Siemię lniane 150kuchni. Siemię lniane podobno wpływa korzystnie na nasz nastrój. Co prawda jakoś na razie nie zauważyłam tego zjawiska ani u siebie, ani u moich domowników, a już trochę tego chleba zjedliśmy. Nie wiem, może to zbyt krótko
Wiem co jem
Gotujemy po polsku - Kwaśnica na żeberkach 173regionu. Może być na rybich łbach, wieprzowinie lub baraninie. Dobrze przyrządzona jest bardzo kwaśna, dzięki czemu nie wyczuwa się w niej tłuszczu. Można ją podawać z ziemniakami lub chlebem. Moja zrobiona jest wg przepisu z rejonu Lachów Limanowskich, a więc na wędzonych żeberkach z ziemniakami. Wyszedł mi dość spory garnek. Będzie więc jedzenia na kilka dni.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Zupa gulaszowa 123która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami 160aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba. Czytaj więcej
Wiem co jem
Chałka drożdżowa z makiem 165wałków. Poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące w świecie wypieków. U nas taka chałka znika błyskawicznie zaraz jak tylko lekko przestygnie. Przepis bierze udział w zabawie „Upiecz Smakowity Chleb!” organizowanej pod patronatem ZT Kruszwica S.A. - producenta margaryny „Smakowita de Lux”.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Gulasz z podgrzybków 137następnie duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Sałatka jarzynowa 166internacie i korzystałam ze szkolnej stołówki zaprzyjaźniłam się z nią i nawet była jedną z ulubionych i wyczekiwanych potraw. Jedzenia było tam tak mało, że jadło się nawet suchy chleb. Moja sałatka różni się od tamtej. Ja nie dodaję do niej ani gotowanych ziemniaków ani groszku, za to nie żałuję jej jabłek. Zawsze wybieram takie bardzo soczyste i lekko kwaskowate
Wiem co jem
Bruschetta na śniadanie 195Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji
Wiem co jem
Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką 219uwielbianymi przeze mnie suszonymi pomidorami. Mogłabym je wyjadać ze słoika bez końca. Zawsze robię jesienią spory ich zapas, podobnie jak marynowanego czosnku. Smakują wyśmienicie nie tylko ze świeżo upieczonym chlebem ale również z makaronem. Czytaj więcej
Wiem co jem
Pesto z rukoli 197pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba. Czytaj więcej
Wiem co jem
Chrzanowy żurek wielkanocny 210kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i domowym chlebem . Chrzanowy żurek wielkanocny
Kuchenne zapiski Edyty
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 218rondla z kapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podałam z chlebem pszenno-żytnim na zakwasie
Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowy "książkowiec" z czosnkiem, ziołami i parmezanem 162Drożdżowy chleb z czosnkiem, ziołami i parmezanem, niezwykle aromatyczny i w zasadzie nie wymagający żadnych dodatków. Różne wersje tego przepisu od dawna już krążą w sieci. Dzisiaj dodaję również swoją :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Karaibski chlebek kokosowy 174piekłam, a o przepisie przypomniałam sobie robiąc porządki w szafce z bakaliami i znajdując w niej wielką pakę wiórków kokosowych. Właściwie nie potrafię powiedzieć czy to ciasto, czy chleb. Jest słodki, ale sam i na sucho smakuje tak sobie. Po wystudzeniu kroję go na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem, w miarę potrzeby rozmrażam i mocno opiekam w tosterze
Kuchenne zapiski Edyty
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 248pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami wystarczy włożyć na kilka dni kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba, co jakiś czas przemieszać. Źródło: W kuchni Aganiok Po ostudzeniu pierniczki dowolnie udekorować, np. lukrem z tego przepisu. Pierniczki - witrażyki do powieszenia na choinkę
Domowa Cookierenka Agi