Kolejna odsłona na pyszną tartę na cieście kruchym z serem oraz ananasem Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: kilka plastrów świeżego ananasa Składniki na ciasto zagniatamy(...)razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy
NaKońcuJęzykaLubię słodkie ciasta, ale czasem mam ochotę na nieco mniej słodki deser. Takie jest właśnie to ciasto... Kruche ciasto, kwaśne porzeczki i chrupiąca beza. Ciasto przeważnie znika w całości, gdy jest jeszcze ciepłe delikatnie oprószone cukrem pudrem:) Ciasto: 8 łyżek masła lub margaryny, 250 g mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Połączyć nożem. Następnie dodać plastry masła. Całość posiekać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec
Z miłości do słodkościPrzepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;) Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja CIASTO: 800 g mąki pszennej 60 g drożdży 8 łyżek oliwy z oliwek 1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu po 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej(...)papryki Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę . SOS: 1 słoiczek
Moje Kuchenne Rewelacjetrasy W-Z obok której istniała cukiernia, druga z kolei stwierdza, ze podczas „normalizacji nazewnictwa” Wypiek Z Kremem został WuZetKą. To tyle na temat nazewnictwa i przejdźmy do konkretów. Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu. Biszkopcik czekoladowy, bita śmietana, polewa czekoladowa i dżem, polecam wiśniowy. Istnieją przepisy gdzie ciasto przekłada się samą bita śmietaną. Ja polecam jednak dodanie albo(...)efekt. Moja wuzetka spotkała się z bardzo miłym przyjęciem. Oczywiście wszystkim smakowała tylko nie mnie. Niestety moja niechęć do bitej śmietany nie została przełamana nawet takim ciastem. Dlatego też polecam go wszystkim łasuchom bez awersji do śmietany. Składniki: ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa
ciastkarnia na kruchym spodzieciekawego.Co prawda staram się trzymać porządek zwłaszcza w rzeczach kuchennych ale różnie mi to wychodzi, przyznaję się. Wracając jednak do tematu odnalezionej puszki makowej postanowiłam ją wykorzystać. Po ostatnim cieście zostały już tylko wspomnienia więc w sumie dlaczego by nie wykorzystać puszki i nie zrobić czegoś z makiem. Ostatnio cierpię na nadmiar wolnego czasu ale w sumie z drugiej strony(...)mogę je zrobić w spokoju, po za tym trochę zmniejszenie tempa życia przyda mi się. Wracając jednak do tematu postanowiłam z racji większej ilości wolnego czasu niż normalnie zrobić ciasto bardziej pracochłonne. Nigdy nie chciało mi się robić ciasta francuskiego, nie wiem jak wy ale zawsze kupuję gotowe i nie ma cierpliwości żeby go zrobić samemu. Oczywiście tym razem moja
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki mikserem na wolnych obrotach, ale wtedy stracimy puszystość naszej masy, dlatego my wolimy mieszać składniki łyżką, dodając powoli mąkę. Dzięki temu nasza masa nadal będzie puszysta, a ciasto pieknie wyrośnie. Tak przygpotowaną masę przelewamy do tortownicy ( lub kilku spodów) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 - 35 min, do tzw. suchego(...)zielonym. Do rozpuszczonej masy którą nadal trzymamy nad kąpielą wodną, dodajemy stopniowo cukru pudru. Rozpuszczone pianki zaczną przypominać spójną mase. Przekładamy ją na blat, podsypując cukrem pudrem i wyrabiamy ciasto. Na końcu powinno przypominać konsystencją plasteline (ciasto nadal może się lekko kleić). Teraz gdy mamy przygotowane wszystkie składniki robimy tort . Wystudzony biszkopt (musi być w temperaturze pokojowej), dzielimy
Kolizje Smakówwyszedł obłędny, rozszedł się cały nim dobrze wystygł ;-). Z dużą ilością świeżych polskich jabłek, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możecie też go podać z kulką lodów waniliowych! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE NA JABŁECZNIK: - 2 szklanki mąki - kostka masła z lodówki - 3/4 szkl. cukru - 3 żółtka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki jogurtu pozostałe składniki: - 1-1,5 kg jabłek(...)łyżeczka cynamonu - łyżeczka kakao - 4 łyżki cukru Ciasto kruche należy przygotowywać zgodnie z zasadami: - masło zawsze musi być mocno schłodzone - ciasto zagniatamy nożem, siekając je na stolnicy - nie ogrzewamy ciasta dłońmi - przed wyłożeniem na blachę zawsze schładzaj w lodówce co najmniej 30 minut - ciasto wstawiamy zawsze do nagrzanego pieca temp pieczenia 220 stopni C. Składniki na ciasto zagniatamy siekając nożem
