twardo (8 minut od zagotowania wody). Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z octem jabłkowym. Na dnie salaterki ułożyć pokrojone ziemniaki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, położyć śledzie i cebulę, wyrównać powierzchnię i posmarować połową majonezu. Następnie dodać warstwę z buraków, a na nie rozłożyć jabłko i rozsmarować pozostały majonez, na który zetrzeć na grubych
Kuchcik gotujeproszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier waniliowy – 2 łyżki * śmietana gęsta, kwaśna – 3 pełne łyżki * masło – 250 g MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( może być z wiaderka, ale gęsty, bardzo dobrej jakości ) – 1 kg * cukier puder – 250 g * budyń śmietankowy – 1 op * maka ziemniaczana – 2 łyżki * śmietana gęsta kwaśna
Ostra na Słodkostartej gorczycy białej 1/4 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 goździki 2 gwiazdki anyżu 1 ząbek wyciśniętego czosnku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/3 łyżeczki rozmarynu suszonego 1/3 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu /3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki bazylii
Ola la LCHFdelikatnie z naczynia wyjmujemy. Miękkie ząbki czosnku wyciągamy z łupin łyżeczką i dodajemy do sosu. Całość blendujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku – solą (jeśli trzeba), mielonym pieprzem i jeszcze odrobiną przyprawy do piernika. Sos zagotowujemy, mieszamy do zgęstnienia, zdejmujemy z ognia. W gorącym sosie emulgujemy dwie łyżki zimnego masła. Roladę na półmisku podlewamy odrobiną sosu
Karo in the Kitchenrecipe in English Karkówka zapiekana majonezem i grzybami (10 porcji) Składniki: 10 grubszych plastrów karkówki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju roślinnego 500 g leśnych grzybów (mogą być mrożone), większe pokrojone w ćwiartki 2 cebule, pokrojone w kostkę
karmelowyskładniki: 4 płaty śledziowe z zalewy 4 ogórki parę grzybków marynowanych (prawdziwków, maślaków, pieczarek) 1 cebula pieprz grubo mielony wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Płaty śledziowe odsączamy z zalewy, również kroimy w kosteczkę, oprószamy grubo zmielonym pieprzem. Ogórki oraz grzybki, odsączamy, kroimy w kosteczkę (nie mieszamy). Na talerzykach przy pomocy obręczy do przystawek układamy warstwowo: śledzie
Domowy Smak Jedzeniakarpia 1 szklanka mleka 4 łyżki startego chrzanu 4 jajka ugotowane na twardo 40 dkg śmietany 15 dkg masła 2 łyżki mąki sok z 1 cytryny sól, pieprz mielony, cukier do smaku Sposób wykonania : K arpia sprawić, podzielić na porcje, umyć i moczyć w mleku około 1 godziny. Z połowy masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę
Przepisy i porady kulinarnemąki pszennej, + odrobina do oprószenia 150 g cukru płaska łyżka drobnej soli 150 g miękkiego masła Nadzienie: 100 g bardzo miękkiego masła 125 g cukru 3 łyżki mielonego cynamonu Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami
Moja pasja smakuodpowiednik pierniczków. Pachną cudownie, dzięki wodzie różanej zaś swój smak wyjątkowy zawdzięczają migdałom J Składniki 0,5 kg mąki 0,3 kg masła 100 gr cukru pudru 200 gr mielonych migdałów 2 żółtka jajka 0,5 op proszku do pieczenia 3 łyżeczki koniaku Napoleon 0,2 kg cukru pudru
Kulinarne pyszności MolkiGoście będą zachwyceni :) Jeśli natomiast macie ochotę na bardziej tradycyjne praliny, to polecam te czekoladowe z kwaśną posypką —>KLIK 200 g świeżych daktyli bez pestek 50 g mielonych migdałów 25 g suszonych wiśni bez pestek 10 g surowego kakao 20 g wiórków kokosowych łyżeczka dobrej przyprawy do piernika opcjonalnie puder truskawkowy do obtoczenia opcjonalnie jadalny brokat
Mienta blogmarzeń niejednego łasucha:). To seromakowiec w nieco innej formie niż tradycyjna. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 250g mielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru Masa makowa: 400g masy makowej 1 jabłko 1 białko Dodatkowo: kandyzowane owoce do dekoracji 1. Masło kroimy
Szefowa kuchnicałe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka - łyżeczka soli - łyżeczka cukru Składniki na farsz: - 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia
Zgrabne Gotowanietego tylko sałatki czy surówki przygotujcie i smakami się delektujcie. Składniki: 2 kg karkówki (ja miałam 2 x 1 kg), sól himalajska do smaku, kminek cały, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, ok. 800 g białej cebuli, 3 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. P rzygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę posypujemy solą
Moniki Smakołykidłonią lub łyżką pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C gotowy spód studzimy Masa serowa: ser blędujemy na gładko lub jak ktoś ma maszynkę do mielenia to dwukrotnie mielimy w niej ser do sera dodajemy pozostałe składniki czyli ksylitol, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, roztrzepane jajka oraz esencję waniliową, całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich
Słodkie zapomnienie