ciasto - 162322 przepisów (strona:1510/10822)

Ciasto leśny mech 75

Leśny mech czyli ciasto ze szpinakiem, który jest niewyczuwalny w smaku, ale nadaje cudownej barwy. Składniki Zielone ciasto: 400g świeżego szpinaku 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju Krem: 300 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie Ciasto: Szpinak wrzucić na wodę i gotować. Gdy zwiędnie(...)serek mascarpone, śmietankę i cukier. Zmiksować na jednolitą masę. Uważać nie miksować za długo aby nie zważyło nam się. Serek i śmietanka muszą być mocno schłodzone przed ubijaniem. Upieczone ciasto przekroić w poprzek. Na dolną część wyłożyć krem Z drugiej części ciasta wybieramy tylko zielony środek i posypujemy nim krem. Na górę polecam posypać nasionami granata bądź borówki i maliny

Wasze Przepisy
Rafaello na herbatnikach z polewą 94

Rafaello to ciasto które zna większość z nas. Od dłuższego czasu prowadzone są dyskusje czy smaczniejsze jest na herbatnikach czy słonych krakersach. Robiłam i jedną i drugą opcję (tu znajdziesz rafaello na krakersach ). I nie wiem Na pewno obie wersję się troszkę różnią. Dzisiejsze rafaello jest słodsze więc jest dla prawdziwych fanów słodyczy ale też dla fanów polewy czekoladowej , która(...)kieruję się ku krakersom. Ponieważ słodka masa i słone krakersy fajnie się równoważą. Natomiast dzisiejszy przepis to kwintesencja szybkości Kremu już szybciej nie da się zrobić. Oprócz tego, że ciasto musi posiedzieć w lodówce żeby stężeć i żeby herbatniki zmiękły. To już szybciej wykonać się go nie da. Kluczem jest tu sposób dodawania masła do masy. Przepis jest dla Ciebie

Relaxtime
Kinder Country - ciasto na zimno 145

Kinder Country to czekoladowe ciasto na zimno składające się z białej i ciemnej warstwy. Do jego przygotowania będzie potrzebować pszenicę ekspandowaną w miodzie. Powyższy składnik znajdziecie w każdym sklepie spożywczym w dziale z płatkami śniadaniowymi. Składniki na małą tortownicę (średnica około 22 cm): 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady (200 g!) 2 tabliczki mlecznej czekolady(...)szklanki płatków (tj. pszenicy preparowanej w miodzie) + 1/2 szklaki do dekoracji około 100 g herbatników Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć herbatniki. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej oraz ostudzić. Tak samo post postąpić z mleczną czekoladą. Schłodzoną śmietanę przelać do miski i ubić na sztywną pianę. Masę podzielić

Ugotować
CZEKOLADOWIEC CHAŁWOWO - BORÓWKOWY 80

Składniki: Ciasto chałwowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 180 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g chałwy waniliowej ok. 500 g borówki amerykańskiej Masa czekoladowa : 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: garść płatków czekoladowych(...)mnie szklanka ma 200 ml Przygotowanie:, Borówkę amerykańską  dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. Ciasto chałwowe - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę -  lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z rabarbarem i bezą 63

Przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkową i bezą. Składniki 2,5 szklanki mąki pół na pół tortowa i krupczatka 250 masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki. cukru 4 żółtka Nadzienie 500g rabarbaru słoik dżemu truskawkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Beza 4 białka w temp. pokojowej 3/4 szkl. drobnego cukru 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 1/2 godz. Piekarnik nagrzać do 180 st. góra-dół. Blachę 33*23 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lub zetrzeć na tarce (ja rozprowadziłam rękoma, wyłożyć też boki). Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika

Wasze Przepisy
Czebureki z warzywami i serem 94

nadziałam cukinią, papryką, cebulą, czosnkiem oraz serem. Podczas smażenia ser się rozpuszcza, a warzywa sprawiają, że czebureki są soczyste. Dostałam ostatnio komentarz, którego autor zachwala swoje czebureki robione z ciasta pierogowego. Co mogę powiedzieć? Nie idźcie tą drogą:) Ciasto na czebureki musi być specjalne, nie wystarczy jedynie zagnieść mąkę z wodą. Zresztą, mimo zaparzania mąki wodą, moje ciasto wcale(...)jogurtowym sosem .  Polecam również przepisy na czebureki z mięsem:  Czebureki z mięsem Czebureki (чебуреки) Czebureki z warzywami Czebureki z warzywami i serem Składniki (na 10 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 150ml wody 1 małe jajko 1 łyżka masła/oleju 0,5 łyżeczki soli olej do smażenia (ok 0,5l) nadzienie: pół niedużej młodej cukinii (ok 150g) 1 papryka

Obiad gotowy
DOMOWY MAKARON 73

Taki domowy makaron jest o niebo lepszy od tego ze sklepowych półek. Rosół w niedzielę z domowym makaronem to raj dla podniebienia. Można go kroić samodzielnie, najpierw rozwałkowując cienko ciasto, ale można też tak jak to w moim przypadku wspomóc się maszynką wtedy taki makaron jest przygotowany ekspresowo. Składniki na domowy makaron (ilość odpowiednia dla około 4 osób(...)wysypać mąkę. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wbić całe jajko, 2 żółtka, wlać oliwę z oliwek, wsypać sól. Delikatnie nożem połączyć wszystkie składniki, następnie dłonią zabrać się za zagniatanie ciasta. Musi być ono jednolite i gładkie, zazwyczaj zagniatam taką porcję ciasta około 10-15 minut.  Opcja dla osób ręcznie krojących makaron: ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować najcieniej

Zrób to smacznie
PIEROGI RUSKIE 109

pierogi galicyjskie, popularne zarówno w Polsce jak i na Ukrainie, czyli dawnej Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Swą nazwę zawdzięczają więc nie Rosji jak można by sądzić, a Rusi. (wikipedia) Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli, a wypełnia farszem z potłuczonych ziemniaków, z dodatkiem sera i podsmażonej cebulki. Po ugotowaniu polewa się je tłuszczem z podsmażoną cebulką. I choć(...)przeraziła mnie początkowo ilość użytej cebuli, przygotowałam jej zdecydowanie mniej, to w efekcie końcowym musiałam ją dosmażać 🙈 Moje dziecko zajadające do niedawna tylko krawężniki z pierogów (czyli falbanki z ciasta🙊), nie mogło się nimi najeść, nie wiedziała, że pierogi mogą być tak pyszne... Zajadała je 3 kolejne dni... 😂 Ostatnio przekonała się też do pierogów z mięsem , więc może jej się

Smaczne Zdrowe
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka 85

Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Łubno Opace, Gmina Tarnowiec, Powiat Jasło Miękki kalafior usmażony w naleśnikowym cieście na pewno przypadnie do gustu wielbicielom kalafiora. Danie jest łatwe w przygotowaniu, ale bardzo smaczne, a wręcz wciągające. Nie ma co za wiele pisać, po prostu trzeba zrobić :) Zapraszam na kalafiora w cieście z przepisu Pani Stanisławy Kobak z Koła Gospodyń Wiejskich(...)Łubno Opace, który został umieszczony w publikacji LGD Nowa Galicja pt. „Smaki Nowej Galicji”. Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 średni kalafior (około 750 g) 200 g mąki pszennej 2 jajka 1-2 łyżki oleju 1 niepełna szklanka wody sól do smaku tłuszcz do smażenia (np. olej) Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości

Trzeci talerz
Rogale mleczne 102

łyżeczka soli 50 g masła W misce rozpuszczam w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku. Dodaję mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami i mieszam na jednolitą masę. Następnie zagniatam ciasto (najlepiej mikserem) przez 5-6 minut i dodaję porcjami rozpuszczone letnie masło. Ciasto cały czas wyrabiam. Następnie wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie ciasto(...)dzielę na dwie połówki. Każdą część rozciągam jak ciasto na chleb, a następnie rozwałkowuję na okrągłe placki o grubości około 5 mm. Każdy placek kroję na 4 części. Rogale zwijam od szerszej części do wierzchołka, lekko wyginam, smaruję mlekiem lub białkiem i posypuję np. makiem. Rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 1 godzinę

Słodki sentyment
Rolada szpinakowa z łososiem 57

Rolada szpinakowa na zimno z łososiem w to super pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Ciasto szpinakowe jest wilgotne, a farsz ma lekko czosnkowy smak. Do tego duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne. Czas wykonania: 1 h + 1 h czas chłodzenia Ilość porcji: 16 plastrów Składniki: Ciasto szpinakowe: 450 g szpinaku(...)łyżeczkę soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 100 g łososia wędzonego 150 g serka kanapkowego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku ½ pęczka koperku Przygotowanie: Ciasto szpinakowe: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Szpinak podsmażyć na patelni, aby odparowała z niego woda i wymieszać go z reszką składników za pomocą łyżki. Następnie

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z pieczarkami 85

Paszteciki z pieczarkami to niewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę lub danie na wigilijny stół. Ciasto pomimo, że jest robione na drożdżach jest cienkie i bardzo miękkie. Najlepiej smakują na ciepło. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży(...)łyżki maku Przygotowanie: Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu aż odparuje z nich woda. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić i drobno posiekać. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy (o grubości

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką 54

łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki cukru Nadzienie: 40 g miękkiego masła 4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej pietruszki Dodatkowo: jajko do nasmarowania Przygotowanie: Wyciągnąć masło z lodówki, aby było miękkie. Ciasto: Jajko roztrzepać z 1 łyżką mleka. Resztę mleka (6 łyżek) o temperaturze pokojowej połączyć z drożdżami – dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą łyżki – tworząc(...)jednolitą konsystencję. Ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Następnie wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 20 – 30 minut. Podzielić ciasto na 12 części i uformować podłużne bułeczki, wyłożyć je na papier do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Nadzienie: Do masła przecisnąć czosnek i dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Uszka z grzybami 71

stwierdziłam, że już nigdy w życiu nie kupie gotowych uszek! Były okropne… Kilka dni temu postanowiłam przygotować uszka wcześniej i zamrozić. Wyszły naprawdę super! Mają delikatne i cienkie ciasto z dużą ilością grzybowego, dobrze przyprawionego farszu:) Już nie mogę doczekać się kolacji Wigilijnej Uszka i grzybowa to moje ulubione dania! Zachęcam wszystkich do przygotowania własnoręcznie wszystkich dań, wtedy(...)pewno unikniemy niesmacznej niespodzianki Czas wykonania: 1 h 15 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju Farsz: 25 g suszonych grzybów ½ cebuli 1 łyżka masła 1 płaska łyżka bułki tartej Przygotowanie: Grzyby gotować 30 minut w 300 ml wody. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania