ciasto - 162803 przepisów (strona:1353/10854)

Kocham szafran 46

adwentu, a lussekatter obowiązkowo piekę na Dzień Świętej Łucji. Jak piec drożdżówki z szafranem? Przygotowanie tych bułeczek jest dość czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Najpierw musisz przygotować ciasto drożdżowe, które będzie służyć jako podstawa dla bułeczek. W skład ciasta wchodzi mąka, drożdże, szafran, masło, cukier i mleko. Ciasto musi być dobrze wyrobione i elastyczne, ale lekko klejące. Szafran(...)nieznacznie wysusza ciasto, więc po wyrośnięciu jego wilgotność będzie akurat taka jak powinna być. Następnie przychodzi czas na nadzienie. W moim przepisie wykorzystuję twaróg i jagody. Twaróg dodaje kremowej konsystencji, a jagody dodają świeżości i lekkości do bułeczek. Po upieczeniu bułeczek, nadzienie staje się miękkie i rozpływa się w ustach, tworząc niezwykłe połączenie smaków. Kiedy bułeczki są gotowe, można

codojedzenia
Piernik staropolski długodojrzewający 61

Ciasto, którego absolutnie nie może zabraknąć na świątecznym stole! :) Przedstawiam przepis na klasyczny piernik długodojrzewający, przekładany powidłami i oblany polewą z mlecznej czekolady :) Składniki (na 3 pierniki o wym. 11x25 cm): 250 g. masła 500 . miodu 220 g. cukru 1 kg. mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao(...)Wsyp przyprawę do piernika, cynamon, kakao i sól. Wymieszaj dokładnie. W mleku rozmieszaj sodę oczyszczoną. Do misy wbij jajka, wlej mleko z sodą oraz przestudzoną masę miodową. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do szklanej lub porcelanowej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki na 3-7 tygodni. Im dłużej ciasto na piernik dojrzewa

Delicious Place
Fit bananowiec. Niskokaloryczne ciasto bez pieczenia i z niskim indeksem glikemicznym :) 65

byłam małą dziewczynką, to bananowiec był absolutnie moim ulubionym ciastem. Najlepszy pochodził z kuchni mojej chrzestnej. Był po prostu przepyszny! Wreszcie nastał czas, abym opracowała własną wersję tego ciasta. Jest na pewno mniej czasochłonna i również mniej kaloryczną niż oryginał Smakuje wyśmienicie! Fit bananowiec czeka na to, abyście Wy także go spróbowali Serdecznie zachęcam do skorzystania z kolejnego, prostego przepisu(...)zalej 500ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Dodaj erytrol i dokładnie wymieszaj. Galaretkę pozostaw w garnuszku do czasu, aż się nieco ochłodzi i wówczas wylej ją jako ostatnią warstwę ciasta. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! Uwaga! Ciasto należy przechowywać w lodówce. Środkowa warstwa z uwagi na fakt, że jest

Natka Pietruszki
CIASTO FALE DUNAJU + FILMIK 43

Bardzo smaczne ciasto jasne i ciemne w dodatku z wiśniami i masą budyniową. Całość polana polewą czekoladową.         SKŁADNIKI :  6 jajek ,rozmiar "M" 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )  1 cukier waniliowy  200 ml mleka 3/2 % 200 ml oleju rzepakowego  3 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, chwilę ubijamy następnie dodajemy żółtka i wlewamy olej. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.  Większą część ciasta jasnego wylewamy na blaszkę (21/32 cm) wyłożoną papierem a do mniejszej części ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Na jasne ciasto wylewamy ciemne i delikatnie je rozprowadzamy.  Na wierzch ciasta układamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Piernik staropolski dojrzewający 50

najbardziej tradycyjny z polskich pierników. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć wymaga czasu na leżakowanie, bo jeśli to tylko możliwe to zrób ciasto nawet 8 tygodni przed jego upieczeniem. Oczywiście czas dojrzewania piernika staropolskiego nie musi być aż tak długi, ale takie minimum to 3 tygodnie. Do przygotowania ciasta na piernik staropolski dojrzewający wystarczy łyżka, garnek i miska. Rozpuszczone składniki(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: –  piernikowe muffiny –  ciasteczka brownie –  podstawowy przepis na pierniczki –  ciasteczka migdałowe –  tort czekoladowy z owocami –  ciasteczka z melasą –  wafle z kajmakiem –  kruche ciasteczka świąteczne

