Nadszedł czas na sprzątanie lodówki i wykorzystanie różnych resztek ze spiżarni. Trochę groszku mielonego i zapomniany ziemniak stały się podstawą dwóch różnych wegetariańskich dań: bezglutenowych placuszków oraz kilku cannelloni znalezionych w szafce. Składniki (na 5 cannelloni i 6 placków): Masa ziemniaczano-groszkowa 100 g mrożonego groszku duży ziemniak sól pieprz łyżeczka czosnku niedźwiedziego Cannelloni 5 dużych rurek cannelloni
Weekendy w domu i ogrodzieduże cebule 500 g passaty 1750 l wody lub lekkiego bulionu 6 owoców jałowca (suszonych) 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk, mielony kminek do smaku olej rzepakowy do podania świeżo skrojony koper PRZYGOTOWANIE: Z kapusty odcinam głąb, usuwam wierzchnie liście. W dużym garnku zagotowuję wodę z niewielką ilością soli. Wrzucam najpierw jedną kapustę
Zasmakuj Kuchniłyżkę kakao. Polecam do kawy i na spotkania wszelakie Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego 280 g powideł śliwkowych 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru z wanilią łyżeczka wanilii bourbon 1,5 szklanki mleka roślinnego ½ szklanki oleju rzepakowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Zasmakuj Kuchnirestauracji Pożarskiego mieszczącej się w Torżoku wspomniał nawet Aleksander Puszkin. Nazwa może też wywodzić się od nazwiska rosyjskiego bojara Dimitrija Pożarskiego. Kotlety robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. To, że są puszyste i delikatne to zasługa ubitej piany z białek. Smażymy je też na maśle klarowanym, dzięki któremu ich smak jest
kruche babeczkipomysłem nie tylko na lato! Ps. marakuję możecie zamienić np. na pomarańczę – będzie się równie świetnie komponować! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( śmiało może być dobrej jakości ser wiaderkowy ) – 1 kg * jajko – 4 szt * budyń waniliowy – 80 g * cukier – ok. 1,5 szkl * wanilia – ziarna lub esencja – do smaku * śmietana
Ostra na Słodkobrązowego cukru 10g świeżych drożdży / 1,5 łyżeczki suchych drożdży 2/3 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 łyżki wiórków kokosowych olej do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia Sposób przyrządzenia: 1. W dużym kubku wymieszaj letnią wodę z cukrem i drożdżami - mieszaj do rozpuszczenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaserem: 4 buraki czerwone 2 dojrzałe awokado 150 g mix sałat albo sama rukola czy też roszponka 2 cytryny albo limonki 250 g sera pleśniowego lub sera feta świeżo mielony pieprz i sól do smaku pestki dyni (opcjonalnie) Dressing: łyżeczka miodu naturalnego łyżka musztardy sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy Jak zrobić sałatkę z pieczonym
Kuchcik gotujebardzo pracochłonne, jak mogłoby wynikać z długości tego przepisu, większość czasu zajmuje wyrastanie, które nie absorbuje nas przecież czasowo. Początkowo zamierzałam ozdobić pączki na zakwasie lukrem i obsypać mieloną skórką pomarańczową, ale pozostaliśmy przy cukrze pudrze. Były rewelacyjne. Inicjatorką wspólnego wirtualnego wypiekania pączków jest Ania z bloga Kuchennymi drzwiami, natomiast autorką przepisu Monika, która Gotuje,bo lubi . Jak przygotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafiletu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki garść liści szpinaku 50 g startego żółtego sera 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę.Paprykę oraz cebulę również pokroić w kostkę. Liście szpinaku posiekać. Wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki,wbić jajka,dodać mączkę,dokładnie wymieszać
Kolorowa kuchnia Elkischabowego Proste potrawy są naprawdę nie doceniane a szkoda bo takie właśnie są zawsze najlepsze Składniki : 1/2 małej główki kapusty 10 pieczarek 2 małe cebule 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz lub drobniutko siekane chilli do smaku Kapustę szatkujemy drobno , sparzamy w misce , wrząca wodą przez około 5 minut , odcedzamy , odstawiamy
Ogrodnik w podróżykurczaka 4 szalotki 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml soku z pomarańczy 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Skrzydełka dzielimy na kawałki. Szalotki kroimy w krążki, czosnek siekamy. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy
R'n'G Kitchengarnka razem kulki winogron, zalewamy zimną wodą ( 1,5 litra ). Gotujemy 30-35 min. Studzimy, blendujemy i przecieramy przez sito. Ponownie wstawiamy na płomień, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem
R'n'G KitchenKotlety w wersji WEGE! Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych mielonych lub schabowych, polecam Ci kotlety jajeczne Przepis pochodzi z TalerzPokus.tv ( filmik ) . To prosty i niedrogi sposób na smaczny obiad. Świetnie pasuje do nich surówka, sałatka obiadowa lub sos Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 1 świeże jajo 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia szczypiorek sól i pieprz olej
Kulinarne S.O.S.szklanki ugotowanej 4 suszone śliwki 2 cebule 1 goździki, 1 ziarno jałowca, 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki majeranku 2-3 łyżeczki oleju do smażenia sól, pieprz świeżo mielony 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie : Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulkę z dodatkiem goździka, jałowca i liści laurowych Gdy cebulka się zeszkli, zbrązowieje- przyprawy wyjąć Fasolę zmiksować na gładką masę dodając sól
Proste Potrawyjako dodatek 40-50g surowego masła o zawartości tłuszczu 82-83% 1 puszka kukurydzy (280-300g kukurydzy po odcieku) 1 ząbek czosnku średniej wielkości ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki drobno startego sera Pecorino Romano albo parmezanu 1 łyżka drobno pociętego szczypiorku
Karo in the Kitchen