kiedyś robiła moja babcia. źródło: pixabay.com Składniki: Kilogram kiszonej kapusty Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka) Dwa pętka kiełbasy wiejskiej Mały przecier pomidorowy Pieprz mielony Sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę przez półtorej godziny, musi być miękka. Pamiętamy od przemieszaniu kapusty od czasu
Jak u mamypozorom, takie trudne jak się wydaje. Wystarczy trochę cierpliwości i trening, żeby sprawnie posługiwać się nimi. Składniki na 2 porcje: 1 pierś z kurczaka, sól do smaku, 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki odrobina oleju do obsmażenia japońska zupa miso OYAKATA z makaronem typu nudle 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 2 spore garście kiełków - ja użyłam kiełków fasoli
Codzienna kuchnia niecodziennadobrze smakować. Składniki (na ok. 60 pierniczków): - 150g melasy - 1 jajko - 110g masła - 100g brązowego cukru - 375g mąki - 2 łyżeczki przyprawy do pierników - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek
CookYourselfformę do zapiekania o średnicy 26 cm) 400 g płatków owsianych 750 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g miodu 50 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) Płatki, mleko, śmietanę, miód, cukier i cynamon dobrze wymieszać. Przelać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski makaron jest podawany z samym sosem pomidorowym . Spróbujcie tego przepisu, a przekonacie się dlaczego to danie jest tak bardzo popularne we Włoszech i tak często przez nich jedzone. Samo przygotowanie dania zajmie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!próbowania. Polecam ! Składniki ciasto 200 g mąki 125 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 150 g cukru 125 ml mleka 125 ml oleju 100 g rodzynek 60 g proszku budyniowego(1 opakowanie) 60 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 4 żółtka beza
Ciasta z tradycjamiwodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki. Czekoladę rozpuszczamy. Serek mascarpone łączymy z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym. Wąskim strumieniem dodajemy przestudzoną czekoladę. Całość łączymy ze sobą. Naleśniki smarujemy masą kokosowo-migdałową. Zawijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy rozpuszczoną czekoladą naleśniki oraz
Ciasta z tradycjamicieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego) masa do rolady: 300 g truskawek 200 g konfitury truskawkowej Łowicz 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny kruche ciasto: (forma 20x30cm) 200 g mąki 67 g cukru pudru
Bon appetit mon amieplasterków szynki miodowej -150 g skrawków pieczonej wieprzowiny w stylu kubańskim* -4-5 plasterków salami -2 łyżeczki masła *wieprzowina w stylu kubańskim to zazwyczaj łopatka zamarynowana z pieprzem, mielonym kminkiem, oregano, oliwą z oliwek, czosnkiem, chilli, cebulą i sokiem z pomarańczy pieczona w jednym kawałku i później krojona w skrawki. Jeżeli nie mamy możliwości przygotowania takiej wcześniej - można użyć
Zielona Kuchniatrochę “leżakowania” w chłodzie – w sam dając czas na wyostrzenie apetytu A na pewno nikt nie będzie zawiedziony ich smakiem. Polecam! Składniki: 2 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki kakao 4 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4 łyżki płynnego oleju kokosowego łyżka wiórek kokosowych do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy w większym naczyniu
Lamarida.plżurawiny ale konfiturę można zrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę. Bezowy deser świąteczny Składniki: na 8 porcji 4 duże białka szczypta soli 180 g cukru ½ g mielonego szafranu 1 łyżeczka likieru amaretto 80 g zmielonych migdałów 3 łyżki skrobii kukurydzianej Nadzienie 300 ml śmietanki, 36% 50 g żurawiny, u mnie mrożona 2 łyżki wody 3 łyżki
codojedzeniasokiem z cytryny. Składniki na około 300 ml majonezu: 1 żółtko 1 łyżka musztardy np. z sarepska 1 szklanka oleju np. rzepakowego sól morska ok. 1/3 łyżeczki cukru pieprz mielony sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki) Do szklanej miski wbijamy 1 żółtko, uważając, by nie dostało się białko, dodajemy musztardę i cały czas ubijamy rózgą lub trzepaczką blendera. Stopniowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsem ( np. żeberek ) 30 dkg włoszczyzny 1 dkg suszonych grzybów 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku kwas buraczanu lub kwasek cytrynowy 2 listki laurowe majeranek sól pieprz czarny mielony cukier Sposób wykonania : B uraczki umyj, ugotuj w wodzie do miękkości. Opłukane kości i namoczone wcześniej grzyby zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie do podgotowanego trochę mięsa
Przepisy i porady kulinarnezależności od własnych preferencji można dolać trochę wrzątku, żeby zupa miała odpowiednią konsystencję (u mnie jest to bardzo gęsta zupa krem). Doprawić do smaku dużą szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę można podawać z plasterkami jabłka, z prażonymi ulubionymi ziarnami lub po prostu samą zupę. Jest przepyszna. 1 porcja to ok. 250 kcal , węglowodany: 18g, białko
Dietolog