Tarta z łososiem to świetny pomysł na pyszny obiad lub kolację. Pyszne kruche ciasto, świeży łosoś i śmietanowo jajeczne nadzienie, naprawdę to połączenie skradnie wasze podniebienie. Składniki: ciasto 170 g masła 300 g mąki 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli nadzienie 250 g łososia 1/2 zielonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 4 jajka 200 ml śmietanki(...)pęczka koperku Wykonanie: Wszystkie składników na ciasto przekładam do miski i szybko zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i wykładam formę na tatrę tak by ciasto wystawało 0,5 mm poza brzegi. Przykrywam papierem do pieczenia i wsypuję kulki ceramiczne. Wstawiam do pieca nagrzanego
magiczna kuchnia KasiSmażone serduszka z ciasta parzonego będą odpowiednie zarówno na Walentynki, jak i na tłusty czwartek. Ciasto: 200 g mąki pszennej 250 ml wody 90 g masła 4 jajka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia (co najmniej 1 litr) cukier puder Zagotować wodę razem z masłem(...)masło się rozpuści wsypać sól i mąkę. Mieszać energicznie, aż znikną grudki mąki, a ciasto stanie się jednolite i będzie odstawać od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, ucierając za każdym razem do całkowitego połączenia jajek z ciastem. W trakcie ucierania dodać również cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Gotowym ciastem napełniać rękaw cukierniczy
Praktyczna plrozetrzyj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym za pomocą trzepaczki Dodaj masło, ocet i spirytus Stopniowo wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj do powstania gęstego, lepkiego ciasta * Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na ptysie, powinno być luźne i lepkie. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodaj odrobinę jogurtu lub kwaśnej śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt zbite, pączki po upieczeniu(...)spożywczą i odstaw na ok. 20 min, w tym czasie rozgrzej olej Przygotuj małą łyżeczkę do formowania pączków i talerzyk na który wylej 1-2 łyżki oleju Nabieraj porcje ciasta wielkości małej łyżeczki i formuj kulki za pomocą natłuszczonych dłoni Uformowane w dłoniach kulki wrzucaj do dobrze rozgrzanego tłuszczu Smaż ok. 3-4 min na średnim ogniu Po usmażeniu posyp
Słodki Blograzem z mlekiem delikatnie mieszamy i odstawiamy całość na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy żółtka i całość dokładnie wyrabiamy, najlepiej mikser z hakiem. Do wyrobionego ciasta dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Na koniec dodajemy spirytus i ponownie wyrabiamy. Spirytus dodajemy żeby pączki podczas smażenia nie wchłaniały tłuszczu. Ciasto przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto urośnie przekładamy je na stolnicę, delikatnie zagniatamy ale tylko 2-3 razy i dzielimy na 9 równych części. Ja ważę ciasto i dzielę na 9, a później każdą część robię o tej samej wadze. Wtedy mam pewność, że pączki będą jednakowe i będą się równomiernie smażyły. Ciasto na pączka rozpłaszczamy
To co lubię - gotuję i polecamskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru troszkę mleka do posmarowania ciastek wykonanie: Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy cukrem z cynamonem. Z ciasta wycinamy prostokąty ok. 6,5 x 12 cm. Każdy prostokąt zwijamy od dłuższego boku w rulon. Następnie rulon składamy na pół i nacinamy w połowie. Wywijamy przecięte boki
Domowy Smak Jedzeniawlać połowę mleka. We wgłębieniu wymieszać widelcem drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawić do namnożenia. Gdy drożdże "urosną", dodać resztę cukru, rozbełtane jajka, skórkę startą z pomarańczy i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić. Na koniec dodać stopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na dwie części(...)każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki za pomocą szklanki. W środku wyciąć krążki kieliszkiem. Oponki odkładać na ściereczkę, by wyrastały (przynajmniej 30 minut). Resztki ciasta zagniatać ponownie, rozwałkowywać i wycinać. I tak do zużycia ciasta. Wyrośnięte graffere smażyć w głębokiej patelni lub gęsiarce na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie wykładać na ręcznik
Weekendy w domu i ogrodzieŚpieszę z tym niedzielnym wpisem, choć już po niedzielnym deserze. Może jednak już za tydzień się przyda, po niełatwym, tłustoczwartkowym, pączkowym licytowaniu się " kto - ile ". Szybkie, kruche, proste ciasto. Rewelacyjne na ciepło, doskonałe po przestudzeniu, idealne do podgrzewania w mikrofalówce, by gałka lodowa nałożona na wierzch spłynęła nęcąco na boki. Ciasto z potencjałem zaspokojenia wymagań wielu(...)dniami, ale były też prośby o szarlotkę. I w związku z tym - dwa w jednym. Pół na pół. Kombinacja sprytna, tylko nie zaznaczyłam gdzie co, a gruba warstwa ciasta startego na powierzchnię kamuflowała rodzaj nadzienia. Pomyliłam się przy pierwszym krojeniu, szukając jabłuszka. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm 200 gram mąki pszennej tortowej 200 gram
Kronika Piekarnikafermencie owocowym Faza I 100g mąki orkiszowej typ 650, 100g wody fermentacyjnej, Mieszamy składniki, przykrywamy i wstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 godzin Faza II 200g ciasta z fazy I, 100g mąki orkiszowej typ 650, 100g wody fermentacyjnej Wymieszane ciasto wystarczy włożyć przykryte do piekarnika z włączona żarówką. na 2,5-do 3 godzin. Ciasto właściwe(...)300g ciepłej wody o temp. 28st. 14g soli. Najpierw łączymy wodę z solą dodajemy marchew i dosypujemy mąkę. Łączymy składniki i pozostawiamy na około 15-20 minut. Następnie do ciasta dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od rąk i miski. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 2,5 godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie składamy ciasto 2 razy
Leśny Zakątekkilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do pracującego rozczynu drożdżowego wlewamy resztę mleka i wody, rozmącone jajko, oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy 30ml oleju. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)około 30-45min. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowe. Do miski wkładamy 40g miękkiego masła, dodajemy trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i około pół filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki, całość solimy i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien
Księga-Smakuzrobić pyszne ciasto na ptysie? Tego dowiesz się w tym przepisie. Potrzebujesz tylko 4 składników! Składniki 120 g masła 140 g mąki pszennej 250 ml wody 4 jajka Przygotowanie Do garnka wlać wodę i dodać masło. Zagotować. Następnie do gotującej się wody dodać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż składniki dokładnie się połączą i z ciasta powstanie kulka. Przestudzić(...)Ciasto umiescić w misie miksera, dodawać po jednym jajku i miksować. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać okręgi na papier do pieczenia, zachowując odstępy bo ciasto sporo rośnie. Piec 30 minut w 200° C. Po przestudzeniu przekroić na pół i nadziewać dowolnym kremem. Autor przepisu: Viola Artykuł Ciasto na ptysie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypracy. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na przyjazd niespodziewanych gości. Ponieważ w tej wersji nie przygotowuje się masy budyniowej i nie trzeba czekać na jej ostygnięcie, przygotowanie ciasta zajmie mniej niż 45 minut (wliczając czas potrzebny do ostygnięcie ciasta francuskiego). Jak zrobić najprostszą kremówkę z bitą śmietaną? Wystarczy upiec ciasto francuskie i ubić śmietanę z mascarpone. Następnie blaty(...)ciasta przekładamy bitą śmietaną, wierch posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Składniki najprostszą kremówkę z bitą śmietaną: gotowy płat ciasta francuskiego (około 275 g) 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone łyżka żelatyny 100 ml wody 5 łyżek cukru pudru + do posypania ciastka Przygotowanie Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na dwie równe części. Płaty układamy w odstępie na wyłożonej
e-PrzepisyKulinarneolej i sól. Możesz również dodać wybrane ziarna i dodatki (ja dodałam garść ziaren słonecznika). Całość wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez około 15 minut. Odpowiednio wyrobione ciasto nie powinno lepić się do ręki oraz ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte(...)ciasto ponownie lekko wyrób, po czym przełóż do formy do pieczenia. Ścianki formy do pieczenia posmaruj wcześniej tłuszczem (ja posmarowałam olejem za pomocą silikonowego pędzelka). Na tę proporcję ciasta odpowiednia będzie mała keksówka o długości 20-25 cm. Ciasto wyrównaj i ponownie przykryj ściereczką do wyrośnięcia na około 10 minut – tak, aby wyrosło na wysokość formy. W czasie kiedy
Via Gustositko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy(...)patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Masa: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy pastylki miętowe. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce całą noc. Do mocno schłodzonej śmietanki czekoladowo-miętowej dodajemy cukier
Kuchnia MagdaLenypolewą czekoladową. Przepis na domowe pączki z dziurką jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą dokładnie opisałam Wam poniżej. Do przygotowania oponek nie potrzeba wielu składników, ciasto przygotowane jest z mąki pszennej, drożdży instant, masła, cukru oraz jajek. Wszystkie te składniki zakupicie w każdym sklepie. Domowe oponki są naprawdę przepyszne, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. PRZEPIS(...)cukier wanilinowy i wlewamy przygotowany rozczyn. Następnie wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej), dodajemy sól i całość wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie dodajemy roztopione, ale przestygnięte masło. Ciasto wyrabiamy przez 10-15 minut, do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Wybronione ciasto formujemy w kuleczkę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Przepiski.plCiasto Dakłas Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 50g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g kakao 100g cukru Beza: 4 białka szczypta soli 200g drobnego cukru(...)Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut – do suchego
Blog z Apetytem