mielone - 47549 przepisów (strona:1509/3170)

Sernik na kruchym spodzie ze śliwką 234

lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy.  Ser: - 1 kg mielonego sera z wiaderka - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka + 3 białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego

Apetyczna babeczka
Fińskie wigilijne smakołyki 205

nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy w papier do pieczenia, a następnie układamy na tacy z wysokim rantem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z żurawinami na korzennym spodzie 237

zrobił furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas kolacji prawdziwych fanów. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 150 g cukru  1 łyżeczka esencji waniliowej 60 ml soku z cytryny 200 g ciasteczek korzennych 50 g masła garść żurawiny w cukrze Przygotowanie

Kulinarne Inspiracje
Kapusta z grochem 136

gotujemy do miękkości. Jeżeli woda odparowała, możecie spokojnie dolać więcej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do kapusty dodajemy groch i cebulę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie cukrem, dokładnie mieszamy (groch w większości się rozpadnie). Gotujemy tak długo aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję. Jeżeli chcecie żeby kapusta była bardziej kwaśna, dolejcie soku, który

Kardamonovy
Idealny bigos 280

angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina pół szklanki suszonych borowików 150 g suszonych śliwek cukier sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę

Poezja smaku
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 451

twardo (8 minut od zagotowania wody). Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z octem jabłkowym. Na dnie salaterki ułożyć pokrojone ziemniaki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, położyć śledzie i cebulę, wyrównać powierzchnię i posmarować połową majonezu. Następnie dodać warstwę z buraków, a na nie rozłożyć jabłko i rozsmarować pozostały majonez, na który zetrzeć na grubych

Kuchcik gotuje
SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE 315

proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier waniliowy – 2 łyżki * śmietana gęsta, kwaśna – 3 pełne łyżki * masło – 250 g MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( może być z wiaderka, ale gęsty, bardzo dobrej jakości ) – 1 kg * cukier puder – 250 g * budyń śmietankowy – 1 op * maka ziemniaczana – 2 łyżki * śmietana gęsta kwaśna

Ostra na Słodko
KARKÓWKA KORZENNA W SOSIE POMARAŃCZOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 183

startej gorczycy białej 1/4 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 goździki 2 gwiazdki anyżu 1 ząbek wyciśniętego czosnku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/3 łyżeczki rozmarynu suszonego 1/3 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu /3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki bazylii

Ola la LCHF
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 308

delikatnie z naczynia wyjmujemy. Miękkie ząbki czosnku wyciągamy z łupin łyżeczką i dodajemy do sosu. Całość blendujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku – solą (jeśli trzeba), mielonym pieprzem i jeszcze odrobiną przyprawy do piernika. Sos zagotowujemy, mieszamy do zgęstnienia, zdejmujemy z ognia. W gorącym sosie emulgujemy dwie łyżki zimnego masła. Roladę na półmisku podlewamy odrobiną sosu

Karo in the Kitchen
Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse 356

recipe in English Karkówka zapiekana majonezem i grzybami (10 porcji) Składniki: 10 grubszych plastrów karkówki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju roślinnego 500 g leśnych grzybów (mogą być mrożone), większe pokrojone w ćwiartki 2 cebule, pokrojone w kostkę

karmelowy
tatar ze śledzia na szybko 131

składniki: 4 płaty śledziowe z zalewy 4 ogórki parę grzybków marynowanych (prawdziwków, maślaków, pieczarek) 1 cebula pieprz grubo mielony wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Płaty śledziowe odsączamy z zalewy, również kroimy w kosteczkę, oprószamy grubo zmielonym pieprzem. Ogórki oraz grzybki, odsączamy, kroimy w kosteczkę (nie mieszamy). Na talerzykach przy pomocy obręczy do przystawek układamy warstwowo: śledzie

Domowy Smak Jedzenia
Karp z chrzanem. 171

karpia 1 szklanka mleka 4 łyżki startego chrzanu 4 jajka ugotowane na twardo 40 dkg śmietany 15 dkg masła 2 łyżki mąki sok z 1 cytryny sól, pieprz mielony, cukier do smaku Sposób wykonania :    K arpia sprawić, podzielić na porcje, umyć i moczyć w mleku około 1 godziny. Z połowy masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę

Przepisy i porady kulinarne
Gwiazda drożdżowa z cynamonem 335

mąki pszennej, + odrobina do oprószenia 150 g cukru płaska łyżka drobnej soli 150 g miękkiego masła Nadzienie: 100 g bardzo miękkiego masła 125 g cukru 3 łyżki mielonego cynamonu Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami

Moja pasja smaku
Greckie ciasteczka Kurabiedes 224

odpowiednik pierniczków. Pachną cudownie, dzięki wodzie różanej zaś swój smak wyjątkowy zawdzięczają migdałom J Składniki 0,5 kg mąki 0,3 kg masła 100 gr cukru pudru 200 gr mielonych migdałów 2 żółtka jajka 0,5 op proszku do pieczenia 3 łyżeczki koniaku Napoleon 0,2 kg cukru pudru

Kulinarne pyszności Molki