Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? :) Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Bardzo polecam… (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.) Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany(...)użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego 1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli, proszek i zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde, gęste, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany (ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego). 2. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować (jak podłożymy pod nie dłoń, żeby było ją trochę widać
Mała CukierenkaKolejny pomysł na pyszną drożdżówkę. Tym razem zmieszałam standardowy smak ciasta z ciastem kakaowym. Miałam lekkie obawy, jednak po wyciągnięciu z piekarnika a następnie skosztowanie kawałeczka przekreśliło wszelkie wątpliwości ;) Zapraszam na pachnącą, aromatyczną, mięciutką w środku i chrupiącą na zewnątrz (za sprawą kruszonki) drożdżóweczkę :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)poprzedniej wersji, na początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy skłądniki na ciasto, ale bez kakao! Następnie wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Po odpowiednim wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części, jedną odstawiamy a do drugiej dodajemy kakao wcześniej rozpuszczone w mleczku :) i wyrabiamy
Zdrowie na języku :Pmozzarelli szczypta oregano PRZYGOTOWANIE: Do misy przesiewamy mąkę. Dodajemy kaszę manną, drożdże i sól. Dolewamy oliwę i wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy przez ok. 2 min. Z ciasta formujemy kule i wykładamy na blat oprószony mąką. Ciasto zagniatamy, co jakiś czas podsypując mąką. Ciasto zagniatamy ok. 5 min. do uzyskania elastycznej formy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką(...)myjemy, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Osuszamy ćwiartki pomidorów, kroimy je w kostkę i przekładamy do miseczki. Oliwki kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i formujemy je na kształt prostokąta (ok. 40x30). Z ciastem obchodzimy się bardzo delikatnie, tak aby jak najwięcej powietrza pozostało w cieście. Na przygotowany prostokąt
kulinarnyJaJeśli mieliście okazję skosztować kiedyś ciasta o nazwie Toscakaka (również na blogu http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/07/toscakaka-czyli-skandynawskie-ciasto-z.html ) i przypadło Wam ono do gustu to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto dla fanów orzechowych smaków, z pyszną praliną, która jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Oczywiście bakalie możecie dobrać według własnych upodobań. Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną Składniki: Ciasto: 100 g masła(...)stopniowo dodajemy jajka, zmielone migdały, cynamon oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Pokrojone bakalie oprószamy delikatnie mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 21-22 cm. Pieczemy przez 25-30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pralinę
Mania Gotowaniamniej przejmuję. Zobaczymy czy słusznie czy nie :) Dziś mam dla Was przepis który przygotowałam dla Mamy mojego eM. Obchodziła w miniony weekend swoje urodzino-imieniny. Ja postanowiłam wręczyć jej ciasto i upiec TORT. Przygotowałam mój ulubiony, na ptysiowym spodzie, z jesiennymi dodatkami. Muszę przyznać, że wyszedł pyszny i bardzo urodziwy. Po twarzach zgromadzonych mogę wywnioskować, że byli tego samego zdania(...)Przed Wami Urodzinowy Tort Ptysiowy." Składniki na ciasto ptysiowe: 200 g masła/ja użyłam margaryny 2 szklanki wody 2 szklanki mąki 6 jaj Dodatkowo : słoiczek gruszek w syropie 3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropie garść świeżej żurawiny krem budyniowy: budyń 450 ml mleka 100 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania ciasta: Do garnuszka przelewamy
Słodkie Przyjemnościkuchni. Na przykład takie czereśnie, niebawem ich sezon się kończy, więc staram się zjeść ich jak najwięcej. Wiadomo, najlepsze prosto z drzewka, ale dodawanie ich do przetworów, deserów czy ciast uważam za strzał w dziesiątkę. Dziś na przykład zaproponuje Wam Kruche ciasto z czereśniami. Wyszło przepyszne!" Składniki : 2 szklanki mąki 80 g cukru 80 g masła jajko 3 duże garści(...)czereśni żółtko do wysmarowania ciasta 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta nakładamy umyte i wydrylowane czereśnie, które
Słodkie Przyjemnościgóry oświadczam, że tego przepisu sama nie skomponowałam :) Został mi przekazany jako rodzinny sekret idealnego ciasta bratowej - a właściwie jej taty. Ciasto banalne, ale smakowo serio idealne! Słodkie, wilgotne z chrupiącą skórką i owocami. Czego można chcieć więcej od ciasta? A i składniki w każdym domu się znajdą na pewno. Od siebie jedynie dołożyłam ekstrakt, aby ciasto nabrało waniliowego aromatu(...)mnie strzał w 10! Aż trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek! Zapraszam na Proste Ciasto z jabłkami. Składniki : 5 jaj szklanka mąki szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka i je lekko roztrzepujemy - można również ubić je za pomocą miksera, jednak nie za długo. Następnie
Słodkie PrzyjemnościNastępnie dodajemy resztę podgrzanego mleka, lekko ocieploną mąkę ( wstawiłam ją na 2 minutki do piekarnika na 150`C), wyrośnięte drożdże, sól – całość zagniatasz (można też skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy(...)miseczki wrzucamy serek naturalny i twaróg, posypujemy go cukrem i miksujemy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do twarogu. Po tym czasie ciasto przedkładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (chyba, ze korzystacie z form silikonowych – wtedy nie trzeba niczym smarować) najpierw ½ masy, następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto
Słodkie PrzyjemnościNiedzielne ciasto? Świąteczne? A może urodzinowe? Określenie tego wypieku jest trudne, ale stwierdzenie, że jest pyszne to sprawa oczywista. Wypiek ten czekał na publikację kilka dobrych tygodni, więc gdy w końcu doczekał się na ten moment, mam ochotę od razu go ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia(...)ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd tez powali nie jednego na kolana. Nam spodobało się bardzo. A jak będzie z Wami? Składniki : 210 g marchewki 100 g jabłka 4 jajka 250 g cukru 250 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao szczypta soli Sposób przygotowania: Na początek ubijam jajka
Słodkie Przyjemnościprzesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto, soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza. Składniki : 200 g dyni 90 g cukru 3 łyżki wody 2 mandarynki 3 żółtka 2 łyżki mąki kukurydzianej Łyżka mąki ziemniaczanej 3 białka(...)bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego) Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy
Słodkie Przyjemnościświęta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych 15 dag cukru pudru 30 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch(...)kawałki batoniki Snickers Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Ciasto miodowe: Przesianą mąkę z kakao i przyprawą do piernika, wymieszane z orzechami wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto
Czerwień i błękitskładniki ciasto kakaowe * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 czubata szklanka cukru * 250g margaryny * 6 jajek * 1op. cukru wanilinowego (16g) * 12 łyżek mleka * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka kakao ciasto kokosowe * 1(niepełna) szklanka cukru * 200g wiórków kokosowych * 2 białka * sok z połowy cytryny * 1op. cukru wanilinowego (16g) * 5 łyżek słodkiej śmietany (18%) * 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa(...)margaryny * 4 łyżki kakao * 4 łyżki wody * 4 łyżki cukru Sposób przygotowania Ciasto Kakaowe Margarynę, cukier i żółtka utrzeć Dodać cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko, kakao i dokładnie wymieszać Z białek ubić pianę, dodac do ciasta, delikatnie wymieszać Ciasto kokosowe Białka ubić na sztywną pianę Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę, wiórki kokosowe, sok z cytryny, śmietanę i lekko
Mix smakuCiasto drożdżowe świetnie smakuje z jabłkami, kandyzowanymi skórkami i pistacjami. Imbir z ciastem zmieszałam, kurkumy szczyptę dodałam, by po upieczeniu kolor był słoneczny, a smak bajeczny. Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm: 500 g mąki, 40 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłe mleko ok. 40°C, 1 jajo, 100 g cukru białego, 75 g stopionej(...)wymieszaną z kurkumą. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, margarynę, cukier, jajo, imbir i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy
Moniki SmakołykiJakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia! Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego: gotowe ciasto francuskie 1 jajko masa makowa CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy od białka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża
My Culinary Artokolicach posługiwali się określeniem pierogi polskie , bo to ktoś pierwszy z nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie. Dopiero później… pierogi polskie zmieniły nazwę na pierogi ruskie . Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 4 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka soli - ok 0,5 l wrzątku Składniki na farsz: - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków - 450 g twarogu - 250 g boczku(...)praskę. Boczek przesmażamy, dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do miski z przesianą mąką dodajemy sól, jogurt i zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy ciasto (najlepiej drewnianym widelcem, aby się nie poparzyć, potem w rękawiczkach – po co sobie brudzić ręce). Wyrobione
mojewypiekiinietylko