jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na obłożenie: około 6 niewielkich miękkich jabłek 1 słoiczek powidła śliwkowego pół szklanki rodzynek 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowy składnik: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami i powidłem śliwkowym: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną
Izabelawkuchniocet i wymieszać. Odstawić z ognia. Do barszczu warto dodać 250 ml zakwasu z buraków . Barszcz odstawić na około godzinę. Do barszczu dodać sól (do smaku), pieprz świeżo mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić na minimum godzinę ale najlepiej do czasu całkowitego ostudzenia (można też zostawić na ok. 1 - 2 dni w chłodnym miejscu). Barszcz
Świat Domowej Kuchnipłatów śledziowych marynowanych w oleju, 2 cebule, olej roślinny, 6 suszonych śliwek, 4 suszone morele, 1 większy kiszony ogórek, 3 łyżki octu 10%, świeżo mielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 2 listek laurowy, 4 ziela angielskie, 200 g koncentratu pomidorowego, 4 łyżki pikantnego ketchupu. Delikatny śledzik w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek i moreli
Świat Domowej KuchniSkładniki: woda 2 ,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, gałka muszkatołowa 2 szczypty, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól - ile potrzeba, wywar z grzybów zamrożony 1 litr, podgrzybki zamrożone 70 dag, smalec domowy ze skwarkami 2 łyżki, suszone prawdziwki 1 szklanka, śmietana 18% 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, makaron kokardki 250 gram
W Mojej Kuchni Lubięszklanki kaszy pęczak duża garść szpinaku 1 łyżka sera gorgonzola (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak ze szpinakiem i kaszą wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką ostrą i słodką, mielonym imbirem i curry. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Smażymy około 4 minut. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy kaszę przez około 30 sekund. zalewamy bulionem
Delusional TrineCAŁOŚĆ: Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Ciasto kruche rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, układamy na blasze, podpiekamy ok. 10 minut. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy czerwoną cebulę, dodajemy brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy, przesmażamy. Po tym czasie na każde ciasto ścieramy porcję sera, układamy czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki figi, posypujemy oregano. Mieszamy miód z oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem
Ostra na Słodkokilka propozycji wytrawnych na Sylwestra. Mam nadzieję że coś przypadnie Wa do gustu. Zapraszam i życzę wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok :) Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, piekarnika Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem Sałatka warstwowa z makaronem ryżowym Sałatka nicejska warstwowa Sałatka królewska Jajka nadziewane pieczarkami Jajka nadziewane pasztetem z cieciorki Szparagi w szynce i galaretce Kruche
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki mąki, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy kajmakowej, 200 g masła, 100 g bez, 2-3 łyżki ajerkoniaku 1 łyżka kawy mielonej Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: powidła z czarnej porzeczki, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy
słodki bratekchoć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała właśnie na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość, że smaczna, to i efektowna! Składniki na 1 roladę o długości ok 30cm 1kg mielonej szynki wp lub łopatki 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka lubczyku Sól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka
Kuchnia w czekoladziekawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl mleka 75 g miodu 60 g masła 60 g cukru 2 jajka + 1 żółtko szczypta soli kilka kropel olejku migdałowego garść suszonej żurawiny garść kandyzowanych
Smakołyki Asikiszonych 60 g cebuli czerwonej 150 g papryki czerwonej 500 g kapusty pekińskiej 15 g (3 łyżeczki) przyprawy gyros (patrz na skład) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru) lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu 100 ml majonezu (patrz na skład
Ola la LCHFszybkich i jednogarnkowych. Szpinak do tego tortellini u klopsiki i nie trzeba nic więcej na obiad w zimowy dzień ;) Tortellini z klopsikami i szpinakiem składniki: 200 g wieprzowego mięsa mielonego 1 opakowanie tortellini 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera gorgonzola dwie duże garści szpinaku 700 ml bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortellini z klopsikami i szpinakiem wykonanie
Delusional Trineplastrów. Plastry tofu przełożyć do zalewy (powinna przykrywać tofu) i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Obsmażyć na nim plastry tofu, oprószając je świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do obsmażonego tofu wlać zalewę, zwiększyć moc palnika i zredukować sos. Plastry tofu podawać np. z ugotowanym bulgurem polanym sosem z marynaty. Do tak przygotowanego tofu świetnie
Weekendy w domu i ogrodziemiska. Do Sylwestra zegar tyka więc może dacie się skusić na taki pyszny specjał. Składniki na sałatkę: - kapusta pekińska ok. połowy dużej główki lub jedna mała - 1/2 kg mięsa mielonego, ja użyłam z szynki - 1 czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 4 pomidory - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g gęstego jogurtu naturalnego
Apetyczna babeczka