jajka, pieczarki, frankfurterki i przekrojone na pół pomidory (te ostatnie możesz również zapiec w piekarniku). W razie potrzeby dodaj odrobinę klarowanego masła. Pieczarki, jajka i pomidory możesz przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Podawaj na talerzu razem z fasolką w pomidorach. Dobra rada: na patelni po smażeniu boczku możesz ułożyć wszystkie pozostałe składniki i przyrządzić je razem
Food Squarekremówki 1 budyń o smaku czekoladowym 1 cytryna gruszki wywar: 1 litr wody 3 goździki 3 ziarna kardamonu 2 laski cynamonu dekoracja: gorzka czekolada rurki mięta daktyle suszone Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej
wesoła kuchniaszybko zamieszać - może się spienić . Dodać przesianą mąkę i otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką, aby pozbyć się grudek (masa będzie bardzo rzadka). Przelać do wysmarowanej i obsypanej np. mielonymi migdałami formę keksową. Piec w temperaturze 170 stopni około 50- 60 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Upieczony piernik po lekkim przestudzeniu wyjąc z formy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdyni - 500 g cukier - 50 g skórka z pomarańczy Masa serowa: ser tłusty - 500 g mąka ziemniaczana - 1 łyżka z czubkiem jajka - 2 szt. cukier - 100 g mak mielony - 20 g 50 ml mleka, w razie potrzeby Polewa dyniowa: jajka - 2 szt. kwaśnej śmietany - 100 ml cukier - 20 g mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka 200 g - purée z dyni. Przygotowanie
Kuchnia Danusipowstał z podanych wyżej składników ma smak niemal identyczny jak domowy barszcz. Można go dosłodzić (miodem, cukrem lub dowolnym słodzikiem) lub przyprawić niewielką ilością soli, a także pieprzu czy mielonej papryki. To zestawienie jest bardzo uniwersalne, bo możemy otrzymać napoje o zupełnie różnym smaku. Sok zielony z jarmużu i gruszek Składniki na 2 porcje: 4 duże gruszki 2 garście
Codzienna kuchnia niecodziennacebule 2 jabłka 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżeczka miodu płynnego 0,5 litra cydru jabłkowego sól, pieprz czarny do przyprawienia mięsa Przygotowanie: Udka natrzeć solą i oprószyć pieprzem mielonym. Obsmażyć udka na patelni z obu stron, aż się zrumienią. Cebulę pokroić w piórka, a jedno jabłko pokrić w ósemki, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć
Codziennik Kuchennyletniego mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży krem kakaowo-cynamonowy: 150 g miękkiego masła 50 g cukru 50 g ciemnego cukru muscovado 2 łyżki kakao 2 łyżeczki mielonego cynamonu dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka 2 łyżki gruboziarnistego cukru Masło zmiksować z mąką. Drożdże rozpuścić w mleku, wbić jajka, roztrzepać. Wlać mokre składniki do mąki, zagnieść gładkie ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki (2 porcje) -2 glazurowane donuty -4 plastry boczku -2 plastry sera amerykańskiego lub innego żółtego dobrze rozpuszczającego się -300 g mielonej wołowiny -sól, pieprz -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Plastry boczku usmażyć na chrupko (najlepiej na grillowej patelni bez dodatku tłuszczu). Wyłożyć na ręcznik papierowy. Donuty przekroić wzdłóż na pół
Zielona Kuchniapolejcie aromatycznym sosem z serka mascarpone. Proste, szybkie i smaczne danie. A do tego inne, bo zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się albo z pomidorami, w wersji bolognese z mięsem mielonym, szpinakiem albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti
Zasmakuj Kuchnitylko :) Polecam jeść naleśniki oczywiście z pyszną świeżo parzoną Kawą np. PINACOLADA SKŁADNIKI NA 10 SZTUK NALEŚNIKÓW : 1.5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1 szklanka dowolnej świeżo mielonej i parzonej kawy ja użyłam ze sklepu --- KAWA E-CZARNUSZKA 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru brązowego 2 jajka 1 łyżka oleju dodatkowo :powidła lub dżem PRZYGOTOWANIE
Gotowanie Patkizimnej wody Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy(...)ogniu przez kwadrans. Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kluski: Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ). Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku
R'n'G Kitchensyropu klonowego 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1-2 łyżeczki imbiru w proszku-jak lubicie to 2 łyżeczki 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 4 jajka pianka 1 1/4 szklanki (300 ml), śmietany kremówki 1/2 szkl. cukru pudru 3 łyżki (45 ml) melasy ,lub syrop klonowy 3/4 łyżeczki cynamon 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
w mojej kuchniświeżego imbiru 100 ml śmietanki kokosowej sól morska opcjonalnie 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta zmielonych goździków 1 szczypta mielonej kolendry 1 łyżka miodu 1 łyżka tłuszczu kokosowego 2 łyżki prażonego sezamu Wykonanie: Dynie i marchew należy obrać, opłukać oraz pokroić na małe kawałki. W przygotowanym garnku rozpuścić tłuszcz
Wino Francja Kuchniabrokuł, fasolka szparagowa (użyłam mrożonki) 4 szalotki 2 ząbki czosnku koperek cytryna masło sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Warzywa przełożyć na durszlak i rozmrozić. Cytrynę pokroić w plasterki, szalotkę na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Ryby umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z wierzchu jak również i w środku. Do środka każdej ryby włożyć koperek, plasterek cytryny
magiczna kuchnia Kasiprzepis potraktujcie jako wytyczne do proporcji, bo naprawdę nie jestem wariatką i nikomu z Was nie będę teraz kazała kupować mąki kasztanowej (ma lekko orzechowy smak, więc każdymi mielonymi orzechami można zastąpić), a tą lnianą kupiłam w ostatnio w lidlu (pół kg za 4 zł chyba). Przy okazji ta lniana przyda się jako zagęstnik do wegańskich dań i wypieków
greenscarf