ciasto - 162322 przepisów (strona:1517/10822)

Krucho- drożdżowe ciasteczka "Grzebyki" 87

środku. W prostych grzebykach te nacięte środki posklejałyby się ze sobą tworząc całość, a tego nie chciałam. Czy są pracochłonne? Myślę że nie aż tak bardzo. Przy pomocy robota ciasto zagniatamy w mig, leżakując w lodówce my zajmujemy się czymś innym, a formowanie i składanie dzięki trikowi o jakim wspomniałam w opisie jest czystą przyjemnością i to w dosłownym tego(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soki. Żółtko, śmietanę oraz drożdże mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki siekamy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy posłużyć się także robotem. Ciasto owijamy woreczkiem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Dwie chowamy nadal do lodówki. Pierwszą część wałkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Oponki drożdżowe 84

nami, ale u mnie jeszcze typowo karnawałowe wypieki, bo oponki drożdżowe, które można też nazwać donatami, czy po prostu pączkami z dziurką. Takie oponki można zrobić z takiego samego ciasta jak pączki, po prostu nadajemy im inny kształt i nie dodajemy nadzienia. Oponki drożdżowe z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Można je po usmażeniu posypać cukrem pudrem(...)przestygnięcia. Do miski miksera wsypałam resztę mąki oraz cukier waniliowy. Dodałam żółtka, resztę mleka, sok z cytryny i spirytus. Dodałam wyrośnięty zaczyn. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli przestudzone masło i dalej miksując, wyrabiałam ciasto hakami kilka minut, aż ciasto zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką

Waniliowe Improwizacje
Bośnia i Hercegowina - Sarajewska baklawa z jabłkami (Jabukovača) 127

czyli baklawa z jabłkami to przysmak, który znamy z Sarajewa. Pierwszy raz spróbowaliśmy go w kawiarni Panna Cotta w podsarajewskiej miejscowości Ilidža. Z racji, że uwielbiamy wszystkie słodkości z ciastem filo w roli głównej, jabukovača od razu przypadła nam do gustu. Składniki (6-8 porcji): - 5-6 jabłek (kwaśnych)  - 1 łyżka oleju  - 2 łyżki cukru  - 1 płaska(...)łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 9 listków ciasta filo - 50 g margaryny lub oleju Syrop: - 1/4 szklanki cukru - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1) Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubszych oczkach tarki. Smażymy na oleju z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym, aż woda odparuje (około 15 minut). Jabłkowy farsz odkładamy na bok do ostygnięcia

Roślinożerni urlopowicze
pierogi z ziemniakami i pieczarkami + film krok po kroku 98

składniki na ciasto: 450 g mąki 2 łyżki masła stopionego 1 żółtko ok. 200-230 ml gorącej wody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wody dodajemy tyle aby ciasto było elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz i sklejamy brzegi tworząc pierożka. Wrzucamy partiami do osolonej, gotującej się

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem 132

Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem Uwielbiam ciasto drożdżowe. Można z nim wyczarować wiele pysznych dań na słodko i na wytrawnie. Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem. Ja podałam je na obiad z dodatkiem domowych sosów: czosnkowego i pomidorowego. Takie paszteciki śmiało możecie też podać na różnych spotkaniach(...)przyjęciach. Najlepiej smakują na ciepło. Można je odgrzać w piekarniku lub w mikrofali. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko M 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Na farsz: 1 k iełbasa z piersią Z Kurnej Półki Cedrob około 400 g pieczarek 1 cebula

Słodkie okruszki
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 99

Czekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą serową z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Kremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych śliwek(...)dziś wiadomo, że połączenie gorzkiej czekolady z suszonymi śliwkami jest genialne, a śliwki w czekoladzie to jeden z najlepszych przysmaków. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o chrupiącą warstwę przygotowaną z gorzkiej czekolady oraz pokruszonych płatków kukurydzianych, która oddziela masę serową od musu śliwkowego. Taka chrupka ma jednak wadę, gdyż u mnie przed pierwsze dwa dni fajnie chrupała, później niestety stała się miękka

Kuchnia MagdaLeny
Ravioli z cielęciną 86

niewielki!) zwracają się z nawiązką, ciesząc po równi oko jak i podniebienie. Wygląda na to, że do ravioli trzeba po prostu dorosnąć  😜  Albo nauczyć się robić dobre ciasto. Albo złapać w końcu "sposób" ich robienia. Albo wszystko na raz... A skoro ja się przekonałem to może przekonam i Was? Poprzednio ( o, tutaj - link ) wrzucałem przepis na ravioli(...)dziś, dla odmiany, zaproponuję coś dla miłośników bardziej mięsnych dań. Ravioli z cielęciną, salsiccią i parmezanem, przyprawione pomidorowym sosem z podgrzybkami. Mniam!. Skusicie się?  😋 Do dzieła... Składniki: 1. Ciasto: 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00") 3 duże jajka (tak po 70g każde) szczypta soli 2. Nadzienie: 350g cielęciny 150g włoskiej kiełbasy salsiccia (można zastąpić naszą kiełbasą

Pasta Po Polsku
Tort chałwowo - kawowy z gruszkami 93

Kolejny tort z pakietu - minimum wysiłku, pełna gama doznań.  Ponownie wykorzystałam gotową mieszankę do wypieku - tym razem ciasta jogurtowego.  Połowa posłużyła jakiś czas temu jako materiał edukacyjny  do wypieku dla mojej podopiecznej.  Pozostała część czekała, by stać się przydatną. W torciku są trzy kremowe masy,  w których kawa przyjemnie komponuje się z chałwą, i waniliowymi(...)gruszkami podduszonymi w winie.  Przygotowanie tortu można rozpocząć o poranku,  by wieczorem nadawał się do poczęstunku - masy uzyskują idealną gęstość.  Ciasto jogurtowe jest przyjemnie lekkie i miękkie. Dzisiejsza propozycja jest doskonała na wyjątkowe okazje,  ale też na absolutny okazji deficyt. Dla wyjątkowych gości zapraszanych z dwutygodniowym wyprzedzeniem, i dla tych najmilszych, którym otwieramy drzwi

Kronika Piekarnika
Ciasteczka brownie z kremem malinowym 76

jajku, mieszając dokładnie za każdym razem. Dodać kawę, ekstrakt waniliowy i sól. Następnie do masy przesiać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Do mieszania nie należy używać miksera, ponieważ wtedy ciasto zbyt mocno się napowietrzy - i stworzy nam zbyt grubą, kruchą skórkę na powierzchni. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 20-25 minut, do momentu aż ciasto lekko(...)cukru pudru, ¼ szklanki schłodzonego soku malinowego, sok z cytryny i sól. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodać kolejne 1½ szklanki cukru pudru i ponownie wymieszać.  Ciasto brownie wyjąć z formy i za pomocą foremki powycinać z niego, jak największą ilość serduszek. Uzyskaną ilość podzielić na pół. Przygotowany wcześniej krem malinowy, przełożyć do rękawa cukierniczego

Świat Ciasta
Ciasto z białek z jabłkami i budyniem 317

Miękkie, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami i budyniem idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki Ciasto: 7 białek 7 pełnych łyżek cukru 7 łyżek mąki 5 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 jabłek 4 łyżki cukru 1 cukier cynamonowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Przygotowanie Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę(...)dodajemy olej, mieszamy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Ciasto to nie wyrasta tak jak biszkopt, więc lepiej dać mniejszą blaszkę do pieczenia i wykładamy tylko papierem. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy pod przykryciem około 15 minut, podlewamy trochę wodą, dodajemy cukier. Po tym czasie rozrabiamy budyń

Wasze Przepisy
Oponki drożdżowe 92

Składniki/ ok. 24 sztuk: ciasto – 430 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania – 4 żółtka – 14 drożdży świeżych ( można zastąpić suchymi -7 g ) – 1/3 szklanki cukru – pół łyżeczki soli – 60 g roztopionego masła – ok. 1 litr oleju lub smalcu do smażenia lukier – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki zimnej wody kandyzowana skórka(...)zalać ciepłym mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać łyżkę mąki i wymieszać dokładnie aby nie powstały grudki. ( cukier, mleko oraz mąkę zabrać z porcji przygotowanej na ciasto). Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Mąkę pszenną przesiać, a następnie dodać przygotowany rozczyn ( możemy użyć suchych drożdży w proporcji połowa mniej niż drożdże świeże użyte do rozczynu

I LOVE LIFE
Pączki 102

Pączki z marmoladą i skórką pomarańczową są idealnym wypiekiem na Tłusty Czwartek. Puchate ciasto, dużo marmolady i lukier cytrynowy to u mnie warunek udanego drożdżowego wypieku. Kandyzowaną skórkę pomarańczową możesz zastąpić cytrynową lub tartymi orzechami. Wbrew pozorom pączki domowe nie są trudne do zrobienia, lecz czasochłonne. To mój sprawdzony przepis na pączki, po który zawsze sięgam. Z przepisu wychodzi(...)płaska łyżeczka soli marmolada do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Uwagi do przepisu: Jeśli chcesz dodaj do ciasta na pączki 25 ml wódki – pączki podczas smażenia będą mniej chłonęły tłuszcz. Ja tego nie robię. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Pączki możesz

Zasmakuj Kuchni
Łatwe do zrobienia naleśniki. 86

Przepis na naleśniki. Prosty przepis na idealne ciasto na naleśniki, które zrobisz w mniej niż 10 minut.     Naleśniki są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. W tym przepisie znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać cienkie, delikatne, miękkie i maślane naleśniki za każdym razem. Zrób je na śniadanie, obiad, kolację lub deser! Jak zrobić idealne naleśniki. To jest(...)prosty i niezawodny przepis. Wszystko, czego potrzeba, aby zrobić domowe naleśniki to mąka, jaja, mleko i masło. Jeśli kochasz miękkie i delikatne naleśniki, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Ciasto naleśnikowe można zrobić na dwa sposoby: najpierw ubić mokre składniki, a następnie wymieszać starannie z przesianą mąką, cukrem i szczyptą soli, tak aby nie było grudek; wszystkie składniki zmiksować razem

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania