mielone - 47549 przepisów (strona:1367/3170)

Chrupiąca pieczarkowa przekąska – idealna na przyjęcie 239

stole. Polecam Wam podawać je w towarzystwie domowych sosów i dipów (przepisy znajdziecie tutaj ). Składniki: 3 większe pieczarki 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku 3 łyżki mąki pszennej 5 czubatych łyżek płatków kukurydzianych – u mnie z e-Dana masło do smażenia Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy

Słodkie okruszki
Sałatka ziemniaczana o smaku Tzatzyki 177

ząbków czosnku 1 pęczek koperku 4 kiszone ogórki , także niezbyt duże kawałek białej części pora 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki gęstego majonezu 1 łyżeczka cukru sól , świeżo mielony czarny pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach , czyli bez obierania . Studzimy , następnie obieramy i kroimy w równą średniej wielkości kostkę . Ogórki kroimy nieco drobniej niż ziemniaki . Pora siekamy

Ogrodnik w podróży
PUSZYSTE PIERNICZKI DYNIOWE 173

szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli ( dałam szczyptę) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ( dałam mniej) 1 łyżeczka mielonych goździków ( dałam mniej) Wykonanie: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następie dodajemy jajko oraz puree z dyni i dalej ucieramy na gładką masę w drugiej misce mieszamy ze sobą

Słodkie zapomnienie
Bezglutenowe muffinki sernikobrownie 192

szklanki roztopionego oleju kokosowego  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  1 łyżka zaparzonej kawy  Masa serowa: 500 g sera twarogowego 1/2 szklanki ksylitolu 1 jajko 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1/2 opakowania budyniu waniliowego Wykonanie: Spód:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Fasolę bardzo dokładnie przepłukać. Przełożyć do misy blendera i zmiksować ją z jajkami. Dodać pozostałe składniki i ponownie

Healthy food explorer
Aromatyczny śledz z ziemniakami i granatem 190

seria Vegeta Natur jest podzielona na kilka kategorii, znajdziecie tu przyprawy uniwersalne, przyprawy smakowe (z czosnkiem, curry, chili, koperkiem), przyprawy do mięs, a także przyprawy specjalne (do gulaszu, mięsa mielonego, pomidorów i mozzarelli, gyrosa, sałatek i dipów, pieczonej kaczki). Na każdym wariancie Przyprawy Specjalnej Vegeta Natur znajdziecie także inspirujące przepisy kulinarne. Dziś do mojego dania ze śledziem wybrałam Przyprawę

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 249

pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową Ciasto: 5 żółtek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru(...)płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien wchłonąć część płynów i zrobić się gęstszy. Gotowy odcedzamy przez drobne sitko (lub przez gazę), następnie dwukrotnie go mielimy. Na koniec dodajemy miód oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Następnie zagniatamy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy gładkie

PatiGotuje
ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu) 294

majonezu (patrz na skład lub użyj domowego na bazie oliwy z oliwek, oleju lnianego, MCT) 50 g śmietany 30% – w wersji bez laktozy można pominąć pieprz czarny świeżo mielony oregano suszone inne przyprawy opcjonalnie kawałeczek jabłka (ok 50 g) Śledzie opłukać a następnie włożyć do miski, zalać zimna wodą i zostawić najlepiej na cała noc. Wymoczone płaty śledziowe

Ola la LCHF
Sajgonki 315

blogu a dziś SAJGONKI , czyli danie kuchni chińskiej Mogą być spożywane na zimno ale osobiście wole te smażone. Gorąco polecam! Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 garść suszonych grzybów mun 50 g makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Marchewkę ścieramy na tartce

Smaki Natalii
Łosoś pieczony z parmezanem 190

łyżki tartego parmezanu sól morska, pieprz Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (skórą do dołu). Oprószamy z wierzchu solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Do małej miseczki przekładamy majonez, dodajemy parmezan i mieszamy do połączenia. Powstałą masę nakładamy na łososia. Zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zezłocenia

Smaki Na Talerzu
Kaczka pieczona w pomarańczach 259

obiad dla najbliższych.  Kaczka ma pyszną chrupiącą skórkę, a mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości kaczka, 3 pomarańcze, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek oleju , PRZYGOTOWANIE: 1. Z jednej pomarańczy wyciskam sok. Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i przyprawami. Do marynaty wkładam kaczkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Który blender wybrać ręczny czy stojący? 166

wady blendera stojącego Blender stojący inaczej jest zwany blenderem kielichowym. Charakteryzuje się dzbankiem, który jest stawiany na silniku blendera. Na dnie naczynia znajdują się ostrza, które odpowiadają za mielenie blendera. Zamknięcie dzbanka sprawia, że zawartość kielicha nie wydostaje się na zewnątrz. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakie opcje posiada blender. Urządzenia stojące zazwyczaj nadadzą się idealnie do owoców, koktajli(...)smoothie czy domowych zup, kremów, czy sosów. Na rynku dostępne są również produkty, które posiadają możliwość mielenia kostek lodu. Nie można też nie zauważyć, że blender kielichowy zapewnia dokładne wymieszanie składników oraz nie wymaga stałego trzymania przycisku czy kierowania blendera w konkretne miejsca – wystarczy włączyć urządzenie. Zazwyczaj urządzenie to posiada większą moc. Z drugiej strony nie można nie zauważyć

kruche babeczki
Sernik piernikowy 128

pierniczkami i super efekt murowany. Upiekłam go w małej formie, by był wysoki. Piecze się równomiernie i nie opada, każdy początkujący poradzi sobie z przygotowaniem bez problemu :) 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości (To nie wpis sponsorowany, ale bardzo polecam Wam serek Wieluń, na razie nie znalazłam w marketach lepszego. Możecie też porządnie zmielić wiejski twaróg) 100 g białej

Mienta blog
Domowy marcepan (Marzapane fatto in casa) 213

przygotowanie domowego marcepanu, które nie zajmuje du ż o czasu i jest dziecinnie proste ;) SKŁADNIKI  (na ok. 280 g marcepanu) 125 g m ą ki migdałowej (mielonych migdałów bez sk ó rki) 125 g cukru pudru białko z 1 jajka ok. 30 gram (pasteryzowane)* 2-3 krople ekstraktu migdałowego  * Jak pasteryzować jajka? Do garnuszka wkładamy jajko

La grande e la piccola cuoca
Pieczone nuggetsy z kurczaka 197

Dana . Polecam Wam ten sklep w szczególności przed świętami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 3 szklanek płatków kukurydzianych – u mnie z e-Dana 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub mleka (u mnie dziś maślanka) 1 jajko 1,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki Przygotowanie: Piersi

Słodkie okruszki
Nietypowa sałatka śledziowa – prosty przepis 1878

paseczki i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony w półplasterki por, pokrojony w kostkę ogórek i 1 łyżkę suszonej żurawiny. Do składników dodajemy majonez, jogurt i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego

Słodkie okruszki