pomidorowego około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy pół szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki miodu Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 3-4 listki laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, płaska łyżeczka cynamonu, 2 gwiazdki anyżu ( zmniejszyłam ilość cynamonu dodając jedynie dużą szczyptę, a anyż pominęłam całkowicie, Paweł
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataróżne tapas, nie tylko w miejscowych tapas barach ale i restauracjach. Mieliśmy możliwość spróbowania wielu różnych przekąsek, od tych najprostszych – plasterków szynki, chorizo (chorizo – dojrzewająca kiełbasa z dodatkiem suszonej, mielonej papryki, jest najpopularniejszą kiełbasą w Hiszpanii), sera czy oliwek, kanapki z anchois, łososiem... po bardziej skomplikowane i rozbudowane – foie gras, sałatki z tuńczykiem, owoce morza w tempurze.... Opowieść należy
królestwo garówodrobina do oprószenia 150 g cukru płaska łyżka drobnej soli Nadzienie: 100 – 125 g bardzo miękkiego masła 125 g cukru + odrobina do posypania zawijańców 2 – 3 łyżki mielonego cynamonu Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta
Moja pasja smakumożna pominąć) 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów leśnych (np.: borowików) 1 mały pęczek natki pietruszki duża garść świeżego szpinaku baby 1 czubata łyżeczka miękkiego masła sól morska, świeżo mielony pieprz Polędwiczkę oczyszczamy z ewentualnych błon. Nacieramy ją wyciśniętym ząbkiem czosnku (gdy używamy dwóch polędwiczek, potrzebujemy dwóch ząbków). Jeśli mamy czas, to na ok. 4 godziny zalewamy mięso czerwonym
Poezja smakumąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej sól pieprz Sos grzybowy: koncentrat grzybowej Krakus mała cebula łyżka oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego duża łyżka śmietany 18% Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy
Mienta blogtylko pół godzinki i kilka składników. Zapraszam :) Składniki: 4 duże jabłka 1 łyżka masła 82 % pół szklanki rodzynek 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego niewielka ilość soku z cytryny cynamon mielony według uznania 20 dag makaronu spaghetti użyłam od Lubella sól do gotowania Wykonanie: 1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku roztapiamy
IzabelawkuchniPropozycja podania Składniki : 1 kg obranych i umytych ziemniaków 1 szklanka świeżego mleka ( 250 ml ) 1 jajko 1-2 łyżki mąki pieprz mielony sól 2 łyżki cukru pudru (do dekoracji ) tłuszcz do smażenia ( olej, smalec itp. ) Sposób wykonania : Z iemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru soku. Mleko zagotuj i wlej do startych ziemniaków, dodaj jajko
Przepisy i porady kulinarnesoczysta i rozpadająca się pod naciskiem – karkówka to nie tylko kotlety z grilla. Składniki: 1 kg kawałek karkówki słodka papryka czosnek granulowany cebula suszona oregano bazylia pieprz czarny mielony karkówkę przetnij „na około” tak, żeby powstał kilkucentymetrowy, płaski płat mięsa posyp jedną stronę wszystkimi przyprawami, zwiń mięso i [...] Artykuł PULLED PORK Z KARKÓWKI pochodzi z serwisu
SandraFrej.comKoniecznie wypróbujcie. Pasta do chleba z ciecierzycy i buraka składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 burak średniej wielkości 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sól do smaku 0,5 łyżki masła klarowanego wykonanie: Buraka najlepiej upiec w piekarniku, ale może też być gotowany. Na patelni
Przysmaki KarolkiPieczone frytki są niezwykle aromatyczne i smaczne! Idealne jako dodatek do dania głównego :-) Składniki: ziemniak 3 szt, oliwa z oliwek 1,5 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kolendra 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Płuczemy dwukrotnie w wodzie i odcedzamy na cedzaku. Następnie frytki wysypujemy na wyłożoną
kulinarne odsłony patipóźno! Jako pierwszy powstał dżem jabłkowo-bananowy. Słodki, świetnie komponuje się z owsiankami i białym serem. Składniki -2 kg kwaśnych jabłek -1 kg dojrzałych bananów -3 łyżeczki mielonego cynamonu -600 g cukru -sok z 1 cytryny -1 szkl. wody Przygotowanie Jabłka umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się
Zielona Kuchniaząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy sos: 10 cm pora 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy 1 duży ząbek czosnku sól do smaku 1 łyżeczka cukru świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: kawałek twardego żółtego sera mała garść listków bazylii Na początek należy usmażyć naleśniki. Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennaobiad gulasz? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 20 dag pieczarek sól, pieprz słodka papryka, ostra papryka mielona listek laurowy 3 ziarna ziela ang olej do smażenia 3 łyżki mąki 2 łyżki śmietany Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej
Z Majeczką w kuchnimasła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się gotowały. Odcedzić, pokroić w drobną kostkę. Kapustę ugotować do miękkości
magiczna kuchnia Kasiwyciśniętych owoców 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oraz dodatki aromatyczne do wyboru: 2 łyżeczki cynamonu lub 3 łyżki kakao ew. 1 łyżeczka mielonego kardamonu lub 1 płaska łyżeczka anyżu garść rodzynek lub żurawiny lub posiekanych daktyli, moreli 4-5 łyżek wiórek kokosowych posiekane orzechy posiekana czekolada Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy
bistro mama