ciasto - 162322 przepisów (strona:1542/10822)

Sernik na kruchym cieście z jagodami kamczackimi 137

Uwielbiam piec serniki i je jeść. Jest to ciasto, które nigdy mi się nie przeje. Sernik to ciasto, które zawsze się udaje. I można przygotować go na milion sposobów. U mnie tym razem z jagodami kamczackimi, których sporo mam w zamrażalniku. Jagody są kwaśne, sernik słodki, więc wszystko się idealnie uzupełnia. W sezonie używamy świeżych owoców. Upieczcie taki sernik. Słodkich(...)wypieków :)  Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka

Izabelawkuchni
Wieniec drożdzowy z bakaliami. 130

podać od święta i na co dzień... Składniki; 10 dag migdałów w płatkach  Skworcu 10 dag żurawiny  Skworcu 6 dag masła plus około 3 łyżki do posmarowania ciasta 1 łyżeczka mielonego kardamonu   Skworcu 50 dag mąki pszennej ,plus do podsypania stolnicy 3 łyżki cukru kryształu 8 g suszonych drożdży 2 duże jajka ok 220 ml mleka(...)Mąkę przesiać do większej miski lub na stolnicę. Masło rozpuścić. Cukier, kardamon i drożdże dodać do mąki. Następnie wbić jajka, dolać mleko i ostudzone masło. Składniki zagnieść aż powstanie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.  Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, po czym rozwałkować na prostokątny placek

Radość kipiąca uśmiechem.
Gata ormiańska- świąteczny placek z orzechami 98

narodowych wypieków jest okrągły placek – Gata- z różnymi nadzieniami. Dziś polecam przepis na ten pyszny placek z nadzieniem orzechowym, który bardzo często gości na ormiańskich stołach. Składniki na ciasto: – 150g miękkiego masła (temperatura pokojowa) – 280g mąki pszennej (u mnie tortowa) – ekstrakt waniliowy wg smaku – 2 łyżki cukru – 160g jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną(...)masła – ekstrakt wanilii wg smaku – 100g cukru – 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem – 3 łyżki miodu do posmarowania gotowego placka Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciepłego, miękkiego masła dodać cukier, ekstrakt wanilii i sól. Rozetrzeć widelcem lub rózgą kuchenną. Jogurt wymieszać z sodą, pojawi się puszysta pianka. Przełożyć jogurt do masła

Smaki Armine
Paszteciki z kapustą i grzybami 148

Paszteciki to doskonała przekąska, która najlepiej smakuje podana z filiżanką czerwonego barszczu do picia. Delikatne drożdżowe ciasto z aromatycznym farszem powoduje, że każdy chętnie po nie sięga. Przepis wystarczy na 48 sztuk Co potrzeba na ciasto: 500 g maki tortowej typ 450, 20 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 100 g masła(...)potrzeba na farsz: 500 g kiszonej kapusty, 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, Pieprz Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na paszteciki: Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy 2 łyżki mąki, cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników, przykrywamy miskę ściereczką. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy

Bułka z Chlebem
Top 12 przekąsek na Sylwestra 157

Nuggetsy są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem, np. pomidorowym, czosnkowym. 2. Rolada serowa nadziana piersią z kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. 3. Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. 4. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy. 5. Pieczarki zapiekane z warzywami(...)Wbrew pozorom jej przygotowanie jest bardzo proste. 8. Hot wings a’la kfc to smażone skrzydełka z kurczaka do których przygotowania nie potrzebujecie wyszukanych składników. Wystarczy kupić skrzydełka, przygotować ciasto i przyprawione kawałki kurczaka obtoczyć w mące. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób naprawdę świetnie smakują (choć są kaloryczne ;)). 9. Tortilla nafaszerowana pomidorami, ogórkami kiszonymi, sałatą oraz piersią kurczaka usmażoną

Ugotować
pierogi pieczone z pieczarkami (ciasto bez drożdży) 111

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki na ciasto: 350 g mąki 2 jajka 3 łyżki masła roztopionego 1/2 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na klasyczne pierogi. Najpierw mieszamy mąkę z jajkami, masłem oraz solą a następnie stopniowo dodajemy ciepłej wody (wody dodajemy tyle aby uzyskać elastyczne ciasto). Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy

Domowy Smak Jedzenia
Makowa tarta z musem żurawinowym 98

Bożego Narodzenia przesyłam wszystkim moc radości, zdrowia i dużo uśmiechu. Niech ten czas będzie dla was magiczny. Smacznego makowca, ryby bez ości i pogody ducha życzy Wesoła Kuchnia.  ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka zimnej wody 3 żółtka duże 1 łyżka cukru pudru szczypta soli mus żurawinowy: 30 dkg żurawiny świeżej 4 łyżki cukru(...)włoskich 50 g rodzynek 1 łyżka olejku migdałowego sok z 1 pomarańczy 1 białko 3 łyżki miodu cukier opcjonalnie beza: 2 białka 90 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Do miski przekładam mąkę, dodaję cukier, żółtka, wodę, masło zimne pokrojone i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu dzielę na dwie części

wesoła kuchnia
Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami 143

świątecznym stole. Osobiście uwielbiam takie smaki. Choinkę można oczywiście udekorować wedle uznania natką pietruszki, koperkiem lub dowolną mieszanką przypraw. Ja postawiłam na prostotę, czyli sezam i mak. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty(...)przełożyć do wody po ugotowanych grzybach. Dodać kminek i gotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić z wody, dodać grzyby i doprawić całość majerankiem, solą i pieprzem. Zostawić do ostudzenia. Ciasto: Do miseczki wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15 minut. Masło rozpuścić i ostudzić. Do dużej

