mielone - 47549 przepisów (strona:1511/3170)

Kasza manna na mleku z laską wanilii 190

Proporcje na 3 osoby. Składniki: 250 ml mleka 3,5 łyżki kaszy mannej 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy) 1 laska wanilii Posypka do deseru: 1 szczypta prażonych i mielonych ziaren lnu (akurat jestem w posiadaniu) pól łyżeczki kakao pól łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka płatków migdałów Wykonanie: Zagotować mleko z podanymi proporcjami w przepisie, dołączając zawartość

Wino Francja Kuchnia
Barszcz czerwony na zakwasie -wigilijny barszcz 208

być kiszone)  marchewka pietruszka kawałek selera ½ l barszczu kiszonego kminek 4 ząbki czosnku 6-8 ziarenek pieprzu czarnego 2 listki laurowe 4 kulki ziela ang. Sól i pieprz mielony do smaku Kości płuczemy i zalewamy zimną wodą, około 2 i pół litra. Dodajemy   obrane i pokrojone warzywa, buraki ( świeże) kroję w plastry ( kiszone już są pokrojone

Takie tam pichcenie
Tarta makowa 191

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 całe jajko i 2 żółtka 100 g masła 2 łyżki gęstej śmietany Składniki na masę makową: 300 g mielonego maku 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 białka 30 g roztopionego masła 3-4 łyżki miodu 1 jabłko 1 pomarańcza + cukier puder

Ciastkozercy
Pierniczkowe ciastko z kubka 214

się fantastycznie :) Pierniczkowe ciastko z kubka na 1 ciastko Potrzebujesz: 1 łyżkę miękkiego masła 2 łyżki brązowego cukru 1 żółtko jajka 3 łyżki mąki 1/3 łyżeczki cynamonu 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier cynamonowy lody waniliowe  Sposób przyrządzenia: 1. W kubku/ filiżance przystosowanej do używania w mikrofali wymieszaj dokładnie masło z cukrem i żółtkiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym 192

świeżych drożdży 125 ml letniej wody 75 g cukru 1 łyżeczka soli drobno otarta skórka z 2 pomarańczy 6 jajek + 1 żółtko 230 g masła 2,5 łyżeczki mielonego kardamonu 200 g dżemu truskawkowego Łowicz WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miseczki wlać letnią wodę, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać

Passions hobbies life
PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ 159

śliwki. Całość dusimy przez godzinę dodając  500 ml wody. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i duś kolejną godzinę na małym ogniu. Kapustę wigilijną dopraw solą i czarnym mielonym pieprzem. Danie ma ten mój specyficzny smak, który uwielbiam, a to za sprawą wędzonej śliwki, która nadaje bardzo charakterystycznego smaku, a dodatek żurawiny sprawia, że smak kwaśny jest zdecydowanie

SMYKWKUCHNI
Śledź po polsku 218

matias 1 czerwona cebula lub 2 szalotki 2 ogórki kiszone lub 1 duży ogórek kiszony 75 g (mała puszka) groszek konserwowy szczypiorek 3 jajka 3 łyżki majonezu słodka papryka mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z solanki, zalewamy zimna wodą i moczymy w wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Wyjmujemy z wody, osuszamy na ręczniku papierowym. Jajka gotujemy na twardo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Amerykańska kanapka Patty Melt 175

polecamy także wersję z dodatkiem żurawiny ze słoiczka - mała wariacja na temat tradycyjnej kanapki, ale efekt jest oszałamiający. Składniki (2 porcje) -4 kromki chleba żytniego  -300 g chudej mielonej wołowiny -1 duża cebula -4 plastry sera cheddar lub szwajcarskiego -2 łyżki masła -2 łyżki majonezu (można użyć masła) -sól, pieprz Przygotowanie Rozgrzać łyżkę masła na patelni. Cebulę

Zielona Kuchnia
Ryba po grecku 137

pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody 1/3 szklanki mąki pszennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem

Kardamonovy
Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami 171

sól pieprz Z tuńczyka odlewamy zalewę, wrzucamy go do miski. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę pomidory, poszatkowaną rukolę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy

Kardamonovy
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym 150

wrzucamy na patelnię i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera

Kardamonovy
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 358

lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe

wesoła kuchnia
Pierniczki owsiane z masłem orzechowym :) 224

czubate łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 jajko Przygotowanie: Płatki wraz z siemieniem lniany zmiel na mąkę. Możesz użyć gotowej mąki owsianej i mielonego siemienia lnianego. Do tego miksu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do pierników.  W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.  Teraz połącz suche

Zdrowie na języku :P
Ekspresowa surówka obiadowa (z kukurydzą, ogórkiem) 271

pora olej rzepakowy tłoczony na zimno Woj-len 2 ogórki konserwowe sól do smaku – u mnie cebulowa Skworcu  pieprz do smaku  – u mnie czarny mielony i mała szczypta bałkańskiego Skworcu Przygotowanie: Do miseczki przekładamy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany por i pokrojone w kostkę ogórki. Całość doprawiamy do smaku solą cebulową i pieprzem. Polewamy

Słodkie okruszki