kakao 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18 % szczypta soli Nadzienie: 400 g masy krówkowej (najlepsza jest gostyńska) 180 g serka mascarpone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo do ozdoby: kawa mielona pokruszone ciasteczko kakaowe rozetki lukrowe złoty pył jadalny Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem
Oryginalny smakmigdałowych -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody + 1 łyżka octu -150g oleju rzepakowego -400ml wody lub napoju roślinnego -200g ksylitolu -2 łyżeczki lnu mielonego -80g daktyli suszonych Budyń waniliowy -400ml mleka kokosowego -100ml wody -100g ksylitolu -40g budyniu bezglutenowego z wanilią -1 łyżka skrobi Jajeczka pralinowe -reszta ciasta
Candy Pandasporcje): 100g zielonej soczewicy połówka małej dyni piżmowej 1 średnia cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół szklanki mrożonego zielonego groszku 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku łyżka siekanej natki pietruszki kwaśna śmietana do podania Soczewicę namaczamy
Smaczna StronaCiasto: 1/2 szklanki wody 70 g masła szklanka mąki 4 jajka Twarożek: 500 g chudego sera twarogowego 200 g naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry pęczek rzodkiewki ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe pęczek szczypiorku Ciasto: Wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy partiami mąkę i mieszamy energicznie. Gdy masa stanie
Kucharzycacząbru 6-7 łyżek skrobi ziemniaczanej lub ryżowej (w wersji bezglutenowej) albo bułki tartej (w wersji glutenowej) 1 mała cebula 250 g obranych białych pieczarek sól i pieprz czarny mielony (do smaku) olej do smażenia Wykonanie: Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki i drobno kroimy albo trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy
Lamarida.plsmakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, jest bardzo sycący i z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom czekolady i omletów. Polecam Składniki: – 100g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 2 jajka – 5g kakao – 1 banan – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – słodzidło wg smaku Twaróg rozetrzeć z jajkami, dodać słodzidło, kakao i sodę i wszystko
Smaki ArmineSkładniki : 120 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru duża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laseczki waniliowej, skórka starta z 1/2 cytryny 2 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z cytryny cukier puder Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, wanilią i skórką
Proste Potrawyróżyczki), przecedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone w paski pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, słonecznik, ser, sok z cytryny i olej. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy
KardamonovySkładniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 duża cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny
Kardamonovywystarczy tylko wymieszać. Do tego czekoladowe jajeczka i pyszny wielkanocny deser gotowy. Zobaczcie jakie to proste! Sernikowe koszyczki wielkanocne Czas przygotowania: 90 minut Składniki Sernik: 500 g białego mielonego sera z wiaderka 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1 łyżeczka przyprawy do sernika Masa czekoladowa: 1/2 tabliczki białej czekolady
Kulinarne przygody GatityKlopsiki są pyszne, soczyste, aromatyczne. A wywar, który powstaje podczas gotowania mięsa wystarczy zaciągnąć mąką i mamy pyszny sosik do ziemniaczków :) Składniki na 5 niedużych pulpecików: * 150 g mięsa mielonego z indyka * odrobina soli do smaku * odrobina przyprawy do kurczaka * 1 nieduża marchewka * 3-4 gałązki posiekanej natki koperku * woda do gotowania * mąka wymieszana z wodą do przygotowania sosu
Zrób to smacznietego tradycyjnego ciasta połączonego z orzeźwiającymi owocami. Składniki: Spód: 100g masła 170g mąki pszennej 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 900g białego sera (trzykrotnie mielonego) 150g masła 4 żółtka 1 całe jajko 200g cukru 400ml mleka 9ml aromatu śmietankowego 35g budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wiśniowa frużelina: 400g drylowanych wiśni (mogą być mrożone
Szalona Kuchnia Ewelinyziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy
królestwo garówśrednie pomidory lub puszka krojonych pomidorów – 100 g pikantnego choriso – 3-4 jajka – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry – ewentualnie kilka dużych kaparów do podania – sól i pieprz do smaku – 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmaż
nietylkopasta.pl