mielone - 47549 przepisów (strona:1531/3170)

Makowa Panienka 13479

width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowa Panienka – Składniki: Składniki na blaty makowo-kokosowe: 8 białek szczypta soli 150 g cukru 4 żółtka 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę) 150 g suchego maku Składniki na poncz: 50 ml letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki

Kulinarne Przeboje
Makowiec mojej Mamy 196

odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie mak odcisnąć z nadmiaru wody przy pomocy np. czystej ściereczki lub gazy. Odsączony mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, podczas drugiego mielenia dodając cukier - przykładowo: 2 łyżki maku, 1 łyżka cukru. UWAGA: Nie jest konieczne mielenie maku wraz z cukrem; cukier może być dodany do zmielonego już maku wraz z pozostałymi składnikami

Opowieści z piekarnika
Śledź z sosem tatarskim 158

pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą. Trudność

Pyry na Gaz
Wigilijne pierogi z soczewicą 124

wigilijnym stole będą smacznym urozmaiceniem. Składniki na farsz: ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy 1 cebula sól, pieprz ząbek czosnku papryka mielona-  wędzona  zioła prowansalskie Składniki na ciasto pierogowe: ok. 2 szklanek mąki sól, 3 łyżki oleju b.ciepła woda- mnie była potrzebna 1 szklanka Przygotowanie : Suchą soczewice ugotować wg wskazówek na opakowaniu Po przestudzeniu

Proste Potrawy
Piernik bananowy i róża z karmelu 178

też dekoracją. Aż mi się miło zrobiło... Piernik bananowy Składniki: (na formę o wymiarach 23x23 cm) 280 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g jasnego cukru muscovado 60 ml oleju 80 g miodu 3 jajka sok z 1 mandarynki 3 dojrzałe banany 50 g rodzynek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne kulki mocy, piernikowe 108

startej skórki z cytryny ¾ szklanki pulpy makowej Kulki piernikowe: Składniki: ¾ szklanki daktyli ½ szklanki suszonych fig 1 szklanka migdałów ¾ szklanki pulpy po orzechach włoskich 1 łyżka miodu ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczka mielonych goździków ½ łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie Wszystkie składniki blendujemy. Z powstałej masy formujemy kulki, odstawiamy do lodówki aby stwardniały, przed schłodzeniem możemy kulki nadziać na patyczki

PaleoLife
Sernik orzechowy 182

więc wierzę, że tego ciasta nie da się zepsuć Sernik orzechowy Składniki na foremkę o średnicy 20cm: – 1 kg sera na serniki – 250g orzechów laskowych (skorzystałam z mielonych orzechów) – 5 jajek – 200g cukru pudru – 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka mąki pszennej Dodatkowo : – 80 g gorzkiej czekolady

Relaxtime
Zapiekanka z brukselki – tani a pełnowartościowy i zdrowy obiad. 188

oraz ciągnący się ser w środku Składniki: 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka cebula 4 ząbki czosnku imbir, gałka muszkatołowa, kminek mielony, kurkuma, sól, pieprz 100g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i pokrój w grube plasterki. Gotuj przez 20 minut tak by jeszcze były lekko twardawe

wysmienity
Piernik na szybko dzień przed Wigilią 145

mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżeczki sodki 2 łyżki  kakao goździki 5 szt gałka muszkatowa 1 szt cynamon 2 łyżeczki imbir mielony 1 łyżeczka Dodatkowo: czekolada gorzka 200 g mleko 3 łyżki dmuchane kuleczki czekoladowe Wykonanie: Margarynę cukier i miód rozpuszczamy kiedy będzie chłodne dodajemy jaja i mieszamy.Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem

Różowa kuchnia
Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą 161

głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor. Do cebuli dodać odsączoną kapustę z grzybami,smażyć kilka minut kilkakrotnie mieszając. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wymieszać z ugotowaną fasolą. Podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Grzane wino. Niemiecki Glühwein na dwa sposoby. 192

podgrzewać (nie gotując) przez około 1 godzinę. Pozostawić do ostudzenia. Przecedzić przez sitko i ponownie podgrzać przed podaniem. Po staremu Składniki: 0,93 l czerwonego wina 56 g mielonego cynamonu 28 g imbiru 14 g anyżu 14 g granatu 14 g gałki muszkatołowej 14 g kardamonu 1/2 g szafranu cukier lub miód Wykonanie: Wszystkie składniki (bez cukru lub miodu

zadanie-gotowanie
Pasztet z dyni i soczewicy 125

dynia, można zmiksować później, razem z soczewicą) 100 g zielonej soczewicy 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 łyżka kaszy gryczanej (lub dowolnie innej, u mnie łamana niepalona. przyprawy: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, majeranek Soczewicę gotujemy do miękkości. Miksujemy razem z dynią i przyprawami. Dodajemy czerwoną soczewicę i kaszę. Mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 50 minut

Kucharzyca
POTRAWKA Z FRANKFURTERKAMI 157

makaronem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki: 2 cebule 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 10 szt. frankfurterek Duda natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ketchupu łagodnego olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Pieczarki obieramy

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 186

woreczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie ok.30-40 minut), dokładnie wycedzić, najlepiej jeszcze odcisnąć. Ja dodaję także 1/2-1 łyżki oleju kokosowego i doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Dodać także odciśnięte grzyby i poduszoną (widelcem) marchew z pietruszką. Całość dokładnie wymieszać. Następnie pokroić na desce na drobne kawałki lub przepuścić przez maszynkę, ale na bardzo dużych

Smaczne Zdrowe
Sernik z makiem 210

świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam. Składniki: 1 kilogram białego sera mielonego 200 gram masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 5 jajek 100 gram skórki kandyzowanej 100 gram rodzynek Dodatkowo: 1 puszka masy makowej Helio

Bajeczna Kuchnia