dynia, można zmiksować później, razem z soczewicą) 100 g zielonej soczewicy 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 łyżka kaszy gryczanej (lub dowolnie innej, u mnie łamana niepalona. przyprawy: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, majeranek Soczewicę gotujemy do miękkości. Miksujemy razem z dynią i przyprawami. Dodajemy czerwoną soczewicę i kaszę. Mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 50 minut
Kucharzycamakaronem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki: 2 cebule 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 10 szt. frankfurterek Duda natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ketchupu łagodnego olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Pieczarki obieramy
Kuchnia MagdaLenyworeczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie ok.30-40 minut), dokładnie wycedzić, najlepiej jeszcze odcisnąć. Ja dodaję także 1/2-1 łyżki oleju kokosowego i doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Dodać także odciśnięte grzyby i poduszoną (widelcem) marchew z pietruszką. Całość dokładnie wymieszać. Następnie pokroić na desce na drobne kawałki lub przepuścić przez maszynkę, ale na bardzo dużych
Smaczne Zdroweświąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam. Składniki: 1 kilogram białego sera mielonego 200 gram masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 5 jajek 100 gram skórki kandyzowanej 100 gram rodzynek Dodatkowo: 1 puszka masy makowej Helio
Bajeczna Kuchniaparą wodną tak samo jak w przypadku jajek do ciasta powyżej, aż masa zgęstnieje, ostudzić - przygotować espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalać 30ml gorącej wody (jeśli macie mieloną kawę, należy ją po zaparzeniu przecedzić przez sitko), ostudzić - miękkie masło utrzeć na puszystą masę - do utartej masy dodawać stopniowo gęstą masę jajeczną (po 1 łyżce), nadal ucierając (miksując
Smakołyki Berenikicieście drożdżowym Paszteciki z chorizo Muffinki z porem i kiełbasą Bułeczki ze szczypiorkiem Drożdżowe pierożki z kiełbasą Calzone Caprese Frytki z batatów Spring rolls Spring rolls z mięsem mielonym Klopsiki z cukinii Bułki z pieczarkami Tarte Flambee Tarte Flabee z pomidorami Drożdżowe bułeczki z szynką i serem Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto Pierożki z ciasta
Delusional Trineprzyprawy do piernika 1 łyżka jagód goji 1 łyżka malin(można pominąć) Kilka suszonych śliwek/żurawiny/rodzynek/moreli 1 łyżka posiekanych orzechów ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego PRZYGOTOWANIE: Siemię lniane zalewamy 2,5 łyżki ciepłej wody - zostawiamy do napęcznienia. W dużej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej
Marcepanowa kuchniaSkładniki: pstrąg patroszony 1 średni, dorsz 6 sztuk/brzuszki dorsza, przyprawa do ryb 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba/chili z pstrąga odciąć ogon, płetwy, brzuszki dorsza i pstrąga opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć ryby dobrze przyprawami z każdej strony, brzuszki dorsza zawinąć w rulony forma z papierem do pieczenia, w formie ułożyć
W Mojej Kuchni Lubięrazu zwróciłam uwagę na pyszne połączenie smaków: masa śmietanowa z wiśniami, mak i czekolada. Nie zawiodłam się. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: Ciasto makowe: • 4 jajka • 170 g suchego mielonego maku • 3/4 szklanki drobnego cukru • cukier wanilinowy • 3 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: • 500 g serka mascarpone • 250 ml śmietanki
W mojej kuchniwiększa pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka oleju 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 1/3 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu 1 mała puszka kukurydzy sól do smaku jajko do posmarowania ciasta Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę również bardzo drobno
Codzienna kuchnia niecodziennalodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy. Ser: - 1 kg mielonego sera z wiaderka - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka + 3 białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego
Apetyczna babeczkanakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy w papier do pieczenia, a następnie układamy na tacy z wysokim rantem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazrobił furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas kolacji prawdziwych fanów. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 60 ml soku z cytryny 200 g ciasteczek korzennych 50 g masła garść żurawiny w cukrze Przygotowanie
Kulinarne Inspiracjegotujemy do miękkości. Jeżeli woda odparowała, możecie spokojnie dolać więcej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do kapusty dodajemy groch i cebulę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie cukrem, dokładnie mieszamy (groch w większości się rozpadnie). Gotujemy tak długo aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję. Jeżeli chcecie żeby kapusta była bardziej kwaśna, dolejcie soku, który
Kardamonovyangielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina pół szklanki suszonych borowików 150 g suszonych śliwek cukier sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę
Poezja smaku