Passions hobbies life
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 137

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki wody, zmielone orzechy włoskie oraz jajko i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy olejem, posypujemy cukrem oraz przyprawą do piernika

Kuchnia MagdaLeny
Kruche ślimaczki z makiem 96

Idealne kruche ciasteczka o maślanym posmaku, z kompozycją maku, miodu i orzechów włoskich.  Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 125 g masła 70 g cukru 1 szczypta soli 2 żółtka 3 - 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opak. cukru wanilinowego (16 g)  Masa makowa: 300 g maku 200 g cukru 50 g miodu(...)krople aromatu rumowego Do smarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka Mąkę, margarynę, cukier, 2 żółtka, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na około 1 godzinę do lodówki, do schłodzenia. Teraz czas na masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zmielić

Świat Ciasta
40 przepisów na świąteczne słodkości (40 ricette per dolci natalizi) 140

tuż tuż... przed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu są świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery.  Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę  nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was list ę  40  przepisów, które(...)makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) Świąteczny pudding (Christmas pudding) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta

La grande e la piccola cuoca
Wytworna, wyborna, świąteczna marysieńka 86

wyciszenia. Takich impresji bożonarodzeniowych oczekujemy w kuchni, która o tej porze roku w niezwykły sposób staje się sercem domu. Świąteczna marysieńka tę aurę niesamowitości dopełni w słodkim stylu. Kunsztowne ciasto Orzechy, kakao i czekolada to symbole bożonarodzeniowych słodkości, a marysieńka połączy je wszystkie idealnie. Samo wykonanie ciasta wymaga od nas trochę pracy i przygotowań, ale efekt końcowy będzie wart wszelkich(...)masła stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy słodką śmietankę, wyłączamy gaz, do gorącej śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę, całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści Składanie ciasta: W blaszce umieszczamy połowę kakaowego ciasta, ciasto nasączamy kawą, rozsmarowujemy połowę waniliowego kremu, na kremie umieszczamy orzechową bezę, na bezie rozsmarowujemy drugą część kremu, przykrywamy drugą częścią kakaowego biszkoptu, biszkopt

KulinarneImpresje.pl
Kulebiak z kapustą i grzybami 121

gdzie tylko może – w pierogach, krokietach czy jako micha parującej gotowanej kapusty z grzybami. W tym roku przyszedł czas na kulebiak, gdyż ostatnio coraz chętniej poczyniam sobie z ciastem drożdżowym, z dużymi sukcesami. W środku ulubiony farsz, na wierzchu chrupiące, złociste ciasto, czego chcieć więcej. Pyszny z barszczem. Składniki (na 1 dużego kulebiaka): 300g mąki 25g świeżych drożdży 125ml(...)ciepłego mleka łyżeczka cukru 1 małe jajko i 1 żółtko do posmarowania ciasta szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka maku do posypania – opcjonalnie Farsz: 250g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 25g namoczonych w zimnej wodzie suszonych grzybów łyżeczka suszonego majeranku 2 liście laurowe 1/3 łyżeczka mielonego ziela sól i pieprz do smaku łyżka oleju   Zaczynamy od zrobienia zaczynu

Smaczna Strona
Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami 314

ciastek. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 230g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 320g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki suchego maku 70g żurawiny (można(...)około 2-3 minuty. 2. Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać wszystkie bakalie i ciasto zagnieść rękoma, patrz FILM . 3. Z ciasta uformować taki walec/wałeczek, patrz FILM i przełożyć je na blaszkę do pieczenia. Ciasto posypać kolorową posypką cukrową (nadmiar będzie się osypywał

Mała Cukierenka
Babka keskowa 95

Najlepszy keks robi moja mama. Najlepszy jest taki już trochę wysuszony, a jednak nadal pełen soczystych bakalii. Moja wersja to babka z delikatnie cynamonowo-waniliową nutą. Ciasto wypełnione dużą ilością bakalii i orzechów. ciasto: 250 g mąki orkiszowej 50 g ksylitolu 125 g masła 1/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu(...)masy dodajemy kolejno jajka, stale ucierając. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i partiami dosypujemy mąkę. Stale ucieramy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy. Mieszamy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Następnie ciasto przelewamy do formy o średnicy ok. 25-30 cm. Jeśli wykorzystujecie formę do babki należy posmarować ją tłuszczem i obsypać mąką, aby ciasto nie przywarło i po upieczeniu łatwo

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania