Niewysokie, ale pyszne ciasto o wyraźnym posmaku masła orzechowego, z warstwą serową zapieczoną na wierzchu. Może w moim wykonaniu nie zachwyca wyglądem, ale smakiem już tak. Moja rodzina nie mogła się go nachwalić. Cieszę się ogromnie, że trafiłam na ten przepis i z niego skorzystałam. Miło widzieć takie zadowolone buźki i kolejki do spiżarki po kolejny kawałek Ciasto(...)orzechowego Masa serowa: 250-270 g serka śmietankowego 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietanki 30% Karmel: 1/2 szkl. brązowego cukru 1/3 szkl. śmietanki 30% 30 g masła Ciasto będziemy zapiekać w całości, dlatego zaczynamy od przygotowania karmelu. Karmel robi się dosyć długo, na bardzo małym ogniu. W tym celu w rondelku umieszczamy cukier, śmietankę oraz masło. Rozpuszczamy całość
Smaki Na TalerzuCześć Kochani, witam w pierwszym filmie w nowym roku. Dziś chcę Was zaprosić na pyszne ciasteczka, ponieważ myślę, że po świętach każdy z nas ma troszkę dosyć ciast, wiec takie ciasteczka będą akurat. Już niebawem zapraszam na kolejne pyszne ciasta. zapraszam też na film z ich przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi ok 45 sztuk(...)marmolada różana -cukier puder Do miski dajemy ser biały (może być z wiaderka lub taki zmielony z kostki) dodajemy ok 250g mąki (resztę mąki będziemy dodawać stopniowo podczas zagniatania ciasta, ponieważ jej ilość zależy od użytego sera-ser z wiaderka jest bardziej mokry niż ten z kostki) dodajemy masło lub margarynę, sodę, cukier waniliowy, jajko i zagniatamy ciasto dodając stopniowo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurozpuścić w wodzie np. przy pomocy miksera z trzepaczką. Jeśli nie rozprowadzimy dobrze takiego sztywnego zakwasu w wodzie, to jego kawałki mogą później nie połączyć się dobrze z resztą ciasta przy wyrabianiu. W międzyczasie przygotować kleik z mąki pszennej i mleka. 20 g mąki pszennej rozrobić dokładnie w 90 g zimnego mleka, tak aby nie było grudek, następnie podgrzewać(...)rondelku na minimalnej mocy do uzyskania gęstego kleiku. Przed dodaniem do ciasta kleik musi zupełnie ostygnąć do temp. pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki poza solą i masłem. Wyrabiać ok. 10 min do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od dzieży. Dodać sol i parę kropli wody i wyrobić do wchłonięcia soli. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrobić
Przepisy na domowy ser i chlebNaleśniki to danie mączne robione z jajek, mleka oraz mąki. Z ciasta naleśnikowego smaży się cienkie placki, zwane naleśnikami, które po usmażeniu najczęściej podawane są z dodatkiem nadzienia. Nadzienie do naleśników może być słodkie jak i wytrawne. Słodkie nadzienie przygotować można z twarogu, dżemu, czekolady czy bitej śmietany. Jako wytrawnego nadzienia użyć można mięsa, szpinaku czy sera ricotta. Same placki(...)naleśnikowe są także fajnym dodatkiem do zup, pokrojone w cienkie paseczki zaserwować można je z rosołem. Proste ciasto naleśnikowe urozmaicić można dodatkiem puree warzywnego, robionego na przykład ze szpinaku. Ciasto na wegetariańskie naleśniki szpinakowe robi się podobnie jako ciasto na regularne naleśniki, tyle iż dodatkowo dodaje się do niego zmiksowane liście szpinaku. Po usmażeniu naleśniki smakują pysznie podane jako danie
MeCooksPrzepis na przepyszne ciasto orzechowe z pomarańczą . Delikatny jak puch biszkopt orzechowy przełożony budyniem z pomarańczy, udekorowany cytrusowym ptasim mleczkiem. Całość ma delikatno aksamitny smak. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Wypiek idealny na święta, lub na Nowy Rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORZECHOWIEC Z POMARAŃCZĄ SKŁADNIKI: foremka 25x35cm Biszkopt orzechowy : jajka (5 szt rozmiaru M) mąka pszenna(...)piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze) Po upeczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko wystygnie wyciągamy biszkopt z foremki. Ściągamy papier i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty. Dolny blat wsadzamy do foremki w której był pieczony, a górny blat biszkoptu odkładamy na bok. 3. Budyń pomarańczowy . Do garnka
Rita creativeCiasto Dakłas Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 50g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g kakao 100g cukru Beza: 4 białka szczypta soli 200g drobnego cukru(...)Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut – do suchego
Blog z ApetytemPrzepis na takie drożdżowe koszyczki wypełnione pysznymi dodatkami wypatrzyłam kiedyś na stronie przyślij przepis. Od razu pomyślałam, żeby je wypróbować! Początkowo chciałam się mocno zainspirować i przygotować swoje ciasto, ale okazało się, że wyrosło tak mocno, że nie można już było nawet myśleć o nazwaniu ich „koszyczkami”. Po prostu wypełniły całą przestrzeń formy, w efekcie czego otrzymałam bułeczki(...)muffinkowe. Przygotowałam więc koszyczki wg oryginalnego przepisu. Tutaj również bułeczki mocno wyrosły, ale nie aż tak mocno. Pod koniec pieczenia, gdy ciasto było jeszcze elastyczne po prostu potraktowałam je trzonkiem tłuczka do mięsa, dociskając brzegi do formy i tworząc jak największą przestrzeń do nadziewania. Wyszły super! Dałam do nich dwa rodzaje sosu, sałatę, drobniusieńko pokrojone polędwiczki z kurczaka, rzodkiewkę, ogórki
Smaki Na Talerzubędzie równie smaczny jak ten mijający i pełen nowych kulinarnych wyzwań. Mnóstwa szczęścia i smaku Wam życzę w Nowym Roku. CYNAMONOWE BUŁECZKI ODRYWANE /cinnamon rolls/ Składniki: ciasto: 500 g mąki 1 jajko 1 żółtko 14 g świeżych drożdży 240 ml mleka 100 g miękkiego masła 4 łyżki cukru szczypta soli polewa cynamonowa: 60 g cukru(...)ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z odrobiną cukru i mąki. Mieszankę odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę składników na ciasto przekładamy do miski, dolewamy wyrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy przynajmniej na godzinę w ciepłe miejsce do "wyrośnięcia". W tym czasie można przygotować polewę cynamonową. Roztapiamy masło , dodajemy cukier i cynamon
Bon appetit mon amieu0105czne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["\u015aliwki zala\u0107 ciep\u0142\u0105 wod\u0105 na 10 minut. Odcedzi\u0107.\r","Z m\u0105ki, wody i soli wyrobi\u0107 ciasto. Wyrabia\u0107 kilka minut na stolnicy.\r","Ciasto rozwa\u0142kowywa\u0107 na ok 2mm. Wycina\u0107 szklank\u0105 k\u00f3\u0142ka.\r","Nak\u0142ada\u0107 po 1 \u015bliwce na pieroga(...)Zlepia\u0107 brzegi k\u00f3\u0142ek ciasta dobrze. Je\u017celi si\u0119 nie lepi, posmarowa\u0107 delikatnie wod\u0105.\r","Wrzuci\u0107 do gotuj\u0105cej si\u0119 wody.\r","Gotowa\u0107 ok 3 minuty od wyp\u0142yni\u0119cia pierog\u00f3w na powierzchni\u0119.\r","Podawa\u0107 polane mase\u0142kiem."],"recipeYield":"ok 100 piero\u017ck\u00f3w","keywords":"pierogi,\u015bliwki,w\u0119dzone
Bardzo Gruby Smokcukiernictwie – nie tylko do picia W cukiernictwie kawa wykorzystywana jest często i chętnie. Poza dobrze znanym tiramisu, z dodatkiem espresso przyrządzić można sernik, bezę, brownie czy muffinki. W ciastach często stosuje się tzw. masę kawową , która szczególnie dobrze smakuje z biszkoptem. Innym zastosowaniem kawy jest nasączenie nią ciasta biszkoptowego, co pozwoli uzyskać odmienny, bardziej wyrazisty smak. Warto pamiętać
Kuchnia MagdaLenyszczyptę soli i wymieszać. Do suchych składników dodać przestudzoną mieszankę miodu, masła i czekolady ( może być lekko ciepła ), wbić jajko i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia i powstania jednolitego ciasta. Ciasto na tym etapie będzie dość luźne i klejące. Ciasto nakryć folią spożywczą w kontakcie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę ( u mnie chłodziło się dłużej, około(...)godziny ). Dobrze schłodzone ciasto ( które powinno być już przyjemnie plastyczne ) wyjąć na stolnicę oprószoną mąką. Najwygodniej jest podzielić ciasto na pół i pracować na jednej części, drugą w tym czasie trzymać w lodówce nakrytą folią spożywczą. Podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm. Z ciasta najpierw wycinać kółka o średnicy nieco większej niż foremka, którą zamierzamy wykrawać nasze
Opowieści z piekarnikaRadzę przygotować podwójną porcję kremu, bo jest przepyszny. Jedna do próbowania, a druga już finalnie do deseru ;) Pomarańcze wspaniale komponują się z korzennymi przyprawami, dlatego do kremu (i do ciasta też), można dodać trochę cynamonu, goździków albo przyprawy do piernika). Czekoladowo-pomarańczowy deser Składniki: Ciasto czekoladowe: 1) 220 g mąki pszennej(...)masła 8) szczypta goździków lub korzennej przyprawy (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy ciasto 1) W garnuszku umieszczamy pokrojone na kawałki masło oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż składniki się roztopią. Następnie odstawiamy do ostudzenia. 2) Do miski przekładamy jajka
Na kulinarnym poligonieBardzo efektowny, wilgotny i aromatyczny makowiec. Podobnie jak Makowiec - Gwiazda Betlejemska przygotowuję go na bazie sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe mojej babci i gotowej masy makowej, którą doprawiam po swojemu, aby była naprawdę bogata w smaku. Składniki na 2-3 makowce w kształcie warkoczy 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta i lukier do dekoracji Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aż zwiększy swoją objętość
Kulinarne Inspiracjespodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Składa się tylko z 4 składników plus kajmak, który znajduje się na wierzchu ciasta. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a największym wyzwaniem jest czekanie, aż sernik będzie gotowy do pokrojeniu, gdyż musi on po wystygnięciu przeleżeć całą noc w lodówce. Sernik
Kuchnia MagdaLeny