smaku solą. Listki bazylii myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno). Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Rozkładamy połowę makaronu. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem oraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Makaron ponownie oprószamy pieprzem. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki i serów. Posypujemy pieprzem. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na Talerzucukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 240g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 laska wanilii Krem: 300g miękkiego masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 100g mielonych migdałów 1 kieliszek spirytusu Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej 150ml słodkiej 30% śmietanki Dodatkowo: 1 białko Mak Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą, a następnie
Kuchnia w czekoladziewholemeal flour ". Składniki: (na 20 małych sztuk, lub może 12-15 większych) 100g Golden Wholegrain Plain flour, lub zwykłej maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 100g miałkiego, jasno-brazowego cukru, lub jasnego muscovado 100g miękkiego masła 50g płatków owsianych 50g rodzynek szczypta soli 1 żółtko Rozgrzej piekarnik do 180stC (160st C z termoobiegiem
Lejdi of the housedelicious budget recipes' Jack Monroe. Składniki: (na 3-4 porcje) 250g ugotowanej ciecierzycy (z puszki, lub domowej) 1 cebula szczypta płatków chilli, do smaku 2-3 łyżki oleju szczypta mielonego kminu 1 x 400g puszka brzoskwiń 1 x 400g puszka siekanych pomidorów garść posiekanej, świeżej kolendry (opcjonalnie) kostka bulionowa warzywna Obierz i drobno posiekaj cebulę. Wlej olej do sporego
Lejdi of the housegałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50g orzechów włoskich, połamanych na kawałki 100g sułtanek dodatkowo, opcjonalnie 150g serka kremowego typu Philadelphia 60g cukru pudru szczypta mielonego cynamonu Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę - wyłóż papierem do pieczenia. W sporej misce wymieszaj jajka, olej i cukier, a następnie wmieszaj cukinię. W osobnej misce
Lejdi of the housenamoczyć przed użyciem w goracej wodzie), 1,5 szklanki mleka migdałowego , odrobinę soku limonkowego , 1 łyżeczkę nasionek chia . Gotowe smoothie podawaj od razu, posypane odrobinka mielonego cynamonu. Z podanych składników wychodzi około 2 szklanek
Lejdi of the houseeBay!'... :) Składniki: (u mnie - foremka silikonowa 20cm średnicy, ale odrobinę większa, może 23cm, byłaby lepsza) 125g masła lub margaryny 55g drobnego cukru do wypieków 180g maki 60g mielonych migdałów Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - silikonowa może zostać 'goła', inne dobrze jest wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia. W dużej misce wymieszaj makę i cukier. Dodaj masło/margaryn
Lejdi of the housedobrze i smakuje zdecydowanie nie najgorzej... :) Przepis z zachowanego wycinka wewnętrznego magazynu lokalnego supermarketu 'Morrisons'. Składniki: (na 20-30 sztuk) 125g drobneg cukru 1 jajko 125g jogurtu naturalnego 70g mielonych migdałów 200g maki 100g maki (skrobi) kukurydzianej Roztrzep w misce cukier, razem z jajkiem i jogurtem. Wmieszaj migdały. Wsyp obie maki i zagnieć miękkie, łatwe do formowania ciasto. Zawiń
Lejdi of the housesosie pomidorowym (ulubiony wybór), sosu 'sweet chilli', lub sałatki. Ale powiedziałabym, że wszelkie chwyty dozwolone. Ktokolwiek ma ochotę się pofatygować może dogotować sos pieczarkowy, albo bolognese z mięsem mielonym. Albo postawić po prostu butle ketchupu na stole... Przepis z bloga Just a Taste . Składniki: (na około 12-15 sztuk) szklanka = 250ml 3 szklanki
Lejdi of the houseolej, podsmaż na złoto czosnek i cebulę, następnie dorzuć pokrojoną kiełbasę chorizo. Smaż przez 5 minut, po czym zdejmij z kuchenki i dosyp 1 łyżeczkę mielonej papryki. Zamieszaj, wlej passatę, siekane pomidory i odrobinę wody - tyle, by wypłukać puszkę i karton/butelkę; dodaj pozostałe przyprawy (sól i pieprz do smaku), doprowadź do wrzenia i gotuj
Lejdi of the houseoleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego i zmielonego (startego na pastę); lub 1 łyżka gotowej pasty imbirowej ze słoiczka, albo tubki; lub 1 łyżka mielonego imbiru 2 zabki czosnku, starte na tarce, lub przeciśnięte przez praskę Wszystkie składniki roztrzep dokładnie w miseczce. Możesz też wlać je do słoika i energicznie nim potrzasnać
Lejdi of the houseporcji) 2 dojrzałe banany + ewentualnie dodatkowa połówka 1 jabłko 2 szklanki płatków owsianych ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki daktyli garść orzechów (opcjonalnie, ja nie dałam) ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżka mielonego lnu Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Foremkę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce, lub garnku rozgnieć banany widelcem na gładkie puree. Dodaj do nich pozostałe składniki
Lejdi of the housemaki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli 100g jasnegobrazowego, miałkiego cukru 100g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 duże jajka 200g (1 szklanka) oleju slonecznikowego 2 małe banany, rozgniecione 125 g drobne startej marchewki( okolo 2 dużych marchewek) 50g wiórek kokosowych 50g orzechów włoskich, pokrojonych
Lejdi of the housewspaniały. Zresztą nie piszę więcej, spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: spód: 15 dag mąki ( 1 szklanka) 12 dag masła 1/4 szkl cukru 1 żółtko ciasto: 700 g twarogu ( 3-krotnie mielonego lub z wiaderka ) 100 ml śmietany 36 % 100 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 g cukru pudru 3 jaja 1 szklanka malin Wszystkie składniki na spód zagnieść
Z MarcepanemCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło, cukier, jajka, mąkę, na końcu dodać skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Piec ok 7-8 minut. MASA SEROWA: 800 g twarogu (mielonego 3-krotnie lub gotowego z wiaderka) 100 ml kremówki 200 g białej czekolady 150 g cukru pudru 3 jaja wanilia Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do sera, utrzeć razem
Z Marcepanem