mielone - 47549 przepisów (strona:1506/3170)

Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 147

dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz olej do smażenia W przeddzień duszenia królika podzielić go na części i polać olejem (2-3 łyżki). Każdy kawałek posypać solą, grubo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć pod przykryciem do lodówki na dobę. W połowie czasu przekręcić, by olejem nasączyła się cała tusza. Kawałki królika obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczeń z mielonego boczku 164

wygląda;) 800 g surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki wegety 3/4 szkl. mleka 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól morska, pieprz Boczek mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mleko oraz niewielką

Smaki Na Talerzu
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika 119

kawałków suszonych pomidorów w oleju 10 dag ziaren słonecznika 3/4 małej puszki białej fasoli 4 ząbki czosnku sok z cytryny- ok. z 1/2 małej cytryny pieprz czarny mielony, bazylia suszona ok. 2-3 łyżki przegotowanej wody, olej z suszonych pomidorów Przygotowanie : Ziarno słonecznika namoczyć w wodzie na noc, rano osączyć na sicie Do miksera wsypać namoczony słonecznik, plastry suszonego

Proste Potrawy
Bigos z sarniną i prawdziwkami 89

łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz Przyprawy: 1 cm kory cynamonu 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy (uprzednio zmielone). Zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około

R'n'G Kitchen
Mocno czekoladowy sernik 141

każdej postaci. Składniki: Spód: 130g masła 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-czekoladowa: 1,20kg białego sera ( trzykrotnie mielonego) 100g masła 6 jajek 260g cukru 300g gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200g śmietany 30% Polewa: 200g czekolady mlecznej 1 łyżka masła 7 łyżek śmietanki

Szalona Kuchnia Eweliny
Beza orzechowa 158

Taką bezę można zawsze mieć upieczoną i scjowaną na póżniej. Przyda się gdy pojawi się niespodziewany gość lub jak będziecie mieli ochotę na coś słodkiego. Jest bardzo dobra polecam. Na zdjęciu jest deser w którym wykorzystałam te bezy. Przygotowanie bezy – taką bezę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, będzie prościej i szybciej. Białka ubić na sztywną pianę. Musi być(...)ilości orzechów, zmielić je na drobną masę ale nie na puch, obroty 6; czas 5 sekund, ale radzę sprawdzać. Czas zależy jak duże są orzechy, dlatego czasami trzeba dłużej mielić – wyjąć orzechy z naczynia i włożyć pozostałe, zmiksować obroty 5, czas 3 sekundy, znowu sprawdzić. Ta porcja nie ma być mocno zmielona. – wyjąć orzechy i włożyć do osobnej

Kuchnia Pokoleń
Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem 766

Jajko surowe 1 szt. Bułka tarta 2 łyżki  Szczypiorek posiekany 1 łyżka Koperek posiekany 1 łyżka Mleko Kajzerka czerstwa ½ szt. Sól i pieprz do smaku Papryka mielona słodka do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Jajka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodać surowe jajko, przyprawy i paprykę do smaku, posiekany szczypiorek

Tradycyjna Kuchnia
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 275

zapiekankę z serem: pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut w wodzie bez obierania szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki 100 ml śmietany pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę 100 g żółtego sera startego na tarce kilka filecików anchois (opcjonalnie) Pełny przepis na topinambur zapiekany z serem znajdziesz tutaj. Topinambur kiszony

Ugotowane pozamiatane
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 155

kostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi.  Mąkę wysypuję na stolnicę(...)Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min. Surowy boczek mielę w maszyncę do mięsa. Na rozgrzanej patelni wytapiam tłuszcz aż powstanią rumiane skwarki. Polewam pierogi.  Do pierogów  podaję Sałatkę z Czerwonej Kapusty Nadwiślicka ORZECH   Smacznego

Gotowanie Patki
Fasolka po bretońsku 155

kolację. Owszem… Brytyjczycy fasolę po bretońsku jedzą nawet na śniadanie, ale w mojej ocenie nie jest to fajny zwyczaj. Mam nadzieję, że mieszkańcy wysp nie będą mieli mi tego za złe. Przygotowanie fasolki po bretońsku wymaga od nas zarezerwowania minimum 1,5 godziny w kuchni. Nie wymaga ona jednak od nas dużych umiejętności. Zatem z moim przepisem praca(...)kuchni pójdzie wam sprawnie. Do przygotowania fasolki po bretońsku będzie wam potrzebny spory garnek – najlepiej taki 10-litrowy. Gdybyście nie mieli takiego polecam wam zajrzeć tutaj. Możecie spróbować inne moje podobne przepisy – strogonow z wołowiny a także wołowinę po mongolsku. Zobacz mój film z przygotowania fasolki Składniki – Fasolka po bretońsku 400-500 g suchej fasoli

Kuchennyviral.pl
Zapiekanka z ryżem i papryczką chili 143

ryżem i papryczką chili . Dzięki czemu zapiekanka jest ostra, ale ser mozzarella przełamuje ten smak. Zapiekanka z ryżem i papryczką chili Składniki: 3 torebki ryżu 300 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki (jeżeli chcemy wzmocnić smak możemy podać odrobinę papryczki ostrej) 1 łyżeczka przyprawy do pizzy 1 papryczka chili 1 puszka

Pomysłowa kuchnia
JAJKA FASZEROWANE AWOKADO (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 1209

czerwonej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1 ząbek czosnku 100 g majonezu 1 łyżka (ok 5 g) posiekanego szczypiorku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony do dekoracji zielenina np. szczypiorek, pietruszka, rzeżucha, bazylia itp. Jajka ugotować na twardo. Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka. Cebulę obrać i pokroić

Ola la LCHF
Risotto z pesto 187

płynu. Kontynuujemy dodawanie bulionu, każdorazowo mieszamy zawartość patelni drewnianą łyżką. W momencie kiedy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy przygotowane wcześniej pesto, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, można posypać parmezanem. Smacznego Autor:  Ania

Moja Mama Gotuje
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 176

propozycję obiadową : pyszne klopsiki gotowane w sosie pomidorowym. Do przygotowania kuleczek mięsnych użyłam przypraw od  Galeo. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 1 kg dobrego mięsa mielonego np : z szynki 1 cebula 4 łyżki kaszy manny 4  łyżki śmietanki 12 % sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano Galeo   1 łyżeczka pierzu ziołowego Galeo   1 kulka zmielonego

Sama słodycz i szczypta chili
KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM 181

Ślicznie pozdrawiam! Kasia SKŁADNIKI : ok. 600 schabu pokrojonego w plastry 1cm, lekko rozbite 1 łyżka mąki pszennej 1-2 cebulki szalotki , bez szczypiorku, drobno posiekane 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (słodkiej lub pikantnej, jak wolicie) 1 łyżeczka gładkiej musztardy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka cukru brązowego 1-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu (może być marynowany) szczypta gałki

Moja Książka Kucharska