mielone - 47549 przepisów (strona:1503/3170)

Sernik kajmakowy z orzechami 232

trudnych, także śmiało - róbcie ! PRZEPIS NA SERNIK KAJMAKOWY Z ORZECHAMI Składniki na sernik: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego 250 g masy kajmakowej z puszki 200 g śmietany 36% 1  szklanka drobnego cukru 4 jajka 2 żółtka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  Dodatkowo: 100 g białej czekolady

kolorowotorcikowo
MIĘKKIE PIERNICZKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 219

font:minor-bidi;} Składniki (na 40szt.): 170g miękkiego masła 150g brązowego cukru 350g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 jajko 60ml płynnego miodu 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej dodatkowo  4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia

Słodkie zapomnienie
Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis 316

miodu, taki kompot możemy podać dzieciom, które skończyły rok. 300 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele mniej więcej w równych proporcjach) 1 średnia pomarańcza 5 goździków łyżeczka cynamonu mielonego 2-centymetrowy kawałek imbiru 3 łyżki miodu Do garnka wlewamy 2,5 litra wody. Dodajemy suszone owoce i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy przyprawy (goździki, cynamon, obrany i pokrojony

Dieta bez mleka
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 220

cebule 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich 1 szklanka bulionu 1/3 szklanki białego wina wytrawnego 3 łyżki musztardy francuskiej Octim 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku suszonego pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Białą kiełbasę najpierw zaparzamy: wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym 242

ogóreczkiem w oleju rydzowym Składniki: 250 g filetów ze śledzia a la matjas 1 ogórek kiszony 1 mała czerwona cebula 7-8 łyżek Wielkopolskiego Oleju Rydzowego SemCo świeżo mielony czarny pieprz do smaku odrobina soli do smaku Przygotowanie:  Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę zmieniamy 2 razy

Słodkie okruszki
Makowa Panienka 13540

width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowa Panienka – Składniki: Składniki na blaty makowo-kokosowe: 8 białek szczypta soli 150 g cukru 4 żółtka 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę) 150 g suchego maku Składniki na poncz: 50 ml letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki

Kulinarne Przeboje
Makowiec mojej Mamy 244

odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie mak odcisnąć z nadmiaru wody przy pomocy np. czystej ściereczki lub gazy. Odsączony mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, podczas drugiego mielenia dodając cukier - przykładowo: 2 łyżki maku, 1 łyżka cukru. UWAGA: Nie jest konieczne mielenie maku wraz z cukrem; cukier może być dodany do zmielonego już maku wraz z pozostałymi składnikami

Opowieści z piekarnika
Śledź z sosem tatarskim 204

pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą. Trudność

Pyry na Gaz
Wigilijne pierogi z soczewicą 168

wigilijnym stole będą smacznym urozmaiceniem. Składniki na farsz: ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy 1 cebula sól, pieprz ząbek czosnku papryka mielona-  wędzona  zioła prowansalskie Składniki na ciasto pierogowe: ok. 2 szklanek mąki sól, 3 łyżki oleju b.ciepła woda- mnie była potrzebna 1 szklanka Przygotowanie : Suchą soczewice ugotować wg wskazówek na opakowaniu Po przestudzeniu

Proste Potrawy
Piernik bananowy i róża z karmelu 232

też dekoracją. Aż mi się miło zrobiło... Piernik bananowy Składniki: (na formę o wymiarach 23x23 cm) 280 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g jasnego cukru muscovado 60 ml oleju 80 g miodu 3 jajka sok z 1 mandarynki 3 dojrzałe banany 50 g rodzynek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik orzechowy 222

więc wierzę, że tego ciasta nie da się zepsuć Sernik orzechowy Składniki na foremkę o średnicy 20cm: – 1 kg sera na serniki – 250g orzechów laskowych (skorzystałam z mielonych orzechów) – 5 jajek – 200g cukru pudru – 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka mąki pszennej Dodatkowo : – 80 g gorzkiej czekolady

Relaxtime
Zapiekanka z brukselki – tani a pełnowartościowy i zdrowy obiad. 233

oraz ciągnący się ser w środku Składniki: 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka cebula 4 ząbki czosnku imbir, gałka muszkatołowa, kminek mielony, kurkuma, sól, pieprz 100g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i pokrój w grube plasterki. Gotuj przez 20 minut tak by jeszcze były lekko twardawe

wysmienity
Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą 209

głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor. Do cebuli dodać odsączoną kapustę z grzybami,smażyć kilka minut kilkakrotnie mieszając. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wymieszać z ugotowaną fasolą. Podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Grzane wino. Niemiecki Glühwein na dwa sposoby. 238

podgrzewać (nie gotując) przez około 1 godzinę. Pozostawić do ostudzenia. Przecedzić przez sitko i ponownie podgrzać przed podaniem. Po staremu Składniki: 0,93 l czerwonego wina 56 g mielonego cynamonu 28 g imbiru 14 g anyżu 14 g granatu 14 g gałki muszkatołowej 14 g kardamonu 1/2 g szafranu cukier lub miód Wykonanie: Wszystkie składniki (bez cukru lub miodu

zadanie-gotowanie