chleb - 26516 przepisów (strona:1296/1768)

Domowy twaróg 177

Wiemy też bez cienia wątpliwości, że jest świeży. Nie wspomnę już o satysfakcji i dumie z naszej produkcji :) A powstałą serwatkę zamiast wylewać możecie użyć zamiast wody do wypieku chleba lub bułeczek, lub zrobić z niej ricottę (co przy następnej produkcji twarogu poczynimy). Smacznego! Madzia i Paweł --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 182

właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty

Marder&Marder Manufacture
Kopiec kreta 155

był wyśmienity, serio. Czasami mam wrażenie, że ona to się z powołaniem minęła. Powinna jakimś cukiernikiem zostać. Albo chociaż kucharzem. W dodatku coraz częściej zaczyna mi przeszkadzać w pieczeniu chleba, więc pewnie niedługo i ten bastion stracę, i tym pewnie będzie się zajmowała. W sumie spoko, ja mogę siedzieć przed telewizorem (tutaj mnie trochę fantazja poniosła, bo nie oglądam telewizji

Marder&Marder Manufacture
Babeczki z budyniem jak za komuny 183

Ulubiona kuchnia Elżbieta z W poszukiwaniu SlowLife Magda z Z miłości do słodkości... Agata z Kulinarne przygody Gatity Iwona z bloGotowanie z pasją Zuzanna z Gliko Wiesława z Zapach chleba Kamila z Życie ze smakiem Monika z Niezapomniane smaki Strona Wypiekania na śniadanie: KLIK Strona tego wydarzenia: KLIK --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z mięsem 163

pierogi właśnie. Zresztą pomysłów na wykorzystanie takich resztek mamy znacznie więcej. Grunt żeby nie marnować jedzenia. Wszystko co da się wykorzystać to wykorzystać należy (pamiętam jak kiedyś jakiś chleb, który mi nie wyszedł przerobiłem na bajaderki). Jak to gdzieś kiedyś usłyszałem: sky is the limit (a dla mega optymistów polecam: sky is no limit ) A my właśnie mieliśmy pomysł

Marder&Marder Manufacture
Ricotta z serwatki 137

podpuszczkowych. Serwatka musi być świeża, powiedzmy maksymalnie 3 godziny po wyrobie sera. No i wydajność nie jest za duża, ale za to smak... :) Serwatkę można wykorzystywać również do wypieku chleba, dodając ją zamiast wody. Potrzebujemy: świeżą serwatkę ocet jabłkowy lub spirytusowy Serwatkę przelewamy do dużego garnka i podgrzewamy do temperatury 93-95 stopni. Zestawiamy z ognia i ciągle mieszając, dolewamy

Marder&Marder Manufacture
Likier na kukułkach 6636

Wpis więc też jakoś niebawem się pojawi. A reszta nalewek, takich owocowych, sam nie wiem kiedy. Może za pół roku... Jedna z blogerek, Kasia, napisała mi kiedyś, że robienie chleba uczy cierpliwości. Nie, to nie prawda. Robienie nalewek uczy cierpliwości :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Karnawałowe koreczki z winogronem 1105

smarujemy serkiem ziołowym, ser żółty i szyneczkę kroimy na takie wielkości jak chlebek, ogórka obieramy ze skórki i również pokroić na kwadraty i układamy warstwowo koreczki : na posmarowany serkiem chleb dajemy szynkę następnie część robimy z ogórkiem a część z serem żółtym na koniec kładziemy owoc winogronu i spinamy wykałaczką . Układamy na udekorowanym sałatą półmisku i podajemy na stół

Wanilia i Kardamon
Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami 208

prosto z patelni z mizerią i chlebkiem, które smażyła Mama na jutrzejszy obiad? Musze przyznać, że te Mamy ( Mamuś pozdrawiam :*) są najlepsze na świecie :) Idąc tym tropem, zamieniłam jedynie chleb na młode ziemniaczki, które coraz częściej można już dostać. Zapraszam na domowy obiad :)  Składniki: pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) jedna czerstwa bułka cebula mleko pieprz, sól jajko przyprawa

ChilliJemy
Chaczapuri z adżapsandałem 226

Czyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto:  400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 190

jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni. Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)  180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży  250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli morskiej 3/4 łyżeczki cukru 2 i 1/2 łyżki oliwy

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 232

kamieniu piekę już od kilku miesięcy i nie wyobrażam sobie pizzy, czy chleba pieczonego inaczej. Wiele można mówić - że piekarniki w nowej technologii pieką już bardzo dobrze, że wystarczy odpowiednia temperatura etc. Ja się zupełnie nie zgadzam. Prawdopodobnie dlatego, że mój piekarnik ma dobrze ponad 15 lat i wcale dobrze nie piecze. Po drugie, piekłam w różnych urządzeniach tak pizzę

Kuchenna Kontrrewolucya
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 211

Rzeczypospolitey Rajd Kulinarny czyli co się jada w Koronie, Litwie i wszej Rusi albo "życzy acan nieco egzotyki?" Wstęp do rajdu i przepis na estońską zupę-deser z chleba -------->  http://bialaglowka.blogspot.com/2014/07/leivasupp-estonska-zupa-deser-z.html W drugiej części kulinarnej podróżny po ziemiach dawnej Rzeczypospolitej odwiedzamy Inflanty Polskie, czyli Łatgalię leżącą na terenach obecnej Łotwy. Miejsce to specyficzne, jak całe ziemie łotewskie

Kuchenna Kontrrewolucya
Bułki grahamki 187

mną piekli: Bożena z Moje domowe kucharzenie Julianna z Obiad gotowy! Dorota z Moje małe czarowanie Jola z Nasze życie od kuchni Wiosenka z Eksplozja smaku Paweł z Chleby. info

Ala piecze i gotuje
Dyniowe tosty francuskie. Jesienne śniadanie 172

łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki wanilii (ekstrakt - ja nie miałam, dałam cukier waniliowy) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej pieczywo (bułka, chleb, chałka) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na chwilę. Pieczywo maczać z obu stron w masie jajecznej i smażyć na patelni jak tosty. Posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionymi

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania