własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu naturalnego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyżka masła naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka pokruszonych orzechów
Kulinarne Fantazje Mariolicebula, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta Garnek AMBITION Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy
słodki bratekpiórka(przed dodaniem lekko zgniatam cebulę ręką ,żeby była bardziej miękka),musztardę,pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą ,chilli pokrojone w cieniutkie plasterki(bez nasion),ocet,świeżo mielony pieprz.Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do słoika.Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc,żeby się przegryzły wszystkie smaki. Gotowe,tylko wcinać
Swojskie jedzonkozamiennika, jest odrobina skrobi ziemniaczanej i duuuużżżżoooo ziemniaków. Polecam! Składniki: 500 g surowych obranych ziemniaków (około 5 sztuk) 1 mała cebula (obowiązkowo ) 1/4 łyżeczki soli duża szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej olej do smażenia Wykonanie: Obrane i umyte ziemniaki i cebulę trzemy na najdrobniejszych oczkach. Przyznam się szczerze, że czasami “oszukuję” i, żeby było szybciej, ucieram
Lamarida.plsaszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami
W garach u Gosipieczonym czosnku, który wykorzystałam i tutaj. Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli
Kate's Kitchentwardo 2 ugotowane marchewki (ok 200g) 200g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie Seko ) 100g serka topionego (najlepiej miękkiego, tzw. serdelek) szczypiorek z jednej dymki pierz czarny świeżo mielony Śledzie osączyć z oleju. Posiekać bardzo drobno. Można również rozdrobnić śledzie blenderem poprzez pulsacyjne wciskanie guzika - chodzi o to, by śledzie były rozdrobnione, ale nie papkowate*. Jajka obrać
Obiad gotowyjesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1/2 l mleka 1/2 szkl cukru 1 bułka kajzerka 100 g wiórków kokosowych
Bon appetit mon amieolej 4 łyżki, woda ciepła ok 2 szklanki, farsz: soczewica czerwona 1,5 szklanki, ziemniak 2 szt, cebula 0,5 szt, olej do smażenia, czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek 0.5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Dodatkowo: masło ze smażoną cebulką lub dla wegan i nie tylko: oliwa z oliwek z czosnkiem do polania, Sposób
kulinarne odsłony patiwspaniale na ciemnym żytnim pieczywie— rugbrød. Gorąco polecam! * SKŁADNIKI dla 4 osób 4 jabłka 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 cebula kilka gałązek rozmarynu świeżo mielony czarny pieprz pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania * PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi. Następnie osącz je na papierowym ręczniku. Wrzuć pokrojoną
Food Squarewychodzi idealny. Falafel z buraka składniki: 400 g suchej ciecierzycy 1 burak średniej wielkości 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki mąki owsianej 1/2 pęczka natki pietruszki 5 gałązek kolendry sól do smaku na sos: 1 jogurt naturalny (może być grecki) 2 łyżki tahini sok z połowy
Przysmaki Karolkipieczenia ;) Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : 15 szt. herbatników maślanych 1/3 kostki masła 1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko) 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej 1 op. cukru waniliowego 3/4 szkl. cukru pudru Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż
Alutka-Gotujepasuje do filiżanki herbaty. Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mąki szklanka mąki migdałowej 2 łyżeczki sody ¾ szklanki cukru brązowego – u mnie trzcinowy dry demerara Diamant po łyżeczce mielonego kardamonu, cynamonu, kurkumy, ekstraktu z wanilii 3 jajka 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka sok i skórka z 2 cytryn garść mrożonych wiśni (lub świeże wydrylowane) kilak
Ugotowane pozamiataneziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 1/2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu sól Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oleju, włóż cebulę
karmelowypuree z dyni 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu Przygotowanie: Soczewicę, kaszę jaglaną i komosę ryżową gotujemy do miękkości, według czasu podanego na opakowaniu. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki
Smakowity Blog Kulinarny