nietylkopasta.pl
Bułeczki cynamonowe 45

Aromatyczne bułeczki cynamonowe robi się z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu i rozwałkowaniu na cienki prostokąt smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem z cukrem. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w kawałki o grubości około 2 cm. Dodatkowo do środka można też dać namoczone w ciepłej wodzie rodzynki lub posiekane orzechy. Przepis na bułeczki cynamonowe jest prosty(...)Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła. Garnek zdjąć z ognia. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać jajka, cukier, lekko ciepłe pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Następnie wyrabiać ręką ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni. Pod koniec ubijania dodać przestudzone, płynne masło. Ciasto uformować w kulę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie

Danka Pichci
Pyszne wypieki z nutą jesieni 45

kulinarnych eksperymentów. Kto z nas nie marzy o tym, by w chłodne, jesienne popołudnie zaszyć się w ciepłym domu, słuchać szumu deszczu za oknem i rozkoszować się kawałkiem aromatycznego ciasta? Wizja takiego relaksu staje się jeszcze bardziej kusząca, gdy myślimy o ciastach z dodatkiem dojrzewających jesienią słodko-kwaśnych jabłek, wyrazistych śliwek, wytrawnych orzechów czy kremowej dyni, najlepiej w duecie(...)artykuł będzie przewodnikiem po świecie jesiennych wypieków, które rozgrzeją serce i duszę, sprawiając, że każdy chłodny dzień stanie się odrobinę słodszy. Karpatka czekoladowo-dyniowa na Halloween Karpatka to tradycyjne ciasto, które wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Tym razem sprawdzony przepis, który tak chętnie wykorzystywały nasze mamy i babcie, zmodyfikujemy, dodając do kremu dyniowe puree. Ten jesienny trik

Smakowite Dania
Tradycyjny jabłecznik, pyszności. 439

Przepis na ten jabłecznik mam od mojej kuzynki. Ona piecze ciasta na wesela i zawsze to ciasto ma duże powodzenie. Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Jabłka włożyć do garnka i podgrzewać. Przykryć i nie mieszać . Jabłka puszczą swój sok co zapobiegnie przypaleniu. Po pewnym czasie jak już jabłka będą częściowo rozgotowane, zamieszać. Nie dopuścić(...)zamieszać. Gotować jeszcze 30 sekund. Cukier radzę dodać do smaku, to zależy jakie kwaśne macie jabłka. Jeśli jabłka są słodkie dodajcie sok z cytryny. Odstawić jabłka do ostudzania. Przygotowanie ciasta – jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie podczas ubijania powoli wlewać olej, ubijać już wolniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodać

Kuchnia Pokoleń
Najlepsze przepisy na ciasta z jabłkami 61

Jabłka to jeden z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów, na przykład robiąc z ich dodatkiem pyszne ciasta z jabłkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepisów na ciasta z jabłkami jest naprawdę mnóstwo. Najpopularniejsze, to oczywiście szarlotka, którą chyba każdy uwielbia. Z dodatkiem jabłek można przygotować również wiele innych ciekawych wypieków. Poniżej znajdziecie mnóstwo przepisów(...)pyszne ciasta z jabłkami. Każdy z nich jest inny, dlatego jest w czym wybierać.  Takie ciasto z jabłkami to idealny dodatek do południowej kawy czy herbaty na jesienne popołudnie. Idealnie sprawdzi się rownież na rodzinne spotkania, czy wizyty znajomych. 1. Orzechowiec z jabłkami Przepis na: Przepiski.pl 2. Sernik z jabłkami i kruszonką Przepis na: Alledobre.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Damusia.pl
Szarlotka jaglana. Pokochacie ją od pierwszego kęsa! :) 121

Jesienne ciasta kojarzą nam się zazwyczaj ze śliwkami, albo z jabłkami, prawda? Ciasto ze śliwką w zdrowej wersji pojawiło się na blogu niedawno, a dziś przyszedł czas na deserową królową jesieni, czyli szarlotkę. Ale nie taką zwykłą. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego ciasta, które zachwyci Was prostotą wykonania, walorami zdrowotnymi i smakiem. Przed Wami szarlotka jaglana(...)jest także bezglutenowa. Przygotowana na bazie spodu z kaszy jaglanej, którą jak doskonale wiecie – ubóstwiam Nieco więcej na jej temat przeczytacie w tym wpisie. Zgodnie z moją filozofią ciasto jest wykonane także bez dodatku cukru i słodzików , a mimo wszystko niesamowicie słodkie za sprawą przepysznych, sezonowych jabłuszek Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu! Wygląda i smakuje wspaniale! Szarlotka jaglana

Natka Pietruszki
Ciasto marchewkowe 57

Lubię ciasta, do których przygotowania wykorzystuje się warzywa - to takie pyszne połączenie przyjemnego z pożytecznym 😉 Do moich ulubieńców w tej dziedzinie zdecydowanie należy ciasto marchewkowe! Ciasto marchewkowe - przepis Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: 100g marchwi, 5 jajek, 100g ksylitolu, 100g mąki owsianej, łyżeczka skórki z cytryny, 60g płatków migdałowych, 60g mielonych migdałów, 50g pestek słonecznika, 2 łyżeczki proszku(...)utartymi żółtkami, dodaj marchewkę, mielone migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz płatki migdałowe i pestki słonecznika i wszystko wymieszaj. 5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. 6. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz 30-35 minut. 7. Upieczone ciasto pozostaw w tortownicy do wystudzenia, po czym wyjmij i przekrój

Z notatnika dietetyka
Bananowiec z jabłkami siostry Anastazji 48

Delikatny biszkopt z budyniową masą z dodatkiem zmiksowanych bananów i startych jabłek oraz banany przykryte galaretką, to propozycja dla tych, którzy lubią ciasta owocowe, zwłaszcza bananowe. Ciasto nie jest przesłodzone. Jest lekkie i delikatne. Bardzo polecam. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 3 łyżki wody Masa bananowo-jabłkowa(...)cukrem na jasną, puszystą masę (około 7-9 minut). Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej oraz wodę. Następnie dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na najmniejszej mocy. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Z mleka odmierzamy 1/2 szklanki. Rozrabiamy w nim obie

Smaki Na Talerzu
Półkruche ciasto z malinami i pianką 50

Dziś smakowita propozycja na ciasto z malinami z delikatną pianką i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Ciasto z dodatkiem mąki graham bo zabrakło zwykłej pszennej dlatego też jest ciemniejsze. składniki: ciasto 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki pszennej graham typ 1850 150 g miękkiego masła 4 żółtka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia piana 4 białka szczypta(...)soli 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   oraz 400 malin 2-3 garście płatków migdałowych Przygotować ciasto. Mąki wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz masło i zagnieść jednolite ciasto. Blaszkę 28x30 wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić ciastem, wstawić do lodówki na min. 30 minut do schodzenia. Rozgrzać piekarnik

Monia miesza i gotuje
Ekspresowy deser jabłkowy – pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu 56

bardzo prosty i pyszny deser z jabłkami. Przygotujemy go w kilka minut, plus pieczenie ale wtedy można zając się innymi rzeczami 😊 Do przygotowania deseru będziemy potrzebowali: 1 rolka ciasta francuskiego kilka łyżek dżemu – użyłam wiśniowego ale można użyć innego, taki jaki lubimy 3-4 jabłka – użyłam kwaśnych, szara reneta 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu oraz foremka która jest mniejsza(...)niż ciasto francuskie Link do filmiku z przepisem na: Deser jabłkowy Przygotowanie: Ciasto francuskie przekładam do foremki (dno foremki wyłożyłam papierem do pieczenia), wyklejam nim dno oraz boki. Następnie ciasto nakłuwam widelcem i smaruję dżemem. Obrane jabłka kroję w półplasterki i układam na dżemie, tak jak dachówkę, żeby jedno jabłko zachodziło na następne. Do cukru dodaję cynamon, mieszam i posypuję

Uwaga Babcia Gotuje