, gęstą śmietaną. Pomidory z cebulą podajemy jako dodatek do drugiego dania
Moja Książka Kucharskaswoje urodziny zrobiłam taki właśnie tort. Wyszedł fajnie - pysznie i nie za słodko. Składniki (tortownica o średnicy 24cm): Biszkopt orzechowy: 5 jajek 1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 5 niedużych jabłek odmiany szara reneta 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Kuchnia domowa Anitylko na Wielkanoc, ale też na codzienny obiad. Składniki: 10 sztuk - ok 1 kg dobrej jakości białej kiełbasy, ok 600 g cebuli, łyżeczka soli, łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego, 2 łyżki majeranku, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka masła. Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Mieszamy
Lena Gotujeroztrzepujemy wraz z mlekiem. Smarujemy brzegi ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-14 minut do zarumienienia się ciasta. Przed podaniem posypujemy sola i pieprzem świeżo mielonym
Lena Gotujepęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego parmezanu duża szczypta soli (najlepiej himalajskiej) 1/3 szkl. oliwy z oliwek extra virgin szczypta mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki wody (dodać ewentualnie jeśli sos jest za gęsty i słabo się miksuje) Przygotowanie: Tortellini ugotować al dente. Przelać zimną wodą, odcedzić, przełożyć do miski
Codziennik Kuchennyróżne sposoby. To jest jedna z kilku moich propozycji :) Składniki: Na masę serową: * 1,2 kg sera tłustego zmielonego * 8 żółtek * 5 białek * 1 szkl. cukru drobno mielonego * 1 budyń waniliowy * 1 małe opakowanie cukru wanilinowego * ekstrakt waniliowy lub zapach waniliowy * 1/2 kostki masła * 100 ml śmietanki 30% Na ciasto: * 1 i 3/4 szklanki mąki * 3 żółtka
Pieprzyć z Fantazjątego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania oponek. 25 dkg mielonego sera białego 25 dkg mąki pszennej plus odrobina dodatkowej mąki do podsypania ciasta 1 łyżka octu lub spirytusu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 10 dkg kwaśnej śmietany
mecooks