mielone - 47549 przepisów (strona:1525/3170)

MASA MAKOWA + FILMIK 192

własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu naturalnego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyżka masła naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka pokruszonych orzechów

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z PULPECIKAMI 211

cebula, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta Garnek AMBITION Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy

słodki bratek
Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami 261

piórka(przed dodaniem lekko zgniatam cebulę ręką ,żeby była bardziej miękka),musztardę,pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą ,chilli pokrojone w cieniutkie plasterki(bez nasion),ocet,świeżo mielony pieprz.Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do słoika.Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc,żeby się przegryzły wszystkie smaki. Gotowe,tylko wcinać

Swojskie jedzonko
Proste placki ziemniaczane 179

zamiennika, jest odrobina skrobi ziemniaczanej i duuuużżżżoooo ziemniaków. Polecam! Składniki: 500 g surowych obranych ziemniaków (około 5 sztuk) 1 mała cebula (obowiązkowo ) 1/4 łyżeczki soli duża szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej olej do smażenia Wykonanie: Obrane i umyte ziemniaki i cebulę trzemy na najdrobniejszych oczkach. Przyznam się szczerze, że czasami “oszukuję” i, żeby było szybciej, ucieram

Lamarida.pl
Kostka alpejska 1113

saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami

W garach u Gosi
Krem z pieczonej dyni z serem feta i pudrem z orzechów – przepis + kod rabatowy 164

pieczonym czosnku, który wykorzystałam i tutaj. Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli

Kate's Kitchen
Kanapkowa pasta śledziowo-jajeczna 269

twardo 2 ugotowane marchewki (ok 200g) 200g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie Seko ) 100g serka topionego (najlepiej miękkiego, tzw. serdelek) szczypiorek z jednej dymki pierz czarny świeżo mielony Śledzie osączyć z oleju. Posiekać bardzo drobno. Można również rozdrobnić śledzie blenderem poprzez pulsacyjne wciskanie guzika - chodzi o to, by śledzie były rozdrobnione, ale nie papkowate*. Jajka obrać

Obiad gotowy
Kostka orzechowo-kokosowa na waflu 368

jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1/2 l mleka 1/2 szkl cukru 1 bułka kajzerka  100 g wiórków kokosowych

Bon appetit mon amie
Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami 216

olej 4 łyżki, woda ciepła ok 2 szklanki, farsz: soczewica czerwona 1,5 szklanki, ziemniak 2 szt, cebula 0,5 szt, olej do smażenia, czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek 0.5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Dodatkowo: masło ze smażoną cebulką lub dla wegan i nie tylko: oliwa z oliwek z czosnkiem do polania, Sposób

kulinarne odsłony pati
Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku 183

wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie—  rugbrød.  Gorąco polecam! * SKŁADNIKI dla 4 osób 4 jabłka 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 cebula kilka gałązek rozmarynu świeżo mielony czarny pieprz pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania * PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi. Następnie osącz je na papierowym ręczniku. Wrzuć pokrojoną

Food Square
Falafel z buraka 223

wychodzi idealny. Falafel z buraka składniki: 400 g suchej ciecierzycy 1 burak średniej wielkości 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki mąki owsianej 1/2 pęczka natki pietruszki 5 gałązek kolendry sól do smaku na sos: 1 jogurt naturalny (może być grecki) 2 łyżki tahini sok z połowy

Przysmaki Karolki
Brzoskwioniowy sernik z galaretką 211

pieczenia ;) Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : 15 szt. herbatników maślanych 1/3 kostki masła 1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko) 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej 1 op. cukru waniliowego 3/4 szkl. cukru pudru Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż

Alutka-Gotuje
Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem 184

pasuje do filiżanki herbaty.   Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mąki szklanka mąki migdałowej 2 łyżeczki sody ¾ szklanki cukru brązowego – u mnie trzcinowy dry demerara Diamant po łyżeczce mielonego kardamonu, cynamonu, kurkumy, ekstraktu z wanilii 3 jajka 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka sok i skórka z 2 cytryn   garść mrożonych wiśni (lub świeże wydrylowane) kilak

Ugotowane pozamiatane
Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash 266

ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 1/2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu sól Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oleju, włóż cebulę

karmelowy
Wegetariański pasztet z pieczoną dynią 178

puree z dyni 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu Przygotowanie: Soczewicę, kaszę jaglaną i komosę ryżową gotujemy do miękkości, według czasu podanego na opakowaniu. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki

Smakowity Blog Kulinarny