SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach WYKONANIE Boczek nacieramy wszystkimi przyprawami kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i układamy na boczku. Pakujemy próżniowo. Czas 4-5 miesięcy po 1-2 tygodniach w zależności kto jak lubi czosnek wyjmujemy boczek i zdejmujemy czosnek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zielonej soczewicy 300 g młodej cukinii 100 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku bulion 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka masła Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Wykonanie: Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym
Pomysłowa kuchniaCzas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 25 min Ingredients 2 filety z kurczaka 110 g sera halloumi * 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki mielonych otrąb 1 jajko M ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego pieprz czarny sól Instructions Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski
Wędrówki po kuchniSKŁADNIKI: 10-12 sztuk podudzi kurczaka Marynata: 2 łyżki ketchupu 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego ½ pomarańczy ½ łyżeczki słodkiej papryki Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą pieprzem i papryką. W misce mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy
Wanilia i Kardamonjajka pewnie leżały na podstawie i nie zsuwały się. Jajka oblać sosem ze śmietany i musztardy, posypać posiekanym szczypiorkiem i udekorować gałązkami koperku oraz sałatą. Jajka można posypać mieloną papryką. Smacznego :) Jajka w sosie. Jajka na twardo w sosie śmietanowo-musztardowym
Moja Książka Kucharskatakże na szybkie śniadanie. Wystarczy ugotować jajka i wymieszać składniki sosu, na koniec polać nim jajka, udekorować sałatą, rzodkiewką, szczypiorkiem, porem lub koperkiem i gotowe. Sos można podprawić mieloną papryką albo musztardą np. Dijon. Zobacz jak szybko przygotować pyszne jajka w sosie ze śmietany z majonezem i chrzanem. Poniżej mój wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok
Moja Książka KucharskaPomyślałam, że zupa o smaku pizzy, też może nam posmakować. Nie myliłam się :) Zupa jest na prawdę bardzo smaczna. Zrobiłam ją po swojemu. Zupa powinna być przygotowana z mięsa mielonego, ja zrobiłam z pokrojoną piersią kurczaka. Dzięki dodatkowi przyprawy do pizzy i oregano, możemy naprawdę poczuć smak, zbliżony do smaku pizzy. Spróbujcie i oceńcie. Składniki: 2 duże piersi kurczaka
Agusiowe smakołykiłyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru Kapustę kiszoną lekko posiekać. Posiekać również cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Dodać olej,przyprawić pieprzem i cukrem,wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę
Kolorowa kuchnia Elkiminor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu 20-25 szt całych migdałów Całe migdały kilka godzin wcześniej namoczyć w letniej wodzie
Kolorowa kuchnia Elkimała czerwona papryka 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Ryż 2/3 szklanki ryżu 1 żółta cebula Kawałek cynamonu – 2 cm 1 mała żółta papryka 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj czerwoną cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oleju w rondlu, wrzuć na niego cebulę. Smaż
Niedzielny kucharzśniadania można wypróbować nowe soki Hortex. Dziś testowaliśmy napój pomarańczowo-brzoskwiniowy, polecany przez „Matkę Naturę” Spróbujcie i Wy Składniki: – 2 jajka – 70g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 20g ulubionego sera żółtego (u mnie gouda) – 2 plasterki surowego boczku wędzonego – kilka oliwek (u mnie zielone) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma
Smaki Arminerasy staropolskiej , czyli mniej tłusta od pekina , a mięso jaśniejsze niż u piżmówki ) 10 małych, twardych , pieczarek 1 cebula , średniej wielkości 1 łyżka miodowej słodkiej musztardy 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1,5 szklanka białego słodkiego wina 3 szklanki bulionu ( może być z kostki bulionowej ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku ( lepszy niż świeży bo mniej intensywny , czyli nachalny
Ogrodnik w podróżypolecam! Składniki na około 15 – 16 drożdżówek: 500 g mąki pszennej 20 g drożdży 325 ml mleka 1 duże jajko 50 g masła 75 g cukru 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu ćwierć łyżeczki soli Budyń: 400 ml mleka 3 żółtka 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej
Opowieści z piekarnikaprzekąski? A może by tak zamienić te kupne sztuczne zapychacze na zdrowszą wersję smacznych paluszków twarogowych z siemieniem lnianym i odrobiną sera? Spróbujcie Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 1 jajko – 60g mąki ryżowej (można zamienić na kukurydzianą) – 15g twardego sera żółtego – szczypta soli – szczypta słodzidła (u mnie ksylitol) – siemię lniane
Smaki Arminezłe doświadczenie z pozostawianiem serników w piekarniku, zawsze mi potem pęka..., Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: - 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 20g mielonego ksylitolu (lub pudru) - 1-2 łyżeczki soku z cytryny Śmietanę dokładnie rozmieszać z sokiem z cytryny i ksylitolem lub pudrem. Masą śmietanową posmarować wierzch sernika, odstawić do stężenia, najlepiej na całą
Smaczne Zdrowe