mielone - 47549 przepisów (strona:1515/3170)

,,Schab faszerowany oliwkami i pomidorami suszonymi’’ 164

suszonych pomidorów Ole Pół słoika czarnych oliwek Ole lub mix oliwek Ole! marynata: olej z suszonych pomidorów Ole 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku papryka mielona słodka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż, w trzech miejscach głębokość ok.6 cm. Nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy mięso w folię

Podróż w kulinaria
Sałatka z orzechami włoskimi. 309

Składniki : 2 cebulki czerwone 4 jajka ok. 4-5 gałązek selera naciowego ok. 1/4 szklanki obranych, pokruszonych orzechów natka pietruszki sól, pieprz mielony majonez Przygotowanie : Cebulę obrać, seler umyć, pokroić warzywa w kostkę Ugotowane jajka pokroić Warzywa i jajka połączyć, dodać pokruszone orzechy i całość wymieszać Dodać pokrojoną natkę, sól, pieprz i majonez i ponownie wymieszać

Proste Potrawy
Salsa słodko-kwaśna 147

serów! Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką „górką” konfitury truskawkowej szczypta soli i pieprzu 2 płaskie łyżeczki mielonej curry Przygotowanie salsy: W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą kuchennej trzepaczki, doprawiamy do smaku, ma powstać gładka masa. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Śledzie w sosie tatarskim 215

Składniki: 4 filety śledziowe Sos: 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżeczki kaparów 2 ogórki konserwowe 5 sztuk pieczarek konserwowych 2 wiązki szczypiorku świeżo mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek szatkujemy.  Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Doprawiamy

Qchnia po prostu
Świąteczne pierogi z grochem i borowikami 218

miękkiego masła Farsz: 1 litr kiszonej kapusty z marchewką 1 szklanka łuskanego grochu 40 dag mrożonych borowików 2 cebule 2 łyżki masła lub oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Pierożki zaczynamy od przygotowania farszu: Groch namoczyć minimum 2 godziny w zimnej wodzie, po moczeniu wodę odlać, zalać świeżą, ugotować do miękkości. Odcedzić rozgnieść tłuczkiem. Kapustę

Wanilia i Kardamon
Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem (z gotową masą makową) 178

soli Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) kilka kropel aromatu migdałowego/rumowego Masa serowa: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (polecam twaróg z Wielunia ) 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 100g masła  1 budyń śmietankowy/waniliowy kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie) kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa

Di gotuje
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, orzechami pekan i sosem miodowo - musztardowym 249

rukoli 1/3 owoców granatu Sos: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1. Do miseczki dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu, mieszamy i odstawiamy. 2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy

kruche babeczki
Pierniczki 155

Pierniczki Nastał czas łuskania orzechów, mielenia maku, siekania migdałów, przesiewania mąki – na co dzień trudno się za to zabrać – ale przed świętami… Pierniczki To rytuał, który pozwala nam wrócić wspomnieniami do dziecięcych lat. Roztaczający się wokół zapach pieczonego piernika sprawia, że święta w rodzinnym domu są magiczne(...)stopni. Dekorujemy pierniczki według uznania. Pierniczki Dekorowanie pierniczków razem z dzieciakami, to świetna zabawa. Pierniczki Każdy na pewno ma jakiś przepis na lukier, ale jak byście nie mieli polecam mój przepis http://pomyslowakuchnia.pl/chatka-i-choinki-z-piernika/     Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 188

stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie :) „Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką” świetnie smakuje z chrupiącym i świeżym pieczywem, posmarowanym odrobiną

Moja Delicja
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe 161

Składniki: 160 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 150 oleju 50 g soku z pomarańczy starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka skórki  mielonej skórki pomarańczowej 4 jajka 90 g brązowego cukru Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki  mleka 2 czubate łyżki kakao Do dekoracji: migdały kandyzowana skórka pomarańczowa

Kulinarne przygody Gatity
Kawowy piernik 732

szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata 25 g przyprawy do piernika szczypta soli krem kawowy warstwa I: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka kawowa 1 szklanka wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej krem kawowy warstwa

wesoła kuchnia