SMYKWKUCHNIPrzyszedł czas na ciasto, pierwsze na tym blogu i zarazem jedno z moich ulubionych. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki na ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku(...)jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie (20 min): Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy (w mniejszych porcjach np. po łyżce) i mieszamy
PastelFoodkształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą(...)ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrawa kuchni włoskiej. Ravioli to nieduże okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie jak na cannelloni(...)dodałam posiekane listki bazylii, całość doprawiłam chili i pieprzem, jeśli farsz jest za mało słony, można delikatnie posolić. Polałam pierożki masłem szałwią. Przygotowanie ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto przygotowuje się za pomocą haka robota. Polecam pokusić się na zrobienie własnoręcznie domowych pierożków ravioli. Na pewno będzie to świetna przygoda kulinarna ! Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgdyż kasza jaglana jest bardzo zdrowa i traktowana po macoszemu w polskiej kuchni, przynajmniej w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystałam kaszę jaglaną np. zastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię może spokojnie leżeć w lodówce. Na drugi dzień przygotowałam farsz. Na trzeci dzień lepiłam pierogi. Gotowałam pierogi w sobotę rano. W smaku pierogi były(...)doskonale się formuje. Pierogi z kaszą jaglaną i serem polałam smażoną cebulką i szałwią. Szałwia jest świetnym dodatkiem do dań, podawałam ją np. do ravioli z łososiem i ricottą. Ciasto przygotowałam wg mojego przepisu Jak zrobić idealne ciasto na pierogi ? Pierogi z kaszą jaglaną i serem. Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki duża szczypta soli 1 szklanka wrzącego mleka Farsz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto stare jak świat, zastanawiam się jak nazywało się przed serialem Izaura, bo przecież to właśnie od imienia głównej bohaterki Brazylijskiej telenoweli, która była mulatką pochodzi nazwa tego ciasta. Więc ktoś wpadła na pomysł żeby nazwać ciemno-jasne ciasto Izaura. Może kiedyś mówiono murzynek z sernikiem lub sernik z ciemnym ciastem, nie zmienia to jednak faktu że jest(...)oraz puszysty sernik, polany polewą i posypany wiórkami kokosowymi. I to co w Izaurze najciekawsze nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądać, czy ser będzie układać się równo na ciemnym cieście, czy powstaną fale, a może jeszcze w inny sposób… ciasto 2 szklanki mąki 1, 5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g kostka masła 2 łyżeczki proszku dopieczenia torebka cukru
RAROSSAkominkiem..Mam co prawda formę do tarty [ niedawno kupioną w Biedronce] , ale silikonową..Silikonowe foremki są też dobre, ale z tej jestem bardziej zadowolona...Przetestowałam już wszystkie foremki..niektóre ciasta pieczone w nich są już na blogu, a reszta wkrótce też będzie..a jak coś znów zrobię ..oczywiście pokażę na blogu.. Już tego samego dnia jak tylko foremki(...)musiałam chciałam je przetestować...i cóż ..nie wiedziałam od której foremki zacząć ..tak więc od razu "w ruch" poszły dwie foremki..Pierwsza była tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego kinder pingui ..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki
Moje domowe kucharzeniecappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe(...)posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house Proste pyszne genialne lody kawowe Brownie kawowe Delikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawą Kawowa pianka Ciastka kawowe Ciasto kakaowo-kawowe na jogurcie
Moje domowe kucharzenieTakich drożdżówek jak te nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały(...)misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy
Słodkości i nie tylko