width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowa Panienka – Składniki: Składniki na blaty makowo-kokosowe: 8 białek szczypta soli 150 g cukru 4 żółtka 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę) 150 g suchego maku Składniki na poncz: 50 ml letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki
Kulinarne Przebojeodstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie mak odcisnąć z nadmiaru wody przy pomocy np. czystej ściereczki lub gazy. Odsączony mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, podczas drugiego mielenia dodając cukier - przykładowo: 2 łyżki maku, 1 łyżka cukru. UWAGA: Nie jest konieczne mielenie maku wraz z cukrem; cukier może być dodany do zmielonego już maku wraz z pozostałymi składnikami
Opowieści z piekarnikapokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą. Trudność
Pyry na Gazwigilijnym stole będą smacznym urozmaiceniem. Składniki na farsz: ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy 1 cebula sól, pieprz ząbek czosnku papryka mielona- wędzona zioła prowansalskie Składniki na ciasto pierogowe: ok. 2 szklanek mąki sól, 3 łyżki oleju b.ciepła woda- mnie była potrzebna 1 szklanka Przygotowanie : Suchą soczewice ugotować wg wskazówek na opakowaniu Po przestudzeniu
Proste Potrawyteż dekoracją. Aż mi się miło zrobiło... Piernik bananowy Składniki: (na formę o wymiarach 23x23 cm) 280 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g jasnego cukru muscovado 60 ml oleju 80 g miodu 3 jajka sok z 1 mandarynki 3 dojrzałe banany 50 g rodzynek
Pożeraczka, czyli raz adobrzestartej skórki z cytryny ¾ szklanki pulpy makowej Kulki piernikowe: Składniki: ¾ szklanki daktyli ½ szklanki suszonych fig 1 szklanka migdałów ¾ szklanki pulpy po orzechach włoskich 1 łyżka miodu ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczka mielonych goździków ½ łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie Wszystkie składniki blendujemy. Z powstałej masy formujemy kulki, odstawiamy do lodówki aby stwardniały, przed schłodzeniem możemy kulki nadziać na patyczki
PaleoLifewięc wierzę, że tego ciasta nie da się zepsuć Sernik orzechowy Składniki na foremkę o średnicy 20cm: – 1 kg sera na serniki – 250g orzechów laskowych (skorzystałam z mielonych orzechów) – 5 jajek – 200g cukru pudru – 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka mąki pszennej Dodatkowo : – 80 g gorzkiej czekolady
Relaxtimeoraz ciągnący się ser w środku Składniki: 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka cebula 4 ząbki czosnku imbir, gałka muszkatołowa, kminek mielony, kurkuma, sól, pieprz 100g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i pokrój w grube plasterki. Gotuj przez 20 minut tak by jeszcze były lekko twardawe
wysmienitymleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sodki 2 łyżki kakao goździki 5 szt gałka muszkatowa 1 szt cynamon 2 łyżeczki imbir mielony 1 łyżeczka Dodatkowo: czekolada gorzka 200 g mleko 3 łyżki dmuchane kuleczki czekoladowe Wykonanie: Margarynę cukier i miód rozpuszczamy kiedy będzie chłodne dodajemy jaja i mieszamy.Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem
Różowa kuchniagłębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor. Do cebuli dodać odsączoną kapustę z grzybami,smażyć kilka minut kilkakrotnie mieszając. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wymieszać z ugotowaną fasolą. Podawać na ciepło
Kolorowa kuchnia Elkipodgrzewać (nie gotując) przez około 1 godzinę. Pozostawić do ostudzenia. Przecedzić przez sitko i ponownie podgrzać przed podaniem. Po staremu Składniki: 0,93 l czerwonego wina 56 g mielonego cynamonu 28 g imbiru 14 g anyżu 14 g granatu 14 g gałki muszkatołowej 14 g kardamonu 1/2 g szafranu cukier lub miód Wykonanie: Wszystkie składniki (bez cukru lub miodu
zadanie-gotowaniedynia, można zmiksować później, razem z soczewicą) 100 g zielonej soczewicy 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 łyżka kaszy gryczanej (lub dowolnie innej, u mnie łamana niepalona. przyprawy: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, majeranek Soczewicę gotujemy do miękkości. Miksujemy razem z dynią i przyprawami. Dodajemy czerwoną soczewicę i kaszę. Mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 50 minut
Kucharzycamakaronem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki: 2 cebule 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 10 szt. frankfurterek Duda natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ketchupu łagodnego olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Pieczarki obieramy
Kuchnia MagdaLenyworeczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie ok.30-40 minut), dokładnie wycedzić, najlepiej jeszcze odcisnąć. Ja dodaję także 1/2-1 łyżki oleju kokosowego i doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Dodać także odciśnięte grzyby i poduszoną (widelcem) marchew z pietruszką. Całość dokładnie wymieszać. Następnie pokroić na desce na drobne kawałki lub przepuścić przez maszynkę, ale na bardzo dużych
Smaczne Zdroweświąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam. Składniki: 1 kilogram białego sera mielonego 200 gram masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 5 jajek 100 gram skórki kandyzowanej 100 gram rodzynek Dodatkowo: 1 puszka masy makowej Helio
Bajeczna Kuchnia