Składniki : 5 pomarańczy 1 grejpfrut czerwony 4 dkg kawy ziarnistej dobrej jakości 1 laska wanilii 3 kawałki kory cynamonu ( po około 4-5 cm każdy ) 5 goździków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 gwiazdki anyżu gwieździstego 6 suszonych daktyli kilka plasterków korzenia imbiru 5 łyżek miodu 85 dkg cukru 0,5 l czystej wódki 40 % 0,5 l spirytusu
Przepisy i porady kulinarneNaleśniki po bolońsku pod beszamelem (4 porcje) Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Składniki na sos: 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona wkostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki oleju roślinnego
karmelowyBułeczki cynamonowe Classic cinnamon buns porcja na ok 30 bułeczek ciasto: 570 ml ciepłego mleka 150 g drobnego cukru 45 g świeżych drożdży 1 kg mąki pszenej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 180 g rozpuszczonego masła 1 duże jajko nadzienie: 200 g bardzo miękkiego masła w temperaturze pokojowej 200 g ciemnego brązowego cukru (muscavado pól na pół z demerara
Dzieje kuchennej Wiewiórybyło nic słodkiego, więc dziś zapraszam na pyszny sernik na zdrowszym spodzie bo orkiszowym. Składniki na spód; 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru pudru z wanilią 4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa) 1 jajko 25 dag mąki orkiszowej (najlepiej od Bio Babalscy) szczypta soli Przygotowanie ciasta; Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę
Radość kipiąca uśmiechem.koniec pieczenia miodową marynatą, skórka staje się wspaniale rumiana i przepyszna. Polecam! Składniki: 1 kg części z kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia) Przyprawy: 2 łyżeczki drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry Marynata do smarowania: 1 łyżeczka miodu 5 łyżek letniej wody 1 łyżka
Blog z ApetytemSkładniki na około 10 szt: - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki arachidowe lub z mielonych orzechów arachidowych - 1 mały banan lub pół dużego - 1 jabłko Przygotowanie: Jajka ubijamy. Dodajemy kawałki banana, miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę arachidowa, miksujemy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy i mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Szkrab Je SamPRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól do słoniny 19-21 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz czerwony 1 g/kg (rozdrobniony w moździerzu) -gorczyca biała mielona 1 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -czosnek 4 g/kg -podczas parzenia liść laurowy i ziele angielskie -woda 300 ml -jelita wieprzowe WYKONANIE Mięso i słoninę tniemy w większe kawałki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 3 suszone pomidory z zalewy olejowej 4 łyżki oleju z chili 1 łyżeczka majeranku Szczypta curry Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Soczewicę ugotować do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzić dobrze z wody na sicie, wystudzić, łyżką rozgnieść
Wanilia i Kardamonsuszonymi pomidorami oliwa z oliwek pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na 3 cm kawałki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oliwie ze słoika z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory drobno kroimy. W słoiku układamy warstwami: cebulę, pomidory, kapary, śledzie i tak na przemian
Smakowity Blog Kulinarnyposiekanych suszonych fig Helio 2 łyżki suszonej miechunki Helio 1 łyżka morwy białej suszonej Helio 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C. Orzechy, morele i figi posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami (oprócz miechunki i morwy białej) wysyp na blachę
Zasmakuj Kuchniszklanka rukoli (mocno upchana) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych lub migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni
Fitsweet.mecebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 200 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej ok. 1-1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili sól, pieprz olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Cebule obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Parówki obieramy z osłonek i kroimy
Kuchnia MagdaLenypokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę kawałek selera, pokrojony w kostkę 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, ok. 400g 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (ewentualnie) 2 ząbki czosnku, posiekane sól i pieprz do smaku cukier do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oprószone solą oraz pieprzem kotlety smażymy kolejno na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Moja Książka Kucharskajest za bardzo popularne, ale wiem że już coraz więcej ludzi szuka czegoś takiego. Polecam W woku rozgrzać tłuszcz, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, potarty na tarce imbir, posiekaną chilli, mieloną kolendrę, sos rybny. Smażyć chwilkę, ciągle mieszając. Jak poczujecie intensywny zapach to znaczy że już wystarczy smażenia. Kurczaka pokroić w kostkę, mule umyć, krewetki oczyścić i umyć. Do woka
Kuchnia PokoleńKanelbullar Składniki – ciasto drożdżowe: Drożdże – 40g Mleko – 250 ml Cukier – 150g Mąka pszenna – 500g Jajka – 1 sztuka Masło – 100g Szczypta soli Składniki – nadzienie: Masło – 50g Cynamon – 2-3 łyżeczki Mielony kardamon – 1 łyżeczka Cukier trzcinowy – 4 łyżki Jajka – 1 sztuka Mleko – 1 łyżka Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z 1 łyżeczką cukru. W misce wymieszać mąkę, sól
Kuchnia Bon Appetit