ciasto - 162322 przepisów (strona:1354/10822)

Sernik na kruchym spodzie 55

Świętami Bożego Narodzenia kojarzą mi się głównie trzy ciasta: makowiec, piernik oraz sernik ! Ten z nutą pomarańczy jest jednym z moich ulubionych! Sernik to bardzo popularne ciasto. Wyróżniamy sernik pieczony, sernik na zimno, sernik gotowany, a nawet sernik bez sera! Bazę ciasta stanowią: jajka, cukier, masło, mąka pszenna, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz twaróg. Niekiedy używane są gotowane ziemniaki(...)zamiast mąki. Często masie serowej towarzyszy kruche ciasto na spodzie. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto jest pieczone w temp ok. 180C. Również popularne są przepisy na serniki bez mąki, gdzie rolę spoiwa dla sera stanowi duża ilość jajek np. 6 jajek i 5 żółtek na 1,25 kg sera w serniku nowojorskim . Częstymi dodatkami do sernika są: rodzynki, owoce

Olcia gotuje!
Kruche ciasto z owocami 54

Pyszne ciasto z owocami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kostka Kasi 5 żółtek , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (maliny ,truskawki,śliwki itp Składniki na pianę; 5 białek 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 2 torebki budyniu śmietankowego 1 szklanka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie; Proszek do pieczenia łączymy z mąką.Wszystkie(...)składniki na ciasto zagniatamy do jednolitej masy .Wyrobione ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 2 godz,Następnie ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym .Gdy piana zgęstnieje dodajemy budynie i delikatnie po sciance wlewamy olej ,,chwilę miksując.Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika ,,dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3).Średnia wielkości blaszkę smarujemy masłem,Ścieramy na spód większa część ciasta,Lekko

Olcia gotuje!
Ciasto – góra lodowa 67

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepyszne ciasto. Kiedy po raz pierwszy zrobiłam, to jest hitem na naszych rodzinnych spotkaniach. Wszyscy pytają, a będzie góra lodowa??Fakt, że ciasto jest trochę pracochłonne, ale nieskomplikowane. Naprawdę warte pracy, bo jest bardzo smaczne. Poza tym bardzo ładnie prezentuje się na stole. Na pewno wszystkim zasmakuje. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto góra(...)zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy poncz:150 ml wody zagotowujemy z kawą rozpuszczalną. Studzimy. Ponczem nasączamy oba dwa blaty biszkoptu. ( polewając łyżką). Umieszczamy jeden blat ciasta w blaszce , nasączamy go a następnie wykładamy połowę kremu budyniowego. Potem nakładamy drugi blat biszkoptu. Też nasączamy ponczem, nakładamy drugą część kremu i wyrównujemy wierzch. Okrągłe biszkopty kroimy na połówki

Olcia gotuje!
Najlepszy domowy jabłecznik ! 1538

rozmiar M pół szklanki oleju rzepakowego 50 ml mleka 3/4 szklanki cukru do wypieków 250 gram mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki na mus do ciasta: 5 dużych jabłek około 3 łyżki cukru ( można dać mniej lub więcej, zależy jakie mamy słodkie jabłka ) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 50 ml zimnej wody 2 czubate(...)mąką. (należy uważać,aby pęcherze powietrza nie pękały, bo biszkopt słabo wyrośnie) Następnie blaszkę o wymiarach 24 x 35 wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno przelałam połowę uzyskanego ciasta. Podpiekłam w temperaturze 175 st,C przez 15 minut. Do zarumienienia się ciasta. Ciasto powinno być prawie upieczone. Ja sprawdziłam patyczkiem. ( patyczek ma być prawie suchy.) Po tym czasie przygotowałam nadzienie

Olcia gotuje!
Tarta z musem jabłkowym i bitą śmietaną. 69

Tarta z musem jabłkowym i bitą śmietaną. Dla wielu z nas jesień to przede wszystkim sezon na jabłka . Oznacza to, że ciasta z jabłkami to hit jesieni! Tak jak ta tarta z musem jabłkowym , z dodatkiem bitej śmietany. Nie dość, że ta tarta wygląda dość imponująco to jeszcze smakuje wyśmienicie. Kruchy spód, jabłka obtoczone galaretką i ta bita śmietana(...)śmietany kremówki 36% – 3 łyżki erytrytolu – kakao do posypania Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i masło. Całość posiekaj siekaczką. Wbij jajko i wyrób ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj tłuszczem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Spód

Zdrowy Styl Joanny
Kruche ciasto z gruszkami i bezą 58

Wyobraźcie sobie kruche ciasto, w którym mięciutka jak puszek beza otula soczyste gruszki, a do tego filiżanka kawy lub herbaty. Czyż to nie jest recepta na jesienną słotę za oknem? To ciasto jest całkiem proste, trzeba tylko uważać aby beza nie opadła, a gruszki po upieczeniu dla mnie nabierają szczególnego smaku.  Ja rozsiadłam się wygodnie z kawą i przeglądam(...)również kolejny serwis obiadowy , albo filiżanki do kawy , ale brak miejsca w szafkach odrobinę mnie powstrzymuje przed tymi zakupami, ale przynajmniej sobie popatrzę, a Was moi mili zapraszam na ciasto.   Ciasto (blaszka 23x33):  3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła (może być margaryna

Cynamonowe szczęście
Domowa pizza 87

przyjaciółmi, przyjęcia, prosty obiad, a nawet kolację. Pizza zrobiona w domowym zaciszu jest na pewno zdrowsza, od tej którą można kupić. Ponadto, możemy dowolnie modyfikować składniki na wierzch. Ciasto na pizzę z tego przepisu jest łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne. Po upieczeniu jest chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zapraszam na przepis na pyszną domową pizzę! DOMOWA PIZZA(...)PRZEPIS Składniki Ciasto na pizzę: 450 g mąki pszennej typ 405 7 g drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody Dodatki: kilka łyżek sosu pomidorowego 200 g żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 8 plastrów szynki Z podanych wyżej składników przygotujemy 2 pizze o średnicy

Alle Dobre!
SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM 58

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka ciemnego kakao 250 g margaryny Sernik: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 500 g białego sera 3 łyżki masła orzechowego 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g margaryny Przygotowanie: Ciasto kruche -  margarynę rozpuszczamy w rondelku(...)proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Sernik -   ser biały skręcić raz lub dwa razy. margarynę

Ciastka - domowe słodkości
Czekoladowa chmura 81

Czekoladowa chmura to efektowne ciasto czekoladowe z kremem i owocami. Czekoladowa chmura składa się z intensywnie czekoladowego, wilgotnego spodu oraz kremu na bazie śmietanki i serka mascarpone. Wierzch ciasta zdobią owoce, u mnie są to borówki, maliny, truskawki i czereśnie. Czekoladowa chmura pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. To ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Wykonanie jest naprawdę dość szybkie(...)pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując, aż piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści. 5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto czekoladowe i wyrównać jego powierzchnię. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. 6. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić

Gotuj z Prezesem
Jabłecznik na biszkopcie z galaretką 58

Prosty przepis na jabłecznik   na biszkopcie z dużą ilością galaretki. Ciasto jest pyszne, na biszkoptowym spodzie  z masą jabłkową ,  wzbogacone kremem śmietankowym z kawałkami galaretki i udekorowane ananasową  galaretką .  Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Tak dla przypomnienia napiszę, bo bardzo dużo osób myli pojęcia jabłecznik a szarlotka i piszą błędnie np: ,,szarlotka na biszkopcie(...)Jabłecznik jest to ciasto z jabłkami i można je zrobić z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, czy bezowego. W jabłeczniku jabłka mogą być duszone lub surowe. Szarlotka natomiast to ciasto, które robi się tylko i wyłącznie na bazie kruchego, lub półkruchego spodu i może być z różnymi owocami.  W szarlotce jabłka powinny być duszone. Jak zrobić   jabłecznik z galaretką

RITA food channel
TARTA BUDYNIOWA 91

Składniki: Kruche ciasto kokosowe : 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki wiórków kokosowych 250 g margaryny Budyń waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym ok. 1 litra mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: dżem z kawałkami wiśni (410 g) U mnie szklanka ma 200 ml. Przygotowanie(...)Ciasto -  margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno

Ciastka - domowe słodkości
Naleśniki po meksykańsku 205

mąż zawsze sięgał po dokładkę. Przygotowanie naleśników po meksykańsku zaczynam od nastawienia na ogień składników na farsz do naleśników. W momencie, kiedy farsz mi się gotuje, ja robię ciasto naleśnikowe i smażę naleśniki. W międzyczasie jeszcze szybko przyrządzam sos pomidorowy, którym polewane są naleśniki przed zapieczeniem. Farsz do naleśników robię z mięsa mielonego wołowego, sporej ilości pomidorów, cebuli, kukurydzy, fasolki(...)pieprzem. Jeśli ktoś lubi to można także dodać mielony kmin. Składniki na farsz gotuję przez chwilę, po czym wsypuję do nich tarty ser żółty i odstawiam całość do wystygnięcia. Ciasto naleśnikowe robię w najprostszy sposób, z podstawowych tylko składników. Po ich wymieszaniu smażę z ciasta średniej wielkości naleśniki, które po usmażeniu wypełniam farszem. Wypełnione farszem i zwinięte w rulon naleśniki

MeCooks
Najelpsze ciasto z owocami, tym razem z rabarbarem 68

Przepis ten mam od pokoleń, bez obaw mogę go polecić. Każdy będzie zadowolony. Jest to najlepsze ciasto, bardzo puszyste, delikatne. Nic suche. Moja mama zawsze robiła to ciasto z wszystkimi sezonowymi owocami. Wykonanie – masło lub kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Obie mąki i proszek(...)pieczenia przesiać przez sitko. Powoli wmieszać w ciasto. Blaszkę o wymiarach 23×30 wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką manną i wlać do niej ciasto. Na górze rozłoży kawałki rabarbaru lub inne owoce. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 40-50 minut. Do suchego patyczka Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać masło lub kasię, cukier

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania