użyłam mrożonej) pół szklanki czerwonej fasolki z puszki pół szklanki kukurydzy konserwowej pół szklanki groszku konserwowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kmin rzymski mielony, oregano, 1 łyżeczka cukru olej do smażenia *** Schab myjemy osuszamy, tniemy w plastry i lekko rozbijamy a następnie kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem
Blog z Apetytemwarzyw jest świetnym materiałem na zupkę, spróbujcie sami. Składniki: 1 kg dyni ( bez pestek ) 2 papryki czerwone 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietanka 30% sól, pieprz papryka chili mielona imbir starty 1 litr bulionu warzywnego Wykonanie: *Dynię kroimy na kawałki, wydrążamy pestki, paprykę kroimy na 4 kawałki, cebulę obieramy, czosnek pozostawiamy w łupince *Dynię wkładamy na blachę, wstawiamy
Z Majeczką w kuchnicebule 1 pęczek koperku 1,5 l bulionu 2 duże ziemniaki 2 jajka 2-3 łyżki serka mascarpone 100 g boczku w plastrach cytryna płatki chilli lub szczypta ostrej mielonej papryki sól, pieprz cukier Umyte cukinie razem ze skórką trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy
Smaki Na Talerzuserka topionego (naturalny lub śmietankowy) 2 średnie ziemniaki 250 ml białego wytrawnego wina 1,5 L bulionu drobiowego 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżki masła majeranek, tymianek mielona ostra papryka, biały pieprz cukier oliwa z oliwek dodatkowo: parmezan natka pietruszki grzanki czosnkowe - u mnie gotowe ze sklepu :) Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i smażymy/szklimy (porcjami - u mnie
Alutka-Gotujekawałek parmezanu lub grana padano Sos: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier W małej miseczce umieszczamy wszystkie składniki na zaczyn i mieszamy do połączenia. Miseczkę z zawartością owijamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki
Smaki Na TalerzuKluczowa jest marynata Wiadomo że w procesie przygotowania mięsa, kluczowa jest marynata. Dlatego wybrałem jako główny składnik Musztardę Kielecką Starofrancuską (LINK) . Jest to grubo mielona musztarda o dość ostrym, ziołowym smaku, przygotowana na bazie aromatycznego, białego wina. Jako baza smakowa sprawdziła się super. Dzięki niej polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem
kuron.com.plSkładniki: polędwica wołowa, po trzycentyetrowej grubości plastrze na osobę sól pieprz oliwa z oliwek masło Mięso posypać grubą solą i grubo mielonym pieprzem, włożyć na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć na rumiano z każdej strony, w tym również boków, około 2 – 3 minut (smażone za długo robią się twarde). Pod koniec smażenia włożyć kawałek masła na patelnię
stajnia gołębie od kuchniSkładniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy
Qchnia po prostupodwójny 1 cebula czerwona Olej rzepakowy do smażenia 1 kulka mozarella 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy gyros lub kebab 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej Szczypta pieprzu 5 łyżek przecieru pomidorowego Sos 500 ml przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i Bazyli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka
Gotowanie Patkiząbków pieczonego czosnku (lub 4 surowego) 4 łyżki czerwonej słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka chili 3 liście laurowe kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w półplasterki. Cebulę
My Chcemy Jeśćbrzoskwiniami,bezą i kruszonką.Palce lizać :). SKŁADNIKI kruche ciasto 3 szklanki mąki 250g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1kg sera mielonego lub tego z wiaderka 1 budyń waniliowy 125g miękkiego masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru beza 5 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli puszka brzoskwiń WYKONANIE Na początek
Mała w garnku mieszaKotlety z mielonego mięsa z piersi kurczaka, z dodatkiem żółtego sera. Podobno jest to przepis Magdy Gessler. Z taką informacją spotkałam się na innych stronach kulinarnych 🙂 Często robię kotlety
Bulliogrubych oczkach dyni, 2/3 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, Ewentualnie, przyprawy dla starszych dzieci i dorosłych: 3 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, Dodatkowo: Po 1 łyżeczce czarnuszki na 1 omleta, Pomidorki koktajlowe - po 2 sztuki na 1 omleta. Wykonanie: Kasze moczymy w wodzie przez minimum godzinę (ja moczę przez całą noc). Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiubidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki (12-14szt): 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki żytniej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 średnie dojrzałe banany 1średnie jajko ⅓ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny ½ szklanki cukru kokosowego ( dałam ksylitol) garść posiekanych orzechów np. włoskich do posypania
Słodkie zapomnienieSkładniki: 500 g kapusty kiszonej 4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 mała czerwona cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminku pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w małe paski a cebulę w piórka. Rozdrobnione warzywa łączymy ze sobą, polewamy oliwą i doprawiamy kminkiem i pieprzem
Qchnia po prostu