mielone - 47549 przepisów (strona:1503/3170)

Kremowe kaszotto ziołowe z suszonymi grzybami 155

łyżki klarowanego masła/ oleju rzepakowego 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 szklanka białego wina 70g suszonych grzybów 1 szklanka wody po namaczaniu grzybów 500ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 40g tartego parmezanu 1/2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Suszone grzyby namaczaj w zimnej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Likier kawowy ( z laską wanilii ). 111

Składniki : 25 dkg mielonej kawy dobrej jakości 1 i 1/2 kg cukru 2 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1 laska wanilii 250 ml rumu 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania :   Z agotuj wodę, wrzącą zalej kawę , odstaw na 2-3 godziny. Następnie przecedź zaparzoną kawę przez gazę i odstaw na kolejne 3-4 godziny. Po tym czasie dodaj

Przepisy i porady kulinarne
Drobiowe faworki 168

Superowe jedzonko dla naszych pociech. Składniki: 2 filety z kurczaka 10 dag mąki ziemniaczanej 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety rozbić tłuczkiem, pokroić w paski o długości 12 cm i szerokości 3 cm, naciąć w środku i przewinąć jak faworki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z bułką tartą i papryką. Przygotowane

Tradycyjna Kuchnia
Frykadelki indycze w migdałach 157

Wyborne i smaczne danie na niedzielny obiad. Składniki: 50 dag mielonego mięsa indyczego 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 4 łyżki płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżeczka curry 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) ¾ szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku cukier do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć

Tradycyjna Kuchnia
Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake 225

recipe in English Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 600 g dobrej jakości wołowiny, pokrojonej w 1 cm paski 30 g masła klarowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 250 ml bulionu drobiowego 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku

karmelowy
GULASZ Z CIECIERZYCĄ 181

ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo. PRZEPIS szynka wieprzowa ok. 400 g. ciecierzyca w zalewie 1 puszka papryka słodka mielona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki ziele angielskie 2 kulki liść laurowy 2 szt. woda ok. 3 szkl. masło 2 łyżki czosnek staropolski 1/2 łyżeczki ZAGĘSZCZENIE mąka 2 łyżki woda

Kuchnia Paulettes
Jaglanka z zieloną pietruszką 143

dodajemy olej kokosowy. W osobnym naczyniu blendujemy banan, jabłko i zieloną pietruszkę - obrywamy listki albo zlecamy to dziecku :) U Nas tą czynność wykonuje Szkrabina, dodajemy do kaszy. Pestki dyni mielimy i dodajemy. Można zamiast mielenia zblendować je z owocami i pietruszką. Teraz możemy wszystko wymieszać i gotowe, inną opcją jest zblendowanie wszystkiego na gładko. Powstanie wtedy jaglany pietruszkowy budyń

Szkrab Je Sam
STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - cała prawda o naleśnikach 508

łyżki lekko rozpuszczonego masła, 2 żółtka, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieramy. Można dodać rodzynki, cynamon. Osobno podajemy gęstą śmietanę i ewentualnie cukier i mielony cynamon do posypania gotowych naleśników. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Tarta cytrynowa z bezą 182

jest jej jedyny minus. Składniki na jedną zwykłą formę i trzy małe tarteletki. Ciasto kruche: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru - 6 dag masła - 1 jajko - 1/3 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 1 jajko 1. Składniki połączyć i szybko zagnieść, a następnie odstawić do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy olejem, wystudzone ciasto rozwałkowujemy na omączonym

Apetyczna babeczka
Zupa a’la strogonow 351

wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy łyżkę oleju

Blog z Apetytem
Pasztet z żurawiną 198

piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła  2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Filet z kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 145

rzodkiewek – pół czerwonej cebuli – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki musztardy – 1 łyżka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego – świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Do przygotowania tej sałatki najlepiej wykorzystać ziemniaki z ładną gładką skórką, sałatkowe. Wystarczy je dokładnie umyć i pokroić. Pokrojone ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj 10-15 minut

nietylkopasta.pl
Pierogi z pieca 146

moja Babcia. Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki zimnej wody Składniki na farsz: 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 duży ziemniak 1 kalarepa 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki osiekanej natki pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem

Tradycyjna Kuchnia
Likier kakaowy. 135

Zbiór kakao Składniki : 10 dkg dobrego kakao 5 dkg mielonej kawy 4 słodkie migdały 1/2 laska wanilii 75 dkg cukru 500 ml wody 750 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania :   M igdały i wanilię drobno posiekaj, wsyp do dużego słoja, dodaj kakao i kawę , zalej to wszystko spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Co pewien czas wstrząśnij

Przepisy i porady kulinarne
Orientalny dorsz pieczony 141

sosu sojowego, sosu rybnego oraz sosu ostrygowego - 2 łyżeczki miodu - 3 łyżeczki sezamu - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru w proszku - szczyptę chili i świeżo mielonego pieprzu 1. Dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. 3. Dorsza obtaczamy w marynacie i wstawiamy na min. godzinę do lodówki. 4. Zamarynowanego

Bez Cebuli