śniadania - 47913 przepisów (strona:1300/3195)

Prosty chlebek bananowy z borówkami 202

Chlebek robi się błyskawicznie, a smakuje naprawdę świetnie. Borówki wraz z wiórkami doskonale wzbogacają smak ciasta.  Taki chlebek świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto na imprezę, przekąskę czy śniadanie. Rano, posmarowany masłem orzechowym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Inspiracja: Missberry Składniki: 2 duże dojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Healthy food explorer
Owsiany muffin z jabłkiem i orzechami 193

robiłam w dużej ceramicznej kokilce (i w sumie wyszły mi 2 porcje :), ale można je też zrobić w foremkach na muffinki. Takie mini ciacho idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, najlepiej w połączeniu z herbatką lub kawą. Bardzo polecam:) Składniki (2 porcje): 1 banan 1 jajko 1 średnie jabłko 1 łyżka miodu 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych

Healthy food explorer
Zdrowy, podwójnie czekoladowy chlebek bananowy 228

więc jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie wypieki to warto dodać do niego kilka łyżek np. ksylitolu.  Ciasto jest idealnie wilgotne, puszyste i miękkie. Chlebek świetnie sprawdzi się na śniadanie, obowiązkowo posmarowany masłem orzechowym ;) Oczywiście śmiało można nim przywitać gości, albo po prostu zjeść go jako przekąskę do niedzielnej kawki. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki kakao

Healthy food explorer
Chlebek jabłkowy z orzechami 159

samych wartościowych składników, bez cukru, tłuszczu i z użyciem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego ciasta kubek kawy lub herbaty i można się relaksować. Bardzo polecam, jako równie pyszną odmianę od chlebka bananowego :) Składniki (keksówka

Healthy food explorer
Dietetyczne muffinki czekoladowo - bananowe 155

sycące, w smaku przypominają troszkę brownie bananowe, które kiedyś pojawiło się na blogu, ale te muffinki są chyba jeszcze bardziej czekoladowe :)  Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę, albo śniadanie. Składniki (ok. 12 muffinek): 3 średnie dojrzałe banany  2 łyżki ksylitolu  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 duże jajko  2 łyżki roztopionego oleju kokosowego  1/2 szklanki

Healthy food explorer
Fit ciasteczka czekoladowo-bananowe 225

lodówki nie ma później problemów z jego nakładaniem. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, słodkie i bardzo pożywne. Robi się je bardzo szybko i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Inspiracja:  running with spoons Składniki (ok. 8 ciastek): 8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej  2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Healthy food explorer
Owsiane bananowe blondie z czekoladą 191

przesłodzone. Ciasto jest też wegańskie - nie ma w nich jajek oraz krowiego mleka. Takie blondie będzie idealne jako deser do kawy, ale też świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, przekąska do szkoły lub pracy, można je też zjeść bez wyrzutów sumienia będąc na diecie, doskonale zaspokaja apetyt na słodkie, a wykonane jest naprawdę z pełnowartościowych i odżywczych składników. Bardzo

Healthy food explorer
Owsiano - bananowe batoniki z nadzieniem czekoladowym 196

Pyszne, banalnie proste batoniki, które świetnie zaspokoją ochotę na słodycze i będą doskonałym pomysłem nie tylko na deser, ale też do zabrania ze sobą na przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Przepis nie jest moim autorskim, choć zmieniłam nieco proporcje i składniki. Tutaj link do oryginalnego przepisu:  running with spoons . Batoniki są zdrowe, nie zawierają cukru, ani tłuszczu

Healthy food explorer
Czekoladowe muffinki owsiane z orzechami 203

konsystencja jest lekko wilgotna i miękka. W przekroju przypominają pieczoną owsiankę, są bardzo sycące, dlatego świetnie sprawdzą się na przekąskę na wynos, ale można je również zjeść na śniadanie - najlepiej posmarować je wtedy masłem orzechowym! :) Składniki (10-12 sztuk): 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki kakao

Healthy food explorer
Czekoladowe ciastka owsiane z borówkami 244

stwierdziłam, że poeksperymentuję i spróbuję zrobić ciastka z owocami. Chociaż chyba bardziej przypominają one bułeczki niż ciastka - jednym można się naprawdę najeść, idealnie sprawdzi się więc np. na śniadanie. Nie ma w nich żadnych ulepszaczy, słodzone są bananem, ale można dodać np. miód i kawałki czekolady, dzięki czemu będą słodsze i pewnie jeszcze pyszniejsze :) Ciastka robi się bardzo szybko

Healthy food explorer
Warszawska Setka - kuchnia rodem z PRL-u 195

dużym ogródku. Ponieważ tak jak wspomniałam na początku, restauracja przenosi nas w czasy PRL-u króluje tu tradycyjna kuchnia polska. Rano od 9-tej do 12-tej zjecie tu śniadanie z kawą gratis, w godzinach 12-17-ta lunch (17 zł). W głównej karcie królują między innymi: smalec duszony na winie z cebulą i śliwkami ( 7 zł) galaretę wieprzowa

Kulinarne przygody Gatity
Czeko - jeżyna 243

już w planach, ponownie przerabiać jeżyn w tym roku. Pora na coś innego. Czekają wiśnie, jabłka, brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-jeżyny- będzie ona idealna na jesienne śniadania, przy kubku gorącego kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka min 70%), dzięki czemu czeko-jeżyna będzie jeszcze lepsza w smaku. Składniki

CookYourself
Bułeczki śniadaniowe 253

Umówmy się, kto nie lubi bułeczek? Małe, miękkie, pachnące masłem… Z domowymi konfiturami, masłem czy miodem są idealnym śniadaniem weekendowym. Nigdzie się nie spieszymy i możemy się napchać bułeczek po kokardy. Bułeczki śniadaniowe to zawsze była dla mnie czarna magia. Każda próba upieczenia kończyła się tragedią, za to drób „somsiada” miał fiestę i imprezę. Któregoś dnia dotarło

ladykitchen
Serowe ciasto z borówkami 189

malinach i truskawkach, to właśnie borówki jadam najczęściej. Dodaję je do jogurtu naturalnego lub owsianki, świetnie sprawdzają się też do szybkich ucieranych ciast. To przygotowałam z myślą o drugim śniadaniu do pracy. W lodówce miałam serek ricotta, który jest delikatny w smaku, więc wyszło lekkie i jednocześnie wilgotne pełnoziarniste ciasto z borówkami.  Składniki na keksówkę: 160g mąki pszennej

Fabryka pomysłów
Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 197

Bakłażany uwielbiam pod każdą postacią, a ostatnią rzeczą jaka mi się marzyła do jedzenie go na śniadanie w formie pasty do chleba. Dodałam do tego ukochane suszone pomidory i tak oto powstała pasta do chleba idealna Składniki: 3-4 bakłażany 3 cebule (najlepiej czerwone) 100 g nasion słonecznika około 20 połówek suszonych pomidorów pół łyżeczki wędzonej papryki łyżeczka słodkiej

greenscarf