mielone - 47549 przepisów (strona:1507/3170)

PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ 182

śliwki. Całość dusimy przez godzinę dodając  500 ml wody. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i duś kolejną godzinę na małym ogniu. Kapustę wigilijną dopraw solą i czarnym mielonym pieprzem. Danie ma ten mój specyficzny smak, który uwielbiam, a to za sprawą wędzonej śliwki, która nadaje bardzo charakterystycznego smaku, a dodatek żurawiny sprawia, że smak kwaśny jest zdecydowanie

SMYKWKUCHNI
Śledź po polsku 238

matias 1 czerwona cebula lub 2 szalotki 2 ogórki kiszone lub 1 duży ogórek kiszony 75 g (mała puszka) groszek konserwowy szczypiorek 3 jajka 3 łyżki majonezu słodka papryka mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z solanki, zalewamy zimna wodą i moczymy w wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Wyjmujemy z wody, osuszamy na ręczniku papierowym. Jajka gotujemy na twardo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Amerykańska kanapka Patty Melt 195

polecamy także wersję z dodatkiem żurawiny ze słoiczka - mała wariacja na temat tradycyjnej kanapki, ale efekt jest oszałamiający. Składniki (2 porcje) -4 kromki chleba żytniego  -300 g chudej mielonej wołowiny -1 duża cebula -4 plastry sera cheddar lub szwajcarskiego -2 łyżki masła -2 łyżki majonezu (można użyć masła) -sól, pieprz Przygotowanie Rozgrzać łyżkę masła na patelni. Cebulę

Zielona Kuchnia
Ryba po grecku 172

pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody 1/3 szklanki mąki pszennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem

Kardamonovy
Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami 212

sól pieprz Z tuńczyka odlewamy zalewę, wrzucamy go do miski. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę pomidory, poszatkowaną rukolę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy

Kardamonovy
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym 172

wrzucamy na patelnię i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera

Kardamonovy
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 373

lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe

wesoła kuchnia
Pierniczki owsiane z masłem orzechowym :) 242

czubate łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 jajko Przygotowanie: Płatki wraz z siemieniem lniany zmiel na mąkę. Możesz użyć gotowej mąki owsianej i mielonego siemienia lnianego. Do tego miksu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do pierników.  W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.  Teraz połącz suche

Zdrowie na języku :P
Ekspresowa surówka obiadowa (z kukurydzą, ogórkiem) 308

pora olej rzepakowy tłoczony na zimno Woj-len 2 ogórki konserwowe sól do smaku – u mnie cebulowa Skworcu  pieprz do smaku  – u mnie czarny mielony i mała szczypta bałkańskiego Skworcu Przygotowanie: Do miseczki przekładamy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany por i pokrojone w kostkę ogórki. Całość doprawiamy do smaku solą cebulową i pieprzem. Polewamy

Słodkie okruszki
Sernik kapitański wg Aleex 2878

się na świątecznym stole. Polecam. Składniki: ( na tortownicę o śr. 24 cm ) Spód: • 50 g masła • 180 g herbatników kakaowych • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa serowa: • 75 dag twarogu mielonego • 2/3 szklanki drobnego cukru • 4 jajka • 200 ml śmietanki 30% • budyń śmietankowy ( proszek ) • 2/3 szklanki likieru Advokat • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla) Wierzch ciasta

W mojej kuchni
Ciasteczka warszawskie 220

zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż rok :) Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwami aspirynki lub słoneczka - to dwa niezwykle kruche ciasteczka, przełożone masą budyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk

Świat Ciasta
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym 1573

Zamiast tradycyjnych roladek zawijanych polecam roladki z mięsa mielonego. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Danie jest proste ale dodatek aromatycznych suszonych grzybów nadaje mu niezwykłego smaku dlatego też roladki takie możemy przygotować na świąteczny obiad. Suszone grzyby przecież królują w potrawach podczas Świąt Bożego Narodzenia. skadniki: 1 kg karkówki 1 cebula sól,pieprz

Monia miesza i gotuje
Hummus z suszonymi pomidorami 194

polecam na kanapki śniadaniowe - smakuje idealnie w połączeniu z rukolą i ulubionymi warzywami. Składniki: - 1 cebula - szklanka zielonej soczewicy - 5 łyżek oliwy - 15 suszonych pomidorów - sól morska - pieprz świeżo mielony - oregano Sposób przygotowania: - doprawioną wyżej wymienionymi przyprawami i pokrojoną cebulę podsmaż na patelni na łyżce oliwy, - soczewicę namocz uprzednio ok. 2 godziny, następnie gotuj aż zmięknie na wolnym ogniu

MintTaste
Bataty faszerowane czerwoną soczewicą 163

dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać! Składniki: 2 bataty 100 g soczewicy czerwonej 1/2 szkl. passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu szczypta chilli sól, pieprz oliwa dodatkowo: świeża kolendra                    jogurt naturalny Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bataty dokładnie

wyzwania kuchenne