ciasto - 162803 przepisów (strona:1341/10854)

Pączki 382

Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać rozczyn, ubite żółtka z cukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte(...)ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki.  Na każdym pączku kłaść po łyżce marmolady, zlepiać palcami, formułować kulki i układać (zlepieniem pod spodem) w sporych odstępach, na oprószonej mąką powierzchni (u mnie drewniana deska) do wyrośnięcia. Przykryć czystą ściereczką, aby podczas wyrastania nie wyschły. Pączki smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu

Gospodyni Miejska
Tarta farmerska 180

Tarta farmerska... Złocisty spód z kruchego ciasta. Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną. A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków. Pycha!   Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej; 60 g margaryny; 1 żółtko jaja; 1 łyżka zimnej wody; Szczypta soli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku(...)zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku; 3 średnie ziemniaki; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić. Ziemniaki w skórkach

Gospodyni Miejska
Chleb Graham na zakwasie 305

zdrowy, domowy. Polecam! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 ml przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 250 ml letniej, przegotowanej wody; 1 czubata łyżeczka soli; 1 łyżka miodu. Dodatkowo(...)łyżki masła; 1/2 szklanki otrębów pszennych. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić

Gospodyni Miejska
Babcina szarlotka z kratką 212

ilości gatunków. Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka z krateczką, którą większość z Was kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być. Babcina szarlotka z kratką Składniki: Ciasto: 400 g mąki krupczatki 200 g schłodzonego masła 1 jajko 2 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego cukier puder do posypania Masa jabłkowa(...)ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki. Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę

Mania Gotowania
Pizza salami 190

Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oliwy z oliwek Oleofarm, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 100 g sera gouda 1/2 czerwonej papryki, 1/2 pomarańczowej papryki kilkanaście plasterków salami 5 oliwek czarnych bez pestki. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było(...)letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, oliwę i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujmy delikatnie olejem i układać na niej ciasto. Pomidory z puszki

Aga w kuchni
Tobołki z serem 209

Ostatnio robiła bardzo dużo ciast i postanowiłam, że zaskoczę wszystkich w domu i zrobię troszkę inną wersje czegoś słodkiego:) I padło na tobołki z serem. Pierwszy raz robiłam taką wersję, ale wyszła znakomicie. Polecam wszystkim : ) To doskonała alternatywa dla ciast i słodkich deserów. Przepis zaczerpnęłam z książki, która u mnie w domu jest praktycznie "od zawsze" : ) "Mała szkoła pieczenia" - polecam(...)SKŁADNIKI: CIASTO: 300 mąki pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia 80 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 150 g twarogu 4 łyżki mleka 6 łyżek oleju NADZIENIE SEROWE: 250 g twarogu 1 jajko 50 g rodzynek 1 łyżeczka rumu (ja dałam herbatę góralską, ma w sobie troszkę rumu) 80 g cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej +1 jajko

Serce zamknięte w formie pyszności
Pâte fermentée 235

Jest to po prostu kawałek gotowego ciasta pozostawionego do fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego. Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech(...)godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując odpowiednio więcej ciasta chlebowego i zachowując w lodówce część Pâte fermentée do wykorzystania w ciągu 2-3 dni, a nawet można zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Zaczyn był mi potrzebny do upieczenia francuskiego chleba Duval de Dieppe , ale o tym już niedługo... Składniki na 160 g Pâte fermentée : 100 g mąki

Grahamka, weka i kajzerka
Francuski chleb Duval de Dieppe 183

tylko da. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli używasz miksera, zajmie to około 3 minut. Dodaj roztopione wcześnie, i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż do całkowitego wchłonięcia masła i do uzyskania masy jednolitej, elastycznej i miękkiej - w mikserze około 8-10 minut. Przełóż ciasto na delikatnie posypaną mąka blat, lekko zagnieć i uformuj(...)kulę. Odstaw ciasto do fermentacji na około 1 godzinę. Ciasto musi fermentować pod przykryciem, najlepiej pod odpowiedniej wielkości okrągłą miską. Odgazuj ciasto, ponownie uformuj kulę, przykryj i odstaw na dalsze 15 minut do dalszej fermentacji. Odgazuj ponownie ciasto, ponownie uformuj kulę o jak najbardziej regularnym kształcie, jak najbardziej zwartą. Mocno sklej podstawę kuli, upewniając się, że jest szczelna. Umieść kulę

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 201

Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje. Składniki na ciasto (na 11 bułeczek): 75 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej 195 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki tortowej 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant(...)cukrem świeże drożdże, jeśli ich używałeś). Pamiętaj jednak, aby zostawić sobie odrobinę jajka do poglazurowania bułek. Do miski z suchymi składnikami dodaj składniki mokre i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Po wymieszaniu wyłóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką i wyrabiaj około 20 minut. Dodaj do ciasta roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszove Biove 148

niej drożdżami, oraz z oliwą, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj sól, mieszaj dalej dodając powoli pozostałą część mąki. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiaj około 10 minut. Jeśli ciasto ma zbyt mało płynów, możesz je spryskać delikatnie mlekiem lub wodą. Podziel ciasto na dwie równe części, przykryj ściereczką, a następnie miską i pozwól wyrastać około 20 minut. Każdą z części(...)kawałki i przepuść każdy z nich około 10 razy przez maszynkę do makaronu ( ustawiłem grubość wałkowania na 4 mm). Za każdym razem po przepuszczeniu przez maszynkę złóż pasek ciasta w harmonijkę na 4 razy, obróć o 90 stopni i znów przepuść przez maszynkę. Oba kawałki złóż ze sobą i rozwałkuj na pasek o długości około 25-30 cm i szerokości

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 240

Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego. Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, ale za to mieszanka mąk(...)równomiernego połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej, i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozrób drożdże z cukrem. Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże. Ponieważ skład mąk i wilgotność masy nie zachęcają do ręcznego wyrabiania ciasta, najlepiej użyj miksera; i wyrabiaj mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb owsiany, przypadkowy 218

książki na wersję hiszpańską, potem i ja coś jeszcze źle przeczytałem. I tak coraz bardziej przerażony patrzyłem na lepką pacię, która za nic nie chciała zamienić się w chlebowe ciasto. Skończyło się jednak dobrze, nawet bardzo dobrze, a raczej bardzo, bardzo smacznie. Chleb wyszedł zaskakująco smaczy, z wyraźnym posmakiem owsa, lekko ciemniejszym miążeszm i ze skórką tak chrupiącą(...)mąki owsianej 400 mąki pszennej typ 550 400 g letniej wody 10 g świeżych drożdży 10 g soli morskiej 8 g słodu pszenicznego (opcjonalnie) Przygotowanie ciasta: Do dużej miski rozkrusz drożdże, dolej letnią wodę i wymieszaj tak, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj przesianą makę owsianą i rozmieszaj, aż do otrzymania masy o jednolitej konsystencji, całkowicie bez grudek. Przykryj folią spożywczą

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 236

Dzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)England .     Składniki: Ciasto: 3 żółtka 1 jajko 100g masła 100g cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 łyżek mleka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 100g cukru 3-4 krople aromatu migdałowego 50g płatków migdałowych Masa jabłkowa: 800g jabłek 450ml + 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu

Mała Cukierenka
Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką 212

Wilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne… Składniki: Ciasto: 8 jajek 2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru szczypta soli Pianka z ajerkoniaku: 500 ml śmietany 30% 8 łyżeczki żelatyny 1,5 szklanki ajerkoniaku 4 łyżki cukru pudru 0,5 szklanki mleka Polewa(...)czekoladowa: 3 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru 90 g masła 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać

Oryginalny smak
Piernik siostry Anastazji 1010

Miałam ochotę na ciasto z miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa. Czas pieczenia:   około 60 min                     Temperatura pieczenia(...)Wielkość formy :   12 cm x 40 cm Składniki ciasta: 3 szklanki mąki 20 dag płynnego miodu 20 dag masła 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki lodowatej wody 1 łyżka kakao 1 paczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka sody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki polewy: 1 czekolada (mleczna lub deserowa) 4-5 łyżek śmietanki Wykonanie: Mąkę, sodę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia