Owoce to bardzo popularne dodatki do ciast. Przełamują słodycz, dodają aromatu i smaku, a także stanowią piękną dekorację. Możliwości wykorzystania owoców w ciastach jest nieograniczona! Można je w dowolny sposób łączyć tworząc pyszne wypieki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W dzisiejszym wpisie zebraliśmy dla Was ciekawe przepisy na ciasta z owocami. Mamy dla Was same najlepsze przepisy, które warto wypróbować! Zazwyczaj(...)receptury, z którymi poradzi sobie nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni. Zapraszamy! 1. Wiśniowa Dama Przepis na: Alledobre.pl 2. Sernik na zimno z truskawkami Przepis na: Przepiski.pl 3. Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym Przepis na: ProstaKuchnia.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Ciasto z rabarbarem i bezą Przepis na: KulinarneCuda.pl 5. Ciasto z rabarbarem na biszkopcie Przepis na: Kulineo.pl (adsbygoogle
Damusia.plSzybka tarta z ricottą i pomidorami na cieście francuskim to proste, ale jednocześnie eleganckie i pyszne danie, które nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się na bezmięsny obiad, kolację na ciepło czy jako przekąska na imprezie. Pomidory w połączeniu z ricottą i rukolą tworzą udaną kompozycję, która posmakuje każdemu smakoszowi. Jak przygotować szybką tartę z ricottą i pomidorami? Przygotowanie jest(...)bardzo proste. Wystarczy podpiec w piekarniku gotowe ciasto francuskie, a następnie nałożyć na nie masę z ricotty, śmietany i jajka oraz rozłożyć plastry pomidorów. Całość pieczemy jeszcze chwilę i gotowe. Tarta najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, po odgrzaniu ciasto francuskie straci swoją chrupkość. Składniki na szybką tartę z ricottą i pomidorami: opakowanie ciasta francuskiego (około
e-PrzepisyKulinarneMalinowa Charlotte to lekkie i pyszne ciasto, które zachwyca swoim wyglądem. Nie wymaga wiele pracy, jest łatwe i szybkie, no i do tego bez pieczenia. Ciasto idealne na lato Składniki na mus czekoladowy: 150 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna i mleczna pół na pół) 280 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 36 biszkoptów Lady Fingers 2 łyżki soku(...)żeby przykleiły się do papieru i nie przewracały w trakcie wykładania). Na biszkopty wykładam mus czekoladowy, masę wyrównuję i wykładam na nią pozostałe biszkopty, które maczam w wodzie malinowej. Ciasto wstawiam do lodówki i zabieram się za mus malinowy. Składniki na mus malinowy: ½ standardowej galaretki malinowej 150 ml gorącej wody 200 ml śmietanki 30% 100 g ricotty 100 g malin
Słodki sentymentPrzepis na doskonałe ciasto z rabarbarem. Na kruchym spodzie ze słodką i delikatną bezą. Niebo w gębie! Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia 50 min + 20 min spód Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej (czubata szklanka) 50 g mąki krupczatki 45 g cukru pudru 1/2 łyżeczki(...)masła 3 żółtka Nadzienie: 450 g rabarbaru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki dżemu truskawkowego Beza: 3 białka szczypta soli 150 g cukru pudru 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej Zetrzyj do nich masło na tarce o grubych otworach Rozetrzyj masło z sypkimi składnikami do otrzymania kruszonki Dodaj żółtka i wyrób szybko kruche ciasto Wylep
Słodki Blogjuż kolejny pomysł na rabarbar, mała modyfikacja mojego ulubionego kruchego z rabarbarem i budyniem. Tym razem zrobiłam ciasto na bazie żółtek, dzięki czemu jest mniej zbite, a bardziej kruche. Na warstwę budyniu, wyłożyłam bezę z dodatkiem kisielu, miałam nadzieję, że będzie różowa ale jak widać na zdjęciach wyszła szarobura, niestety jakoś ostatnio nie mogę trafić na kisiel, który ma ładnie(...)barwi ciasto i chyba pomyślę o jakiś naturalnych barwnikach. Wracając do ciasta to jest to po prostu pyszne, dość proste domowe ciasto, na które składniki na pewno znajdziecie u siebie. Zamiast rabarbaru możecie dać truskawki, na które sezon powoli się zaczyna, jablka czy śliwki. Nie przedłużam już bardziej, tylko zapraszam na przepis. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki
Cynamonowe szczęściePrzepis na szybką tartę na cieście francuskim. Tarta ze szparagami, mozzarellą i szpinakiem. Sprawdzony przepis na szybki obiad. Po sezonie szparagowym świetnie będzie pasowała również cukinia. Drukuj Tarta ze szparagami i mozzarellą na cieście francuskim Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 jajko garść szpinaku 1 kulka mozzarelli 12 szt. szparagów sól, pieprz(...)smaku Instrukcje Ciasto przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniane końcówki, układamy na cieście francuskim. Rozkładamy umyte liście szpinaku, całość oprószamy solą i pieprzem. Na wierzch ścieramy mozzarellę na tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zrumieni. Artykuł Tarta ze szparagami
To co lubię - gotuję i polecamMasło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy *** *** Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże *** *** Całość mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby było długo i dobrze wyrobione *** *** Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy(...)Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto *** *** Po około 1,5 godzinie ciasto wypłynie na powierzchnię *** *** Ciasto dzielimy na 4 części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt i kroimy na trójkąciki *** *** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po około pół łyżeczki nadzienia *** *** Trójkąciki zwijamy od podstawy formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce
Blog z Apetytemcukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy twaróg z żółtkiem doprawiając masę do smaku cukrem(...)cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią borówki. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem
Walijskie PichcenieCiasto jak klasyk, każdy je zna i większość uwielbia. Dla mnie to ciasto bomba, smaczne, delikatne i czekoladowo- śmietanowe, prawdziwe cudo, idealne dla gości. Jest dużo przepisów na wuzetkę jednak ja mam swój ulubiony. Polecam. SKŁADNIKI : 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże łyżki ciemnego kakao(...)Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt 25/32 cm, smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota oraz dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach
Kulinarne Fantazje Mariolijedne z naszych ulubionych owoców. Pomimo, że są one dostępne przez cały rok to jednak najlepiej smakują te w sezonie letnim. Te smaczne owoce wykorzystuję do przygotowywania różnego rodzaju ciast. Tym razem zrobiłam ciasto, a jest to Truskawkowa Zebra bez pieczenia . Jest to prosty, orzeźwiający deser, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy w ciepłe dni. Ciasto Truskawkowa Zebra bez pieczenia(...)składa się z kilku warstw herbatników przełożonych orzeźwiającym musem truskawkowym. Wierzch ciasta stanowi warstwa śmietanowa, która idealnie komponuje się z lekko kwaśnymi truskawkami. Ciasta bez pieczenia to świetna opcja dla osób nie mających w swojej kuchni piekarnika lub dla tych, którzy boją się, że podczas pieczenia pójdzie coś nie tak. Ciasto Truskawkowa Zebra bez pieczenia to deser, który powinien każdemu
Danka PichciWitam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wilgotne i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku. Użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 28 cm na ciasto: około 500 gramów rabarbaru 320 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 110 gramów cukru – ½ szklanki(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli na kruszonkę: 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z rabarbarem Przygotowanie: Dokładnie umyty rabarbar, kroję na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą dłońmi, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier
Uwaga Babcia Gotujecichutko i czeka na swoją kolejkę. Nazbierało się w tym czasie przepisów, aż trudno wybrać, od czego zacząć. Może po kolei: puszyste pampuszki bez drożdży. Aromatyczne bułeczki na cieście z olejem i białym serem. Proste, szybkie, bez wyrabiania ciasta i czekania, aż wyrośnie. Mięciutkie, pachnące czosneczkiem lub jeśli nie lubisz tego zapachu, to z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół(...)przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy olejowo- twarogowej. Szybko wymieszać rękami do połączenia się składników. Najlepiej na stolnicy lekko podsypanej mąką. 4. Uformować wałek z ciasta i pokroić na 18 równych plastrów. Najlepiej na początek podzielić wałek na trzy części. A następnie każdą na 6. 5. Uformować owalne bułeczki. Kłaść je na blaszce wyłożonej papierem
dolcevitainmykitchenKostka truskawkowa to pyszne ciasto bez pieczenia , które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Nie dość, że deser obłędnie smakuje to jeszcze pięknie prezentuje na stole. W smaku jest delikatne, nie za słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek truskawek sprawia, że jest orzeźwiające i jeszcze pyszniejsze! Jeśli szukacie pomysłu na fajne ciasto, które zachwyci każde podniebienie, kostka truskawkowa będzie(...)Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie wlać przestygniętą żelatynę. Na koniec do masy wrzucić drobno posiekaną czekoladę. Całość wymieszać delikatnie łyżką do połączenia. Masę przełożyć na ciasto i ułożyć kolejną warstwę truskawek. Ciasto wstawić do lodówki na godzinkę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta
Alle Dobre!Ciasto maślankowe w wersji czekoladowej (z kakao) i orzechami. Bardzo fajne i proste do przygotowania. Aby je zrobić nie będzie Ci potrzebny nawet mikser. Wypróbuj Ciasto: 200 g masła około 120 ml kawy (espresso) 2 łyżki kakao 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 3/4 szkl. maślanki 2 jajka Polewa(...)oraz sól. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy łyżką, do połączenia (Uwaga! nie mieszamy za długo – masa nie musi mieć gładkiej konsystencji, ale nie może być widocznej mąki). Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21×28 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Polewa: W rondelku umieszczamy masło
Smaki Na Talerzuoraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. składniki na galaretkę z jabłkami(...)składniki na masę śmietanową: 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku 2 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody dodatkowo: wiórka kokosowe na wierzch ciasta wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i miksujemy. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę z jabłkami. Wyrównujemy. Wierzch
Domowy Smak Jedzenia