bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Topinambur dokładnie umyć (najlepiej wyczyścić szczoteczką, nie trzeba obierać), ziemniaka oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. 2) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka
Fitsweet.meSkładniki : 1 kg wieprzowiny ( łopatka,szynka lub chuda karkówka ) 4 cebule 1 łyżka musztardy chrzanowej 1 łyżka miodu 1 łyżka maggi w płynie 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego kminku sól , pieprz do smaku 1 łyżka mąki , rozrobiona z wodą ( około, pół szklanki wody ) mąka do obtoczenia mięsa i smalec do smażenia ( mięso smażone na oleju, będzie mniej
Ogrodnik w podróżyfareast-language:EN-US;} Składniki 2 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajka około 200 g wędzonego boczku około 200 g kiełbasy 4 czubate łyżki mąki pszennej pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy je razem z cebulą na drobnej
Czerwona Porzeczkaposiekanej czekolady 150 g masła miękkiego 100 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 jajko 210 g mąki typ 550 1/2 łyżeczki sody na czubek noża imbiru mielonego Galeo 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Banana rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy,masło i jajko, ucieramy na gładką masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,sodą
Sama słodycz i szczypta chilipył herbatników 50 g mąki 4-5 łyżek płatków owsianych 140 g masła LUB: Kruszonka II: 60 g cukru brązowego 50 g zmielonych na pył herbatników 60 g mielonych migdałów 70-80 g płatków owsianych 75 g masła Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i obsypujemy niewielką ilością cynamonu. Do miski
Smaki Na TalerzuTwardowskiego ze schabu – Składniki: Składniki podstawowe: 4 kotlety schabowe (takie na grubość minimum 1 cm, co łatwiej będzie się je zawijać) sól – do smaku pieprz czarny świeżo mielony – do smaku Nadzienie: ok. 100g masła miękkiego ok. 200g żółtego sera Panierka: mąka pszenna 1-2 jajka bułka tarta Dodatkowo: wiórki masła olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojezejdzie Wam z twarzy przynajmniej do następnego poranka ;) Cynamonowe tosty francuskie z twarożkiem, miodem gryczanym i jeżynami na 2 porcje Potrzebujesz: 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 kromki pszennego chleba masło klarowane lub olej do smażenia Do tego: twaróg w kostce jogurt grecki mrożone jeżyny/maliny/wiśnie miód gryczany Sposób przyrządzenia: 1. Jajka rozkłóć
Kuchnia w Słońcu Skąpanapodkarpacka Dla wielbicieli soczewicy mam dzisiaj regionalny podkarpacki przepis na smaczne pierogi. Farsz przygotowany ze zmielonej soczewicy jest bardzo aromatyczny za sprawą suszonych grzybów, które po ugotowaniu również się mieli. Dodatkowo dodaje się do niego podsmażoną cebulkę z boczkiem, dzięki czemu farsz nie jest suchy. Pierogi z soczewicą i grzybami będą równie dobre jeśli zamiast boczku dodamy więcej cebuli. Polecam(...)grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 40 minut). Soczewicę zalewamy wodą, solimy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Grzyby i soczewicę odcedzamy i razem mielimy. Cebulę i boczek kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy z grzybami, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Z mąki, mleka, jajek i soli zagniatamy miękkie ciasto. Rozwałkowujemy
Trzeci talerzpropozycję na jedną z najprostszych past. Pasta do chleba, z makreli, z cebulą i oliwą. Składniki: 1 makrela 1 średnia czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz mielony Wykonanie: Rybę oddzielamy od skóry oraz ości i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. P ieprzymy do smaku, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domupora 4 duże ziemniaki 2 łyżki serka topionego, np. ementalera 3 łyżki tartego parmezanu pół pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka lubczyku (może być suszony) sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, gałka muszkatołowa 1-2 łyżki dowolnego oleju (może być smakowy) Zagotować bulion
Czerwień i błękitdodajemy różyczki kalafiora. Podlewamy bulionem tak aby warzywa były całkowicie przykryte. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw i dokładnie miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego, kawałków żółtego sera lub/i chipsa z boczku
Pyry na GazSkładniki : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka przegotowanej letniej wody szczypta suszonego majeranku ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : K minek ( i majeranek jeśli dodajesz ) wsyp do szklanki, zalej letnią przegotowaną wodą , dokładnie wymieszaj i od razu wypij. Pij ten napój 3 razy dziennie 20 minut przed posiłkami. Napój ten pomoże Ci schudnąć, zlikwiduję uciążliwe wzdęcia, odbijanie się , ukoi bóle
Przepisy i porady kulinarne600g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule około 10 pieczarek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek mielona słodka papryka ostra papryka przyprawa ognista – wg uznania sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki
Smaki Na Talerzusolankowy od Kozia Farma Złotna Na jogurtowo-czosnkowy sos: 6 łyżek koziego jogurtu od Kozia Farma Złotna 1 ząbek czosnku sól ziołowa do smaku (u mnie 2 szczypty) świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Zimny jogurt mieszamy ze startym na drobnych oczkach ząbkiem czosnku i przyprawami. Odstawiamy na chwilę. Sałatę rwiemy w rękach i wrzucamy do miski. Dodajemy
Słodkie okruszki